27 April 2017

Buffet Ramadhan 2017 Di Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur


Pejam celik, pejam celik dah nak masuk bulan Ramadhan dah kan... Rasa macam baru ja pakai baju raya tahun lepas...tiba-tiba, eih..nak puasa dah...kejap gila masa sekarang ni berjalan. Jadi, masa bulan puasa ni la selera makan yang biasa ni bertukar jadi 'luar biasa'...makanan yang kita tak teringin masa bukan bulan puasa tiba-tiba jadi teringin. Tempat berbuka puasa pun akan jadi bermacam tempat, apatah lagi bila nak buka puasa dengan keluarga atau kawan-kawan. 

Baru ni aku ke Seri Pacific Hotel untuk review buffet Ramadhan yang dorang tawarkan sepanjang bulan puasa yang dijangka pada hujung Mei nanti. Memang banyak gila makanan yang Seri Pacific tawarkan dan bagi aku, harga yang sangat berpatutan.




Halaman Haji Saad di Seri Pacific Hotel menawarkan banyak menu hidangan dan aku rasa lebih dari 50 pilihan yang korang boleh pilih...memang rambang mata la kan.

Di Halaman Haji Saad, korang akan disajikan dengan menu-menu tradisional dari pembuka selera, bermacam jenis kerabu, ulam-ulaman, sambal pencecah yang bermacam jenis, jeruk buah, dan macam-macam lagi la... Banyak ooo kalau aku nak tulis...





Tapi kan..antara 'signature dish' yang aku sendiri nak recommendkan dekat korang beriyani gam, kambing golek, bubur lambuk, serunding ayak, nasi kandar dan sup gearbox yang bila korang makan, pasti teringat kat Halaman Haji Saad ni. Bagi orang yang mempunyai selera kampung, jangan risau...menu ala kampung pun ada dengan bermacam kerabu (ikan, ayam, daging, kaki ayam, jantung pisang, mangga dll) dengan ulam macam kacang botol, pegaga, ulam raja, daun kadok dan paku rawan.  Tapi kan, apa la erti makan ulam kalau takda pencecah dia kan...mesti la ada sambal-sambal dia macam budu, sambal belaxan, cencaluk, tempoyak, sambal gesek, sambal nenas dan sambal mangga.





Untuk pencuci mulut, aku cadangkan serawa durian which is th best in town.. Sampai sekarang aku teringat lagi... Tapi ada jugak yang lain macam bubur cha cha, pengat ubi, bubur kacang hijau, pulut hitam, pengat pisang...macam-macam la...

Dekat Halaman Haji Saad ni, Seri Pacific dia hidangkan secara buffet dalam bentuk gerai-gerai kecil..jadi tak la padat dekat satu-satu tempat tu..mudah untuk korang nak ambil makanan.

Untuk pengetahuan korang, menu-menu ni akan sentiasa bertukar setiap hari bagi memberi kelainan kepada pengunjung. Jadi kalau korang datang setiap hari pun, tak ada la bosan sangat kan dengan makanan yang dihidangkan...

Tarikh Mula : 27 Mei - 22 Jun 2017

Harga : RM98 (Dewasa)/ RM49 (Kanak-kanak)

Selain Halaman Haji Saad, bagi korang yang nakkan sedikit kelainan dengan cra eksklusif sikit, korang boleh ke Zende Restaurant di Seri Pacific jugak..kat sini pun ada banyak pilihan makanan yang akan dihidangkan dengan harga yang sedikit berbeza tapi rasa yang cukup pasti dapat puaskan selera korang masa berbuka puasa nanti.




Antara keistimewaan dekat Zende Restaurant ni macam Gulai Daging campur umbut kelapa, lemang, satay ayam,dim sum, sup gear box, laksa johor, mee udang, murtabak, pasembor, shawarma, babaganoush, chicken mandy tandoori style, kari kepala ikan, kambing panggang, ayam golek percik dan banyak lagi...

Tarikh Mula : 29 Mei - 24 Jun 2017

Harga : RM138 (Dewasa)/ RM69 (Kanak-kanak)


Selain dekat dengan Stesen LRT dan KTM Komuter untuk korang datang ke Seri Pacific Hotel, pihak hotel jugak sediakan tempat untuk pelanggan menunaikan solat Maghrib dan teraweh sepanjang bulan puasa nanti.
posted from Bloggeroid

24 April 2017

Aku Juga Berubah



Masa itu terus berjalan, tidak menunggu sesiapa. Terus berdetik tanpa ada yang dapat menghalang. Sebab itu kita perlu terus melangkah. Jangan terlalu lama berada di sesuatu tempat. Melangkahlah. Tempuhilah apa sahaja halangan yang mendatang.

