12 Februari 2014

Diploma Pengurusan Pelancongan UiTM

Assalamualaikum...ok...i will try to make it short...

apa yang aku tulis kat sini cuma pendapat peribadi aku and aku tak ada niat nak merendahkan fakulti or course lain...sebagai student UiTM...i'm proud to be part of this family...ok..apa yang aku nak tulis pasal entry kali ni adalah pasal Pengurusan Pelancongan, bawah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan (FPHP)..

ok..ringkas pasal fac ni...FPHP ada 4 course (waktu aku belajar dulu 2009-2012), hotel management, tourism management, cullinary arts, and food service...aku cuma ambil tourism management..waktu diploma, tak ada subjek minor..so..memang akan fokus pada tourism sahaja...antara kampus UiTM yang ada FPHP untuk Diploma, cuma ada dekat Penang, Dungun and Melaka. untuk Degree, kampus Shah Alam, Puncak Alam and Kampus Bandaraya Melaka

sepanjang aku belajar tourism selama 3 tahun, waktu sem satu sampai sem tiga..aku belajar benda yang general and basic...sebagai contoh..aku belajar business math, accounting, marketing, management, economy...semua ni cuma ulangan subjek dari sekolah menengah...cuma dalam Bahasa Inggeris...sepanjang tiga sem ni jugak...cuma ada 3 atau 4 subjek sahaja yang relate dengan tourism and hospitality...sebab yang ni basic and aku rasa semua course FPHP belajar subjek-subjek ni...

then..bila naik sem empat...memang banyak subjek akan relate dengan tourism industry..contohnya, ticketing, tour guiding, business etiqutte, transportation, law and so on...law cuma belajar yang basic..jangan risau...hehehhehh...so...dari segi assignment..aku akan bagitahu nanti...bagi aku..ticketing paling best..kita book tiket online...bukan guna MAS and Airasia punya website...tapi ada sistem sendiri..ABACUS -namanya..memang best..kita akan tau banyak nama airport,jenis service yang ada dalam flight, manual book ticket, and macam-macam la...serius memang best..tak dapat digambarkan...

dari segi assignment...nama pun tourism...so memang tak dinafikan..memang akan banyak berjalan and kos akan keluar banyak...tapi for me..memang berbaloi..sepanjang 3 tahun..opss...ok...tolak practical satu sem..2 tahun setengah aku kat penang...3 tempat aku dah merasa...aku pergi redang, cruise libra, and Langkawi, Jerejak...even Langkawi aku dah pergi banyak kali..hehehehehe...

-korang boleh tengok gambar dekat labels Jom Cuti...-

itu untuk subjek yang memerlukan trip..subjek lain..biasa la..report and presentation..by the way..trip yang kita buat tu...nanti kena ada report tau..bukan pergi enjoy je...dari segi bajet..UiTM akan bagi bajet jugak..contohnya macam kami pergi Pulau Redang dulu..total bajet yang kami keluarkan RM350, then dapat balik dari UiTM RM60..memang tak banyak..tapi bagi aku..sesekali..memang best...

dari segi peluang kerja...ramai yang cakap tourism ni tak boleh pergi jauh...itu aku tolak keras-keras..sebab mana-mana fakulti pun...kalau korang tak usaha..memang tak boleh pergi jauh..tapi dalam mana-mana bidang pun..kalau korang tak de pengalaman, memang susah nak dapat kerja..bukan dalam tourism je...tak semestinya bila sebut tourism, korang kena jadi tour guide, bell boy and so on..korang leh kerja kat kementerian, TIC, and so on...banyak peluang kerja...cuma sama ada korang usaha atau tak...

even sekarang aku bukan lagi dalam FPHP, aku cukup marah bila orang cakap, fakulti ni susah nak pergi jauh...bila dorang tanya aku kenapa aku tukar course..aku cakap..at least bila aku grad, aku ada 2 skills and knowledge yang berbeza..so aku akan ada peluang yang lebih cerah untuk dapat kerja..insya Allah..

bagi yang ambil diploma..aku cadangkan supaya nanti kalau korang sambung degree, ambillah course lain yang korang boleh relate dengan tourism...bukan aku nak suruh korang lepaskan tourism dari hidup korang...tapi supaya tourism ni boleh berkembang..contoh korang boleh ambil business, marketing, journalism, and something yang boleh relate dengan tourism..korang ada basic tourism, and if korang sambung business..korang boleh run tourism business bila korang grad nanti..itu yang aku buat sekarang...

aku suka menulis tapi dalam masa yang sama, aku suka melancong (even tak kemana sangat pun),so aku sekarang ambil journalism for my degree..so in future, aku boleh jadi travellog..see...macam mana aku boleh combine kan skills aku...

tapi kalau korang nak sambung tourism pun aku galakkan..supaya korang boleh gain lebih banyak ilmu dalam industry ni..sebabnya apa...ilmu yang korang dapat masa diploma..just boleh dikatakan cuma 30 percent...untuk minor..mungkin korang boleh ambil hotel management..sebab lecturer aku pernah bagitahu..budak tourism tak sesuai ambil minor food service and  cullinary arts..aku dah lupa kenapa..

