10 Ogos 2015

Belanja Diri Sendiri...



Alhamdulillah...genap sebulan lebih sikit aku dah dapat gaji pertama aku...cukup la dengan gaji sebanyak RMxxxx.00 untuk hidup kat Ipoh ni..boleh bagi mak abah sikit, bayar itu ini, ada la sikit simpanan aku setiap bulan walaupun tak sebanyak mana...syukur dengan yang mana ada...

Aku dah dapat gaji hari Sabtu lepas dan aku ingat memang nak 'belanja' diri aku sendiri setelah sebulan bekerja dan memerah keringat (keringat la sangat kan) hahahaha...

Tapi, aku tak berkesempatan nak 'belanja' diri sendiri masa Sabtu dan Ahad lepas sebab sibuk dengan kerja yang tak berapa menentu waktunya...

Jadi, lepas balik kerja hari ni, aku terus ke AEON Kinta City untuk belanja diri sendiri...mulanya nak la berjalan, window shopping bagai, tapi macam penat pulak..

Jadi aku terus ke MPH Bookstore untuk cari buku sebagai 'hadiah' diri sendiri...macam aku cakap sebelum ni, aku ni ulat buku, aku akan beli sekurang-kurangnya sebuah buku sebulan...kalau ada bajet lebih, aku beli la buku...



Mulanya aku nak beli buku 'Mahathir Bukan Kawan Saya', tapi lepas aku tanya, stok buku tak sampai lagi, mungkin bulan depan baru ada...jadi buku tu masuk dalam bajet bulan depan...

Lepas je beli buku, aku terus ke KFC sebagai 'belanja' yang ke dua...pesan macam biasa, snack plate dan cheesy wedges...



Boleh pulak masa nak makan, bos suruh translate artikel...tak tenang nak makan...hahaha..tapi kerja wartawan ni, biasa la, tak menentu..tu cabaran dia...terima je la sebab cita-cita aku kan...

Bagi aku, tak salah untuk 'belanja' diri kita sendiri atas usaha penat lelah kita selama sebulan...tapi biarlah ikut kemampuan...jangan la kononnya nak 'self-reward' sampai lari bajet bulanan...setakatbyang termampu la...

Ikut kemampuan diri sendiri...kalau rasa bulan tu macam tak cukup ja bajet, 'self-reward' tu mungkin boleh ditunda ke lain masa...
posted from Bloggeroid

1 ulasan:

yanie yusuf berkata...

Nanti yanie datang Ipoh boleh blanja yanie KFC lak hihihi

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...