24 Julai 2015

Hala Tuju Selepas Tamat Degree...



Fuhhh..sekarang ni bila selesai semua kerja untuk Degree...aku terfikir..apa yang aku nak buat lepas ni...mulanya, memang aku nak sambung Master, tapi...aku rasa macam awal sangat...mungkin bagi sesetengah orang, sementara umur masih muda ni dan masih tak banyak komitmen, lebih baik sambung dulu, takut bila dah ada komitmen, semangat nak sambung belajar tu dah takda...

Aku pun fikir macam tu...tapi bila fikir-fikir balik, rasanya aku belum bersedia lagi...memang buat masa ni aku takda komitmen yang besar dan berat, tapi aku fikir pasal duit dan mak abah...

Selama aku belajar dari sekolah rendah sampai la habis Degree ni, aku tak pernah dapat mana-mana biasiswa...Diploma dan Degree pun aku dapat PTPTN...jadi mana aku nak ambil duit untuk aku sambung Master? Kalau aku kaya, banyak duit, pandai sikit, mungkin aku akan teruskan, tapu, rasanya macam tak kot..

Aku akan tunggu dulu untuk beberapa tahun lagi sementara nak stabil semua...bagi mak abah merasa dengan gaji aku, baru aku fikir nak sambung Master...

Buat masa sekarang ni, aku kerja dulu...Alhamdulillah, aku kerja dengan Perak Today sekarang ni...rezeki sampai awal, dapat la mak abah merasa serba sedikit hasil titik peluh aku sendiri...

Rancangan aku, untuk Master aku akan sambung dekat luar negara..dengar cerita untuk bidang aku, dekat Cardiff Universiti antara yang terkenal la...okay jugak tu...tapi aku nak sambung dekat Australia...hahahaa..aku tak tahu kenapa aku teringin sangat nak ke Australia...

Sekarang ni, hala tuju aku selepas Degree, aku nak kerja dulu..Insya Allah, lepas dah dapat kerja yang aku selesa, aku akan sambung Master sebelum umur 30...insya Allah..akan dipermudahkan....
posted from Bloggeroid

2 ulasan:

riza afzan asri berkata...

Dah cakap pada mak ayah niat awak?...cakap dan explain pada dorg..minta dorg doakan setiap setiap kali selepas solat...insyaAllah segalanya akan dipermudahkan-Nya

Sue Izza berkata...

semoga fir terus sukses ok...akak doakan

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...