29 Disember 2015

Ciri-ciri seorang wartawan



Aku tau yang aku ni pun masih baru dalam industri media ni, jadi pengalaman aku yang sikit ni, aku nak kongsi dengan sesiapa yang sudi baca blog aku ni...nak jadi wartawan, tak kira lah wartawan penyiaran ke, wartawan media cetak atau wartawan majalah sekalipun, kriteria ni kena ada...ini berdasarkan pengalaman aku dan juga senior reporter yang aku jumpa dekat media Perak...jadi, aku kongsikan dengan semua, supaya jadi panduan kepada mereka yang berminat nak jadi wartawan...

1. Fizikal kena mantap
Tak semestinya badan kena sado macam korang nak jadi body builder dan bodyguard vvvvip...tetapi kecergasan tu kena ada...aku pun bukannya sado, terlebih sado tau...tapi jangan cepat penat..berkejar ke sana sini tu biasa, terutama bila melibatkan orang-orang penting macam PM dan TPM serta aktiviti yang memerlukan banyak pergerakan...aku tahu memang agak penat, tapi itu persediaan yang kau kena ada...selalunya, bab fizikal ni, memang tak jadi masalah.

2. Mental kena kuat
Ini yang paling penting...bagi aku, penat badan tak jadi masalah lagi, sebab kalau fizikal letih, lepas tidur dah akan hilang letih tu, tetapi kalau mental penat, kau nak buat apa pun tak boleh...kau perlukan rehat sehari untuk pulihkan balik minda dan otak yang kau dah kerahkan sehari suntuk. Tambah lagi, kalau kau kena 'ketuk' banyak story dalam satu hari...jadi, mental kau kena kuat untuk 'ketuk' banyak story dalam satu hari dan hari seterusnya. Kalau ada isu panas??lagi la mental kena kuat.



3. Kena berfikiran kreatif
Untuk jadi lain dari yang lain, berita yang kau 'ketuk' tu kena kreatif atau cari dari sudut lain. Jangan ikut orang lain. Dalam erti kata lain, kalau ramai media masa kau 'cover' sesuatu majlis tu, kau kena cari dimana kelainan majlis tu. Tambah lagi kalau kau kena buat laporan khas atau investigative reporting...

4. Persiapan rapi
Buku, pen, voice recorder atau handphone memang kena sentiasa ada dengan kau sepanjang masa...kadang-kadang aku tertinggal juga buku dan pen...tapi disebabkan aku ada telefon, jadi aku boleh rekod dan taip guna telefon yang ada..cuma yang remehnya bila kau record, kau kena dengar balik itu ja...

5. Bersedia hadapi tugasan mengejut
Bila kita ingat kita cuma ada satu program ja satu hari tu, kita dah boleh relax, itu tak betul...kadang-kadang bila melibatkan kes-kes mengejut dan menggemparkan, itu kita kena siap sedia...kadang-kadang pukul 2-3 pagi terpaksa bangun untuk buat tugasan semua tu. Buat masa ni sepanjang aku bergelar wartawan, ada la sekali dua aku kena tugasan mengejut. Tapi itu lumrah.

6. Sedia peralatan yang rapi
Selain alat untuk tulis berita macam aku tulis di point ke 4, kadang-kadang cameraman dan photografer takkan dapat ikut kita sekali, jadi nak tak nak, kita kena settlekan sendiri. Macam aku di media eletronik, kadang-kadang bila aku ditugaskan seorang, aku kena ambil gambar sendiri. Nak minta kat fotografer media lain?mungkin segan dan malu.tapi ada yang faham dan mereka akan tolong. Cuma aku, aku akan ambil gambar guna telefon aku walaupun tak berapa cantik. Atau sediakan camera kompak dalam beg.jadi itu penyelamat walaupun gambar tak cantik.

7. Sahkan maklumat yang diterima
Pernah jadi kes dekat aku maklumat yang aku laporkan tu salah dan pihak tersebut minta aku betulkan atau akan berhadapan dengan tindakan undang-undang. Puncanya?aku salah faham dengan kes tu, dan berita yang aku buat tu salah. Jadi aku dah betulkan dan minta maaf kepada pihak berkenaan. Harap-harap tak timbul masalah kepada aku dan syarikat.
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...