Aku sendiri pun kadang-kadang takut untuk melangkah ke hadapan. Takut untuk menghadapi apa kemungkinan yang mungkin terjadi. Tapi kalau aku takut, sapai bila aku harus kekal berada di satu-satu kedudukan. Mahu atau tidak, aku tetap perlu terus melangkah.

Nasihat aku, jangan takut untuk melangkah. Mungkin pada mulanya kau takut untuk melangkah. Takut dengan segala cabaran yang kau sendiri tak pernah alami. Tapi percayalah cakap aku, semua itu akan terus mendewasakan kau. Perasaan takut itu lumrah, tapi sampai bila kau harus takut untuk melangkah? Itu persoalannya.

Andai kau takut untuk melangkah, terpasaklah langkah kakimu di satu tempat hingga nyawa bercerai dari badan. Teruskan berada dalam ketakutan sedangkan insan lain terus maju dalam menempuhi kehidupan mendatang...
posted from Bloggeroid

20 April 2017

Susah Dapat Line Telefon Di Rumah Flat


Disebabkan aku agak susah nak update blog memandangkan susah nak dapat line telefon dekat rumah aku, jadi, aku buat draft saja la... Cuma bila nak publish tu entahlah... Kadang-kadang sibuk dekat ofis, sampai terlupa nak publish... Aku tahu aku boleh schedulekan bila nak publish, tapi, feelnya kurang...tak panas...hahahaha

Baru-baru ni, ada kawan aku cakap yang bila duduk di kawasan perumahan flat, line telefon memang susah nak dapat, terutamanya yang duduk di aras tinggi ni. Betul ke? Aku macam tak percaya walaupun hakikatnya aku hadapi sekarang ni.

Kenapa aku tak percaya? Sebabnya, aku duduk di kawasan kampung dan rumah atas tanah pun, line masih tak ada. Macam mana tu?

Lagi satu...korang tengok TV atau korang punya pengalaman sendiri... Bila sampai di kawasan yang kurang ada line, korang akan angkat fon tinggi-tinggi sambil berjalan ke hulu ke hilir nak cari line... Macam mana tu? Musykil kan?

Tapi aku rasa salah satu sebab kenapa kawasan rumah sewa aku ni tak ada line yang kuat walaupun di kawasan Damansara, sebab penduduk yang padat. Bila dah ramai sangat penduduk di satu-satu kawasan, memang line akan slow.

Ambil contoh la...kalau pergi stadium untuk tengok bola sepak...confirm line memang tak ada ataupun slow gila walaupun tak ada live di TV. Sebab bila ada live, automatik line telefon semua akan 'ditarik'. So, itulah kesimpulan aku...terima kasih...
posted from Bloggeroid

18 April 2017

Persidangan MPMP Kali Ke-3

Persidangan Majis Perundingan Mahasiswa Perak (MPMP) Kali Ke-3 di Orient Star, Lumut pada 16 April 2017.
















Dah Letak Jawatan

2014
Atas ni gambar tiga tahun lepas masa aku dan yang lain dilantik menjadi ahli Majlis Perundingan Mahasiswa Perak (MPMP) yang mewakili persatuan anak Perak di IPT masing-masing. Dan aku dah tentu mewakili UiTM... Kiranya dari aku diploma di UiTM Pulau Pinang sampailah ke degree di UiTM Shah Alam, aku aktif la dalam altiviti mahasiswa.

Masa batch aku, ada 20 IPT yang termasuk dalam MPMP dan Alhamdulillah, semuanya kekal sampai sekarang. Bah kan, ak dah anggap dorang macam keluarga aku sendiri... Antara IPT yang menjadi ahli MPMP masa batch aku ialah UniMAP, UUM, USM, UTP, IPG Ipoh, UPSI, Cosmopoint, UKM, UTHM, UTM, UiTM, UIAM, UMT, UNIMAS, UtEM, UM, USAS (KUISAS), PUO, UniKL dan UPM.


Macam- macam aktiviti yang kami dah buat walaupun ada beberapa aktiviti yang dirancang tak berjaya dilaksanakan. Tapi aku rasa lebih banyak yang dijalankan berbanding yang tak jadi.

Dan hari ni, kami melepaskan jawatan secara rasminya di hadapan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir sebagaimana masa kami menerima jawatan yang sama tiga tahun lepas.


