03 Februari 2016

Filem Review : Ola Bola TERBAIK!!!

Dah macam agak lama aku tak update tentang review filem..last aku update rasanya tentang Langit Cinta..kali ni aku nak review sikit tentang Ola Bola. Tengok tajuk pun dah tahu pasal bola sepak kan??hehehe...



Aku memang tak minat bola sepak. Sikit pun tak minat. Tapi bila aku tengok trailer dan tahu pengarah filem ni adalah pengarah yang sama untuk filem The Journey, aku teringin nak tengok. Jadi, habis kerja hari ni, aku terus ke AEON Kinta City. Ngam-ngam aku duduk, wayang dah start. Aku tak sempat tengok trailer-trailer filem lain.

Jujur aku cakap. Filem ni tak ada cacat celanya. Tak ada unsur-unsur cinta yang merepek seperti dalam drama dan jalan cerita yang merapu. Dari awal sampai habis, aku hayati filem ni. Tambah lagi, aku duduk sorang satu row tu.. forever alone la katakan.

Filem ni sarat dengan semangat setiakawan, kekeluargaan, semangat berpasukan, kemasyarakatan dan banyak lagi.

Dalam filem ni jugak, aku sedar, sukan memang mampu satukan semua kaum di Malaysia. Korang akan dapat rasa perasaan tu masa menonton filem ni.



Ada dua tiga babak dalam filem ni yang berjaya menyentuh perasaan aku dan di akhir-akhir filem ni, berjaya buatkan aku HAMPIR menitiskan airmata..aku mengaku tu...heheheeh...

Sepanjang menonton filem ni, korang takkan perasan pun yang banyak guna CGI. Memang tak perasan. Mungkin tak perasan sebab jalan cerita yang hidup.

Sinematografi yang sangat cantik bagi aku. Skrip yang sedikit sebanyak menyentuh perasaan. Aku bagi 10 bintang untuk filem ni.

Walaupun aku bukan peminat sukan bolasepak, aku akui, perlawanan akhir Malaysia menentang Korea Selatan buatkan aku berdebar. Hehehe...sangat aku akui tu.

Walaupun tak ramai pelakon yang popular dalam filem ni (kecuali Bront Palare), dan dua watak yang berlakon dalam filem The Journey, filem ni tetap berjaya. Pelakon-pelakon berjaya buatkan jalan cerita ni hidup.

Bagi aku, Malaysia perlu perbanyakkan lagi filem-filem macam ni. Tak perlu keluarkan filem-filem yang merepek terlalu banyak. Walaupun ada yang cakap, filem mereka ada maksud tersirat, itu tak membawa apa-apa makna. Masyarakat sekarang tak suka tengok yang tersirat.

"Kita kalah sama-sama, kita menang sama-sama.."

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...