12 Februari 2014

Diploma Pengurusan Pelancongan UiTM

Assalamualaikum...ok...i will try to make it short...

apa yang aku tulis kat sini cuma pendapat peribadi aku and aku tak ada niat nak merendahkan fakulti or course lain...sebagai student UiTM...i'm proud to be part of this family...ok..apa yang aku nak tulis pasal entry kali ni adalah pasal Pengurusan Pelancongan, bawah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan (FPHP)..

ok..ringkas pasal fac ni...FPHP ada 4 course (waktu aku belajar dulu 2009-2012), hotel management, tourism management, cullinary arts, and food service...aku cuma ambil tourism management..waktu diploma, tak ada subjek minor..so..memang akan fokus pada tourism sahaja...antara kampus UiTM yang ada FPHP untuk Diploma, cuma ada dekat Penang, Dungun and Melaka. untuk Degree, kampus Shah Alam, Puncak Alam and Kampus Bandaraya Melaka

sepanjang aku belajar tourism selama 3 tahun, waktu sem satu sampai sem tiga..aku belajar benda yang general and basic...sebagai contoh..aku belajar business math, accounting, marketing, management, economy...semua ni cuma ulangan subjek dari sekolah menengah...cuma dalam Bahasa Inggeris...sepanjang tiga sem ni jugak...cuma ada 3 atau 4 subjek sahaja yang relate dengan tourism and hospitality...sebab yang ni basic and aku rasa semua course FPHP belajar subjek-subjek ni...

then..bila naik sem empat...memang banyak subjek akan relate dengan tourism industry..contohnya, ticketing, tour guiding, business etiqutte, transportation, law and so on...law cuma belajar yang basic..jangan risau...hehehhehh...so...dari segi assignment..aku akan bagitahu nanti...bagi aku..ticketing paling best..kita book tiket online...bukan guna MAS and Airasia punya website...tapi ada sistem sendiri..ABACUS -namanya..memang best..kita akan tau banyak nama airport,jenis service yang ada dalam flight, manual book ticket, and macam-macam la...serius memang best..tak dapat digambarkan...

dari segi assignment...nama pun tourism...so memang tak dinafikan..memang akan banyak berjalan and kos akan keluar banyak...tapi for me..memang berbaloi..sepanjang 3 tahun..opss...ok...tolak practical satu sem..2 tahun setengah aku kat penang...3 tempat aku dah merasa...aku pergi redang, cruise libra, and Langkawi, Jerejak...even Langkawi aku dah pergi banyak kali..hehehehehe...

-korang boleh tengok gambar dekat labels Jom Cuti...-

itu untuk subjek yang memerlukan trip..subjek lain..biasa la..report and presentation..by the way..trip yang kita buat tu...nanti kena ada report tau..bukan pergi enjoy je...dari segi bajet..UiTM akan bagi bajet jugak..contohnya macam kami pergi Pulau Redang dulu..total bajet yang kami keluarkan RM350, then dapat balik dari UiTM RM60..memang tak banyak..tapi bagi aku..sesekali..memang best...

dari segi peluang kerja...ramai yang cakap tourism ni tak boleh pergi jauh...itu aku tolak keras-keras..sebab mana-mana fakulti pun...kalau korang tak usaha..memang tak boleh pergi jauh..tapi dalam mana-mana bidang pun..kalau korang tak de pengalaman, memang susah nak dapat kerja..bukan dalam tourism je...tak semestinya bila sebut tourism, korang kena jadi tour guide, bell boy and so on..korang leh kerja kat kementerian, TIC, and so on...banyak peluang kerja...cuma sama ada korang usaha atau tak...

even sekarang aku bukan lagi dalam FPHP, aku cukup marah bila orang cakap, fakulti ni susah nak pergi jauh...bila dorang tanya aku kenapa aku tukar course..aku cakap..at least bila aku grad, aku ada 2 skills and knowledge yang berbeza..so aku akan ada peluang yang lebih cerah untuk dapat kerja..insya Allah..

bagi yang ambil diploma..aku cadangkan supaya nanti kalau korang sambung degree, ambillah course lain yang korang boleh relate dengan tourism...bukan aku nak suruh korang lepaskan tourism dari hidup korang...tapi supaya tourism ni boleh berkembang..contoh korang boleh ambil business, marketing, journalism, and something yang boleh relate dengan tourism..korang ada basic tourism, and if korang sambung business..korang boleh run tourism business bila korang grad nanti..itu yang aku buat sekarang...

aku suka menulis tapi dalam masa yang sama, aku suka melancong (even tak kemana sangat pun),so aku sekarang ambil journalism for my degree..so in future, aku boleh jadi travellog..see...macam mana aku boleh combine kan skills aku...