Kepada semua pihak yang membantu MPMP Batch 2.0 dalam menjayakan program-program kami sebelum ni, terima kasih kami ucapkan... Kepada adik-adik MPMP 3.0, teruskan usaha korang dan semoga perancangan korang akan berjaya dilaksana tanpa ada gangguan dan berjalan dengan lancar...
posted from Bloggeroid

08 April 2017

Susah Nak Update Blog Lepas Ni



Lepas ni mungkin aku agak sukar untuk nak mengupdate blog memandangkan kat rumah sewa aku ni, line yang sangat susah nak dapat. Walaupun aku duduk di tengah-tengah bandaraya, tapi line telco untuk dua-dua nombor aku sangat susah nak dapat dalam bilik dan dalam rumah sewa aku.. kadang-kadang bila aku dapat call, sama ada aku kena keluar ke ruang tamu dan duduk tepi tingkap, atau aku kena keluar duduk dekat coridor rumah.

Aku pun tak pasti kenapa, nak kata duduk kawasan kampung, sangat mustahil...tengah bandar kot... tapi mungkin jugak sebab aku duduk di kawasan flat dan terlampau padat, jadi coverage telefon tu susah nak dapat. Jadi kalau aku duk dalam bilik tu, ada whatsapp atau komen-komen kat FB yang aku lambat jawab, faham-faham la ye... bukan sengaja aku nak balas lambat, tapi signal kat dalam bilik aku tu... ya hadoooo....buat sakit hati ja...

Bila tak ada line, macam mana aku nak update blog, betul tak? Ini pun dah beberapa hari aku tak update walaupun ada la sikit topik untuk aku nak update. Tapi bila dah tak ada line ni, hilang segala mood untuk aku update blog...adoiyai...

01 April 2017

Tahniah Azwan Shahmi Dan Pasangan



Alhamdulillah... Tahniah Azwan Shahmi dan pasangan, Saadah yang telah selamat mendirikan rumah tangga awal Mac hari tu dan majlis sambut menantu yang diadakan hari ni di Ipoh.

Kebetulan aku nak ke KL hari ni, aku singgah la ke kenduri Wan di Ipoh sebelum aku bermastautin di Damansara entah untuk berapa lama. Hehehe...



Mulanya aku nak gerak ke KL selepas majlis, tapi disebabkan bila dah jumpa dengan member-member MPMP, menyembang lama sampai la hujan ke petangnya. Akibatnya, aku terpaksa tangguhkan perjalanan aku ke Damansara pada Ahad. Iya la, aku nak merempit... Merempit tengah hujan karang, tak seronk pulak. Jadi tunda la sehari. Nasib la ada rumah kawan aku untuk bermalam... Hehehe...

Kepada Wan dan pasangan, ak doakan semoga rumahtangga yang dibina kekal bahagia hingga ke akhir hayat dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah... Amin...
posted from Bloggeroid

Shellout Di Shell A Bration, Ipoh


Malam terakhir aku di Ipoh diraikan dengan makan shell-out dengan kawan-kawan sekolah aku yang ada di Ipoh ni di Shell A Bration, Bercham. Mulanya tak tahu nak ke mana, tapi atas cadangan sorang kawan aku, maka bergeraklah ke sini.


Nak cari kedai ni tak susah, korang boleh Google je Shell A Bration dan ikut maps yang diberikan. Parking pun senang, servis pun cepat walaupun masa aku datang agak ramai orang. Pekerja pun ramah dan bagi korang yang baru pertama kali ke sini, jangan risau, pekerja tu akan cadangkan makanan untuk korang.

Satu set shell out didatangkan dengan ketam, sotong, udang, lala, dan scallops dan dua nasi. Ada dua jenis masakan shell out iaitu masak cili dan masak lemak cili padi. Tapi masa aku pergi tu, masak lemak cili padi habis. Mungkin itu top kot kat situ memandangkan aku pergi pukul 9. Masih awal sebenarnya.


Harga untuk masak cili adalah RM35 manakala untuk masak lemak cili padi RM38.

Bagi aku, kuahnya sedap, tetapi kurang pedas. Kureng mengancam sikit la bagi orang yang makan pedas macam aku ni. Tapi aku tetap berpuas hati dengan kuah yang pekat tu.

Kalau korang tak nak bershell-out pun takpa. Ada western dan goreng-goreng jugak. Hehehhe.... Jadi selamat mencuba kalau korang nak makan shellout. Insya Allah puas hati...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...