26 Jun 2015

Ceteknya Pemikiran Manusia...

Assalamualaikum...

Betapa ceteknya pemikiran kita sebagai manusia ni bila kita tahu secara umum sahaja sesuatu perkara...apa yang terlintas di fikiran kita, itu yang kita ucap..sedangkan, ianya lebih hebat lagi daripada tu...

Contohnya...bila kita sebut kita kerja 7Eleven..orang akan ingat kita ni duduk di cashier or jadi budak store..sedangkan hakikatnya, kita kerja dibahagian HR, Corporate Comm and sebagainya...

Atau lain..kita cakap kita kerja kilang..orang akan ingat kita sebagai operator pegeluaran..tapi the truth is...kita supervisor kat kilang tu...



Bukan untuk menjatuhkan mereka-mereka yang bekerja sebagai cashier or operator pengeluaran, sebab tanpa mereka pun, macam mana sesebuah syarikat tu nak maju..cuma persepsi masyarakat ni terlalu cepat untuk menilai sesuatu yang sebenarnya lebih lagi dari tu...

Sebab apa yang kita nyatakan tu, adalah benda pertama yang terlintas di fikiran kita..sebab kita dah terbiasa dengan semua tu...so tak pelik la...

Nasihat aku..sebelum nak luahkan first perception kita, cuba la bertanya terlebih dahulu..bukan apa..kadang-kadang first impression kita ni salah...am I right?
posted from Bloggeroid

1 ulasan:

M.Syamsid Dhuha berkata...

Totally agreed with you ..

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...