seriously aku cakap..tourism boleh pergi jauh..cuma macam mana cara kita nak kembangkan tourism dalam hidup kita tu..itu kita kena fikirkan...nasihat aku..tak perlu nak merendah diri kalau jadi family FPHP..be proud...sampai sekarang..aku masih berbangga dengan tourism....

ini cuma pendapat aku je..sebab ada yang tanya aku pasal Pengurusan Pelancongan..aku malas nak print screen..so ni cuma pendapat aku...mungkin ada yang setuju, mungkin ada yang tak setuju..apa pun..keputusan kat tangan korang..kalau korang rasa nak masuk tourism..masuklah..aku galakkan..tourism sangat best..satu-satunya faculty yang paling banyak keluar makan angin...ahahahahha....good luck...

202 ulasan:

1 – 200 daripada 202   Terbaru›   Baru»
BebasBerbicara berkata...

salam, saya lepasan spm and memang nak teruskan bidang tourism memandangkan result saya cuma 4a jadi adakah ia melayakkan. saya ada juga terbaca dimana subject yang ada kat tourism ni ada accounting. padahal saya aliran sc memang tak belajar acc and takde asas pun. macam mana ye ? nak mintak penjelasan yang pakar. sekian

BebasBerbicara berkata...

salam, saya nak tanya kalau result spm hanya 4a boleh layak masuk dalam bidang ni ke ? and yang awak cakap yang tourism punya subjek ada accounting betul ? macam mana kalau saya yang memang takde asas acc sebab saya ni budak sains ? sekian tq

firzz duka berkata...

for me..jgn sambung course tourism sbb result x ok...ramai kwn2 sy time dip dulu pun..ada yang xda A or kurang dari result awak tu..yg penting minat untuk belajar..sama je utk course mana2 pun..4A tu dah ok dah klu awak minat utk sambung tourism.. utk account..saya dulu aliran ekonomi and tak ambil pun account waktu spm dulu..bljr time diploma je..ramai yg xde basic account tp boleh score..sbb belajar yg basic je utk accounting and other subjects yg luar dr bidang tourism..cth mcm management, ekonomi, transportation and so on..mmg yg basic...harap dapat membantu ye jwpn ni...

azlinn nur berkata...

kalau dari diploma office management nak ambik degree tourism ok tak? minat dengan tourism n kalau boleh nak lari dari bidang pengurusan.. mohon pendapat. tq :)

miSz R@ihaN berkata...

salam... sy tgh amik dip accounting skrg.. sy minat sgt tourism.. bnyk kali da sy pikir sama ada nk kerja accountant or dlm bidang tourism.. sbb sy minat sgt tourism.. susah nk buat pilihan sbb lps ni pn kena smbung degree

firzz duka berkata...

azlin nur.. terserah..bincang dengan family dulu macam mana..but for me..office management pun ok...kalau nak lari dari management..tourism pun ada management..sbb tu nama nya tourism management...tourism is a tough industry...u need to be strong..ramai pandang rendah pada tourism..but..believe me..tourism pun bg bnyk peluang pekerjaan..cuma yakin atau x je...

firzz duka berkata...

miss raihan : mana2 course pun akan hdpi benda yg sama utk masa depan nnt..cuma bila kerja dlm bidang tourism...u ada peluang untuk berjalan atau tour ke tempat lain..cuma untuk bina nama dlm tourism ni ssah sikit..u kena bnyk bersabar...tourism will help u mcm mna nak release tension sambio bekerja..since u dah ada diploma..i cdgkan..u cari course yg boleh relate dgn dip u...but if u minat tourism..go ahead...

zain zaini berkata...

Saya dapt kos ni tadi baru cek upu diorg kata laki x ramai amek kos ni..for me laki manng x ramai pn dekt mana2 ipta..but sbnry sya ni x berapa dlm bab2 mengira ni paling Lmbt masok otak la katakn ....bila sambung form6 saya tgok sbjek yg sya ambil tu semua saya suka..tpi sya syg nk lpskn peluang ni....blh bgi pndangn x...sya rasa mmg nk kluar dari f6 nk amek nafas baru...tpiii...agak2 ada x suasana bljr kat dlm kos ni...

firzz duka berkata...

first..tahniah dapat tourism...untuk course ni..rasanya laki boleh tahan la ramai jugak..masa saya kat penang dulu..budak laki batch saya dalam 15 org kalau tak silap..utk tourism..just 2 kali bljr kira-kira..bisnes math (sem 1) and accounting sem 3. itu pun kalau silibus tak tukar la..course tourism best bljr..kalau rajin..boleh bt bnyk trip..so kita dah dpt pengalaman sikit psal dunia tourism..tak rugi..fikir yg terbaik..form six or diploma..2-2 ada baik buruk..tp bg saya..diploma uitm lagi untung..sbb..percentage utk sambung degree dlm uitm lebih besar if masuk form 6..terserah..kamu yg tentukan masa depan kamu...

