03 April 2014

Djogja Aku Sampai

Assalamualaikum...lama tak berupdate blog ni..bukan apa...macam tak ada mood untuk update blog...hahaha..ni pun sebenarnya macam paksa rela je update blog..boleh??hahahah...ok..kali ni nothing much untuk aku story..just about my first international trip to Djogja...

well..actually aku cuma assist my dad untuk bawa orang kampung aku ke sana...total yang pergi adalah 47 orang..alhamdulillah..semua berjalan lancar...disebabkan aku ada kat shah alam..so aku direct ke LCCT dari Shah Alam..and waiting for my dad kat sana...

flight aku petang...so aku memang lunch and identify tempat mana untuk check-in and semua...aku ni tak pernah travel ke overseas..so agak takut..tapi..tunjuk confident.so..semua orang akan yakin dengan kau..tu je...

flight waktu pergi tak delay...semua berjalan lancar..flight ambil masa cuma 2 jam 15 minit...this is my second time naik flight...kesian..aku orang kampung..wohohohohohoho.....turun je and settle imigresen kat airport sana..dah ada tourist guide yang tunggu...lega abah aku..sebab abah takut ditipu...tapi aku yakinkan abah sebab aku pernah deal dengan travel agent ni masa aku kerja dulu...so memang dipercayai...sampai je dekat airport..kami terus dibawa ke kilang jual batik...aku tak beli..sebab itu semua tempat orang tua...muahahha..aku kan muda remaja lagi...

then disebabkan semua dah penat and lapar..kami dibawa ke tempat makan..seriously..memang mewah tempat yang kami pergi ni..my first impression dekat bandar djogja..cuma pekan kecil...tapi aku rasa kagum..bila korang jalan dalam pekan kecil tu..and then you will find some exclusive place...sangant mewah..seperti dalam gambar...
suasana dalam restoran..katanya bekas tapak istana..

ruang depan restoran...

then terus balik ke hotel..and you know..once again..i'm surprise...dalam pekan kecil..ada hotel 3 bintang...sangat mewah bagi aku...seperti dalam gambar...
hotel View..Cakra Kembang Hotel...

second day...after breakfast dekat hotel..kami dibawa ke kawasan pembuatan tembikar..lebih kurang macam dekat Nilai and Ayer Hitam..tapi bagi aku..kat sini lagi cantik-cantik..ada blinking lagi..hahaha..tapi disebabkan tembikar tu besar-besar..so..tak ada seorang pun yang beli..rasanya la...

Seramik yang cantik,...
then kami dibawa ke Kraton...ataupun istana lama..yang bestnya..istana tu masih didiami oleh raja...aku tak pasti sangat..sangat luas and suasana yang tenang.,..dalam ni aku tak ambil gambar sangat..biasa la..orang muda...mana suka sejarah ni..ahhahaha...

total ahli rombongan di Kraton

me with tour guide..Yusuff di Kraton

lepas tu..kami dibawa ke restoran...untuk makan tengah hari...makanan agak manis..i dont know untuk represent apa...kira kalau kat Malaysia..ia represent Kelantan..sebab kelantan kan makanan manis-manis...

lepas tu..kami dibawa ke Chocolate Boutique...macam dekat Penang..tapi yang ni lagi kecil..aku tak ambil gambar pun...ada jugak yang beli...tapi aku tak beli pun..then dekat sebelah tu..ada kilang batik,..hand-made..so..aku spend time tengok orang buat batik je la...lepas dari tu..kami dibawa ke kedai barangan kulit asli and kedai handbag..tapi aku tak ambil gambar...then balik hotel and rehat...

sesi buat batik.. hand-made..
third day...lepas breakfast...and hari ketiga bagi aku..adalah hari yang paling best..kami dibawa ke Kampung Kali Adem...kampung ni musnah disebabkan letusan gunung berapi Merapi thaun 2010...terasa insaf kejap kat sini...untuk ke kaki gunung..kami kena naik jeep...bayaran cuma Rp 300 000 atau RM 100...perjalanan ke sana sangat mencabar...hahaha...kami ikut laluan larva gunung berapi...

ni la jeep untuk ke kaki Gunung Merapi

sebelum sampai ke kaki gunung, kami dibawa ke satu rumah..kalau tak silap..rumah ketua kampung kat situ..rumah tu sekarang dah dijadikan muzium..bahan-bahan dalam rumah tu adalah barang yang dorang jumpa yang musnah disebabkan kena awan panas dr Gunung Merapi...seriously..i cant imagine their feeling...

