27 Mei 2015

Jauhkan Aku Dari Sikap Sebegitu...

Assalamualaikum...

Pagi ni, aku kena cover satu majlis dekat Ipoh ni..event kecil, so..tak ramai media yang cover...aku jumpa sorang senior reporter dari media lain...sembang la...

Dia ajak aku interview seorang ni sebab kononnya nanti akan 'masyuk' sikit...kira nak cari side income la...tapi tak dapat sebab katanya, orang yang diinterview tu tertinggal wallet and kami disuruh tunggu, tapi aku terus masuk ke dalam dewan sebab event dah nak mula...so aku tak tahu la senior tu dapat ke tak..

Senior aku sebelum interview tu cakap la...dia nak cover event or VIP yang boleh 'masyuk'..dia siap cakap lagi, VIP mana yang dapat, Datuk mana yang kedekut and so on..



Bila dah habis event..dia pergi kejar satu Datuk ni yang datang event ni dekat kereta..and i know..he got something..aku tak ikut..malas..

Masa aku berjalan ke motor..aku terfikir..dia ikhlas ke buat kerja ni? Kau diberi gaji untuk buat kerja, boleh claim kalau kerja jauh..tapi tetap kau cari duit lebih macam tu...

Bagi aku..bila dia buat macam tu, dia dah jatuhkan martabat wartawan tu sendiri..tak beretika...



Memang sekarang kos hidup makin mahal, tapi rasanya..kalau kau ikhlas bekerja, kau tak perlu risau..gaji yang kau dapat tu lebih dari cukup,insya Allah.

Tapi kalau kau dapat masa kau cover event tu, means, kau diberi, bukannya kau meminta..itu bonus la..but make sure media lain pun dapat jugak, baru adil...

Bagi aku..jadi media ni murah rezeki..boleh kata setiap event aku pergi, akan dijamu..so..dah boleh jimat kat situ..aku pernah tiga hari jimat duit makan...sebab events yang aku pergi, semuanya ada makanan...



Kalau events tu tengah hari, for sure akan ada lunch, macam tu juga malam..kalau petang..tak tentu...

Aku harap..aku dijauhkan sikap yang meminta-minta macam tu...menjatuhkan maruah wartawan tu sendiri...

Aku masuk bidang ni sebab aku minat, aku suka menulis..bukan sebab nak cari side income dengan menjatuhkan airmuka aku sendiri...

Semoga aku dijauhkan dari sikap se
posted from Bloggeroid

3 ulasan:

Syida Muhajir berkata...

Bagus cara awak. Semoga terus begitu di masa hadapan.

firzz duka berkata...

Insya Allah..

firzz duka berkata...

Insya Allah..

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...