08 November 2016

Apa yang tak best jadi wartawan?

Wartawan yang menyertai ProgramPemukiman
MB Perak ke Daerah Kerian

Kadang orang tengok kerja sebagai wartawan ni sangat beruntung. Berjalan sana sini, berselfie dengan VIP, VVIP dan sebagainya, makan sedap-sedap... tapi orang tak tahu macam mana peritnya kami sebagai wartawan ni kerja macam mana. Walaupun baru setahun lebih kerja, tapi aku rasa jugak la peritnya macam mana...hahaahha... meh sini aku listkan apa yang tak best jadi wartawan ni.

1. Jadi bola
Kadang-kadang bila nak tahu tentang kes yang viral atau nak follow up story, kami 'ditendang' ke sana sini. Call A, dia suruh call B. Pihak B cakap dia tak tahu, dia suruh call C. Lepas tu pihak C cakap dia tak handle, dia suruh tanya A, macam tu la kadang-kadang kami rasa.

2. Banyak buang masa
Bila tengok geng-geng media nj berselfie, bukan sebab tengah seronok berassignment, tapi sebab menunggu VIP sampai atau menunggu PC (sidang media) yang tak tahu pukul berapa. Kadang-kadang tu sampai dua tiga jam kena tunggu untuk sidang media. Lepas tu VIP tak nak jawab soalan. Tak ke bengang? Atau pun, tunggu lama dua tiga jam, kemudian VIP tak nak PC. Apa boleh buat. Kalau pergi mahkamah pulak, terpaksa menunggu lama semata-mata nak tunggu perbicaraan. Dapat pagi, tapi perbicaraan tengah hari... adeihh...geleng kepala...

3. Dilayan macam &%#&
Bila pergi majlis mana-mana, kadang-kadang media ni dilayan macam &%#&... penganjur pandang sebelah mata sedangkan kami nak bagi liputan untuk majlis tu. Kami tak minta layanan macam VIP, cukuplah sekadar menghargai dengan layanan seadanya. Cukup dengan bagi maklumat yang diperlukan dan biar kami tertanya-tanya. Tapi kes macam ni jarang berlaku.

4. Risiko kena saman
Pernah baca wartawan kena saman? Pernah kan? Wartawan ni pum ada risiko kena saman kalau spin story atau fakta kurang tepat. Tapi selalunya pihak sana minta betulkan. Aku pernah kena sekali. Kes mahkamah...pihak tersebut minta kami betulkan berita tu dan lawyer sendiri call aku untuk jelaskan. Hahahaha...lega..kes selesai dengan baik.

5. Kerja tak tentu masa
Kalau korang harapkan kerja wartawan ni mengikut waktu pejabat, mimpi ja la. Kerja wartawan ni tak tentu masa. Kadang-kadang awal pagi sebelum subub dah kena bergerak ke assignment kalau tempat tu jauh. Kadang-kadang tengah berehat waktu malam kat rumah, ada kes tembak la, apa la, jadi kena ke lokasi kejadian dan tunggu la kot boleh dapat PC dari pihak berkaitan.

Banyak lagi sebenarnya... tapi semua ni lumrah dalam dunia media ni. Dan aku rasa, setiap pekerjaan pun ada cabaran masing-masing. Betul tak? Jadi, korang berminat ke nak jadi wartawan?

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...