Dalam muzium..Abah dengan owner rumah..

sisa tinggalan awan panas..

lepas spend time lebih kurang 15 minit dekat situ..baru sambung perjalanan lebih kurang 20 minit untuk ke kaki gunung..sampai je kat situ...aku terpesona dengan view yang sangat menarik...Ya Allah...cantik sangat..disebabkan aku guna phone untuk ambil gambar...so..view tak jelas...dari sini..boleh nampak rumah juru kunci gunung Merapi..mbah maridjan kalau tak silap...waktu sampai..awan tebal..so tak nampak puncak gunung yang tengah keluarkan asap...
di kaki gunung...


nice view..very-very beautiful..

turun je dari gunung..kami dibawa untuk makan tengah hari..satu lagi..restoran ni sangat best...dari luar..its look likes macam tak ada apa..restoran yang biasa..tapi bila dah masuk..i'm pretty sure that you will be surprise with their concept...restoran terapung and sangat besar...penuh dengan ikan..


nice concept of restaurant...

lepas tu..kami ke Candi Borobudur..the biggest and the oldest temple in the world...sebelum tu kita shopping dulu..

once again...aku takkan boring cakap ni..view yang sangat cantik...i love Djogja...dari sekolah kita belajar candi borobudur, angkor wat and so on..and now..aku dah jejakkan kaki ke sini...finally...



selamat datang ke Candi Borobudur...
 it have 10 level..every level have its own story and mesej...and you know what..aku dah berjaya naik sampai ke atas..katanya ada 149 anak tangga...separuh dari Batu Caves...

Which one bigger??yes the temple..
which one handsome??yes..thats me..
hhahahaha

ikut aku yukkk...masih punya 148 anak tangga..
 dari atas ni..boleh nampak puncak gunung Merapi..and i can see the smoke yang keluar dari puncak gunung tu...gerun kejap...
very-very beautiful view and place...

the best part kat sini..waktu turun bas..ramai peniaga yang akan serbu untuk jual souvenier...then dia akan tunggu bila kita turun dari candi tu..dia akan ikut dr turun candi sampai dalam bas..hahaha..cant forget that...
lepas tu..kami dibawa ke pasar buah salak...sekilo cuma RM 3.00 lebih kurang...

errr...dekat Malaysia ada jugak buah salak...

dari situ...kami terus ke restoran untuk makan malam...then dibawa shopping for the last time...aku dah dipesan oleh tour leader..jangan shopping kat tempat lain selain dari sini...Jalan Malioboro...tour guide cakap...jalan ni umpama Bukit Bintang kalau kat Malaysia...serius banyak barang murah..and sangat ramai orang...
Bukit Bintang Djogja...

local and foreigners datang shopping dekat sini..

flight balik adalah tengah hari...so lepas breakfast and check-out..kami terus ke airport..waktu tengah tunggu..tiba-tiba ada chef wan masuk..katanya attend wedding..so..selfie kejap dengan dia...hahahaha...
say cheese....
sampai ja kat LCCT..settlekan group abah untuk balik Bagan Serai..then aku terus cari bas untuk ke Shah Alam..settle untuk trip kali ni...

sejujurnya..komen aku..aku puas hati dengan service yang mereka bagi dekat group..sebab dengan harga yang diberi..kami tak expect dapat hotel yang best, restoran yang makanan sedap-sedap..rasa macam tak berbaloi dengan harga yang diberi...tour guide yang peramah, tour leader yang baik...service terbaik...

ps : hujung bulan ni pergi Acheh pulak..bawak group orang kampung pulak..bila dah lama tak travel..suddenly i feel regret tinggalkan tourism..tapi apakan daya..dah tak boleh ulang..cuma..aku boleh gabungkan masscomm n tourism untuk kerjaya aku..insyaAllah...

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...