tapi kalau korang nak sambung tourism pun aku galakkan..supaya korang boleh gain lebih banyak ilmu dalam industry ni..sebabnya apa...ilmu yang korang dapat masa diploma..just boleh dikatakan cuma 30 percent...untuk minor..mungkin korang boleh ambil hotel management..sebab lecturer aku pernah bagitahu..budak tourism tak sesuai ambil minor food service and  cullinary arts..aku dah lupa kenapa..

seriously aku cakap..tourism boleh pergi jauh..cuma macam mana cara kita nak kembangkan tourism dalam hidup kita tu..itu kita kena fikirkan...nasihat aku..tak perlu nak merendah diri kalau jadi family FPHP..be proud...sampai sekarang..aku masih berbangga dengan tourism....

ini cuma pendapat aku je..sebab ada yang tanya aku pasal Pengurusan Pelancongan..aku malas nak print screen..so ni cuma pendapat aku...mungkin ada yang setuju, mungkin ada yang tak setuju..apa pun..keputusan kat tangan korang..kalau korang rasa nak masuk tourism..masuklah..aku galakkan..tourism sangat best..satu-satunya faculty yang paling banyak keluar makan angin...ahahahahha....good luck...

04 Februari 2014

Bila Berbicara Soal Jodoh...

Assalamualaikum...

ok..malam ni aku ada satu topik nak buat...by the way..thanks to my bff dunia akhirat..si kiyah..sebab dah bagi aku topik untuk update malam ni...bab jodoh...aku tak tahu apa yang buat kiyah tetiba ja nak menyembang pasal jodoh..well...it is a good point for me untuk update blog..

first of all..memang kita tau yang jodoh itu rahsia Allah...kita sebagai manusia hanya mampu merancang dan memilih untuk siapa kita mahu hidup bersama, untuk kita luangkan sisa hidup bersama..tapi yang menentukan adalah Allah..mungkin kita dah bercinta berpuluh tahun..bagai nak rak bercinta..sampai orang keliling dah naik menyampah..tapi..akhirnya...terpisah...

mungkin jugak kita nak elak dengan some one yang kita benci...dengan classmate kita...dengan kawan-kawan sekerja...kawan-kawan facebook and so on..tapi kalau Allah dah tentukan yang jodoh kita dengan musuh kita..kita tak mampu untuk menolak...

orang tua-tua cakap...kalau nak tau seseorang itu jodoh kita atau tak...tengok muka dia..kalau muka dia ada iras-iras kita...means dia jodoh kita..is it??mungkin betul...but..persoalannya...kalau kita tak jumpa orang yang kononnya ada seiras dengan kita macam mana?/tak menikah la kita??or kalau muka kita seiras dengan kaum sejenis macam mana??adakah kita perlu menjadi ......................??hahahah..joking..

sebagai contoh..orang cakap muka aku seiras dengan siti nurhaliza..tapi siti dah kawen..so how??ok..joking...ahhahaha..jangan amek serius arrr...
ni gambar yang aku baru belajar guna fotoshop last 4 years..saja meletak...
caption : milik siapakah firdaus ini..muahahahah

lagi satu yang aku kurang berkenan...bila orang setkan dalam minda, untuk jadi wife/husband, he or she must have certain criteria...pandai masak, hensem, tinggi, kulit kuning langsat, rambut ikal mayang and what so ever...so..ada satu persoalan..if one day...husband and wife korang tak ada ciri tu..will u still love her or him??

tak clear?ok..let me give u an example..katakanlah future husband korang must be tough...and u marry him..after few years...dia dah tak tough..dah boroi like 9 bulan punya pregnant...so..will u stop to love him??no, right??so..sebab tu..tak perlukan sebab untuk jatuh cinta...mungkin kriteria tu perlu..tapi tak perlu la tinggi and banyak sangat..takut bila kita set our mind untuk criteria yang tinggi..takut membujang sampai ke tua..walaupun Allah dah tentukan siapa jodoh kita..tapi disebabkan ego yang tinggi...kita terlepas..

macam aku kebelakangan ni la kan...especially bila tengok kawan-kawan busy cerita pasal someone special in their life..aku akui..aku jealous..tapi aku bisik dalam hati " firdaus..jodoh hang ada kat luaq sana, sampai masa, bila hang mencari, hang akan dapat jugak.."...

tapi yang tak bestnya..setiap kali aku drive...aku on radio...lagu Zivillia, Aishiteru berkumandang..aku hangin sungguh..bukan apa..aku teringat dekat ex aku..i think its ok kot nak mention nama dia...errr...tak pa la..tak perlu...kalau korang baca dari awal..korang tau siapa...by the way...ex aku sorang je pun...sebab sekali je aku couple..hhahahaha...ok..sambung...lagu tu..dia suruh aku dengar waktu kami 'rujuk' semula masa aku sem dua diploma...so..memang teringat..tapi teringat macam tu la..tak lebih arrr...

ok...tu je kot untuk malam ni...daaa....


Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...