30 Oktober 2015

Part 3: Kembara Jakarta - Bandung

Hari ketiga...selepas bersarapan di hotel, semua dah check-out sebab lepas ni habiskan masa di Jakarta pulak...tapi selepas ja makan, semua sambung shopping di luar hotel...ramai peniaga cuba cari rezeki dengan pelancong yang dah nak balik...



Selesai mini shopping depan hotel, semua bergerak ke Jakarta...kali perjalanan tak sesak sangat...mungkin sebab awal pagi...cuma dua lokasi untuk di Jakarta hari tu..pertama, Taman Mini Indonesia...kalau melawat ke taman ni, diibaratkan kita dah melawat ke seluruh Indonesia...

Sebabnya, dalam Taman Mini ni, ada rumah-rumah dari seluruh negeri yang ada di Indonesia, ada muzium dan macam-macam lagi...memang sangat luas dekat sini...aku rasa, sehari mungkin cukup kalau kita nak masuk semua yang ada dekat sini...kami cuma berhenti dekat beberapa tempat ja...







Dalam ni jugak ada kereta kabel untuk pelancong tengok suasana Taman Mini dari atas...kalau kat Malaysia, aku rasa lebih kurang macam Mini Malaysia dekat Melaka...cuma yang ni lagi luas sebab ada muzium segala...

Lepas makan tengah hari, kami dibawa bershopping di Mangga Dua...Mangga Dua ni sebenarnya pusat membeli belah...ini pun sangat luas dan cuma jual pakaian, baju, handbag, accessories, kasut..senang kata macam-macam la...cuma tak jual kain ela...







Shopping kat sini pun sampai nak tutup mall tu...sebab luas dan banyak pintu..jadi korang kena ingat pintu mana korang masuk..

Sekali lagi, si suami melayan je la isteri bershopping di Mangga Dua ni...hahahaha....memang rambang mata dibuatnya...aku cuma beli tshirt je satu dekat sini...kenang-kenangan katanya...

Lepas tu terus check in hotel, dan tidur...sebab esok tu nak balik dah...



Keesokannya, selepas sarapan kami dibawa ke dua lokasi..kali ni bukan untum shopping, tapi lebih kepada city tour...kami dibawa ke mercu tanda Jakarta, Monas atau Monumen Nasional...

Kalau korang tengok sinetron, memang akan ada mercu tanda ni...



Puncak pada mercu tu, aku dimaklumkan yang ianya disaluti EMAS SEBERAT 50 KILOGRAM !!! Wow....berat dan besar tu...cuma tak nampak sangat sebab 'backlight' dan Jakarta baru nak jerebu...





Lokasi terakhir..disebabkan kapal terbang pukul 2.30 dan nak menghabiskan sisa-sisa waktu sebelum berlepas, kami ke Kota Tua...kota tinggalan sejarah atau tempat Jakarta masa zaman penjajah dulu.

Kalau macam di Malaysia, lebih kurang di A'Famosa, Melaka..cuma di sini, bangunannya berwarna putih...









Dah selesai...kemudian terus bergerak ke lapangan terbang untuk balik...nahhhh...masa ni baru dapat tengok berapa banyak hasil shopping semua orang...



Nasib takda yang overweight..sebab buat secara kumpulan..yang mana ada baki berat tu, masukkan yang orang lain..jadi tak la membazir...hahaha..itu tips ya...





Selamat tinggal Jakarta -Bandung...till we meet again...
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...