27 Julai 2016

Tak Sedar Cakap Depan Cermin



Kadang-kadang bila kita nasihat orang, mengata orang pung pang pung pang sana sini, tanpa kita sedar kita bercakap depan cermin... kita tak sedar nasihat, makian dan kita tu sebenarnya berbalik kepada diri kita sendiri... ya la... terlalu sibuk ambil tahu hal orang, rupanya kita sendiri yang buat perkara yang sama.

Kalau benda yang baik tak ada masalah, tapi bila benda tak baik, sedap kita mengata dan mengumpat, tapi tanpa kita sedar, kita cakap kat diri kita sendiri... sebab apa? Sebab kita tak sedar pun kita buat perkara yang sama.

Kadang-kadang bila kita nasihatkan orang, kita rasa kitalah paling hebat, paling bagus dalam menasihati orang... tapi bila perkara yang sama jadi dekat diri kita sendiri, will we take the same action and advise? No!!! Kita lupa akan nasihat yang kita pernah bagi dekat orang, kita lupa akan amaran dan peringatan yang kita luahkan... sebab apa? Sebab ego dalam diri tak pernah mengakui semua tu...

Aku pun alami benda yang sama... nasihat orang bukan main lagi... suruh move on, kuatkan semangat, ada orang yang lagi teruk kena... tapi bila kena pada diri sendiri, susah untuk aku terima kononnya akulah paling teruk kena dugaan. Sebab apa? Ego!!! Sebab apa? Sebab cermin yang ada di depan mata dah jadi lutsinar dek kerana ego dalam diri yang sukar nak akui...


Kebenarannya, sebelum nak mengata, menasihati dan sebagainya, kita letakkan diri kita dalam situasi orang tu supaya kita lebih bersedia untuk hadapi perkara yang sama... aku pun bukanlah sempurna, cuma belajar untuk menjadi yang lebih baik... sebelum kita nak kata kat orang, cermin dulu diri sendiri atau dalam erti kata lain, ukur baju di badan sendiri...

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...