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum.. saya lepasan spm.. saya dpt dip pengrusan pelancongan kat poli.. saya nak tanya . adakah pembelajaran dia sama je dgn uitm ? Masa upu saya ada mintak uitm dip. plncongan tapi xdapat.. harap fmr boelh mmbantu :)

Tanpa Nama berkata...

wahai fmr.. bolehkah saya minta fb or id wechat kamu? saya nak tanya lebih lanjut tentang tourism. harap memahami.

firzz duka berkata...

salam..saya tak pasti pembelajaran or silibus kat poli sama atau tak dengan uitm. maaf ye..

btw...fb saya Firzz Radzi..sama dengan wechat..tp wechat saya x aktif...

Farah berkata...

Assalamualaikum sy nak tanya result saya hanya dapat empat kredit dan sy hanya dapat kolej komuniti tapi saya berminat dalam pelancongan. Saya ada dapat tawaran masuk ikip diploma perlancongan. Adakah peluang saya itu

yaya scarlets berkata...

Assalamualaikum, sy nak tanye. Kos tourism ada ke buat lawatan smpai ke luar negara? Like thailand or indonesia?

firzz duka berkata...

wasalam...ada..itu semua atas kehendak kita plus kelulusan dari pihak uitm...kos travel uitm cuma support around 30% dr total kos...

amirah adnan berkata...

salam..sy bru nk sambung degree.nk tnya.kalau xda basic akaun xpe ke?

firzz duka berkata...

boleh amirah..nnt akan bljr yg basic je..

KyrieChan berkata...

hello Firzz ! sy plajar f6.. n sy berminat dlm tourism dri dulu lg..tp klu after f6 abis bru ambi bachelor tourism ble ke? email me please stephennyjames@gmail.com .. sy dlm peringkat menetapkan matlamat dlm koz ne sbb tu la cari2 artikel pasal tourism :) harap boleh bantu yer..

Tanpa Nama berkata...

Salam... saya Ghaz.. saye minat dlm tourism.. but at the same time saye minat jugak dlm architecture... skarang ni tgh keliru dlm membuat pilihan..

Tanpa Nama berkata...

As salam saya dip ambik hotel...kalu nak ambik degree tourism ok ke...?

Tanpa Nama berkata...

salam.sye nk tnye klau kos pelancongn tmn dn rekreasi pn pegi melancong jgk ke?

firzz duka berkata...

salam..saya tak pernah dengar pulak pasal course tu..maybe yang tu dekat poli kot..maaf ye..

wani berkata...

assalamualaikum.. saya bru habis spm and tengah search jugak kos untuk saya. saya nak tanya lah kan. contoh saya amek course pelancongan ni, then saya nak sambung belajar lagi. saya boleh amek course lain tak mcm fashion design?? pas tu, pelancongan ni kan, dia bercabang2 ea? and kita boleh kerja apa eak? saya minat pelancongan ni, tp saya tak tahu sangat. boleh tak terangkan dekat saya and harap boleh bantu saya. terima kasih.

firzz duka berkata...

wani...boleh sambung degree course ain..tapi akan jadi pelajar semester 1 semula..macam saya..diploma pelancongan, tp sekarang degree in journalism..kerja macam2 boleh masuk..

Tanpa Nama berkata...

mcm mna dengan bajet course nie??

firzz duka berkata...

salam...bajet utk course ni tak banyak...kalau ada trip or event je kena bayar..n selalunya uitm akan bagi bajet sikit untuk top-up..tapi kalau korang nak kurangkan lagi bajet..boleh cari sponsor

zarkynn berkata...

salam . tumpang tnye , FPHP ni antara tourism mngement n hotel mngement mna lgi okay ek ? ay lepasan spm ,ambk science account . minat sgt FPHP nih , tp xtau nk pilih course ap . lg satu , kos belajar dri yuran sume brape je kene byr ek ?

firzz duka berkata...

Terserah pd indvdu...klu minat memasak..better ambil hotel,kulinari or food service...tourism more pada teori..n ada trip jugak kdg2..and event...kos setiap semester sama..utk diploma dalam rm450 klu tak silap...

firzz duka berkata...

Terserah pd indvdu...klu minat memasak..better ambil hotel,kulinari or food service...tourism more pada teori..n ada trip jugak kdg2..and event...kos setiap semester sama..utk diploma dalam rm450 klu tak silap...

Tanpa Nama berkata...

Salam ..pelajar lepasan spm..belum dpt result lagi..agak2 target result untuk masuk bidang niy ape ye? Sye mint dgn bidg tourism niy..tpi sye tkut jugak , sye tdk dpt memenuhi kelayakn dlm bidng niy..jadi sye nk thu kelayakn untuk bidg niy target result die brpe ??..sye btul2 mint dgn pelancongn niy..

Tanpa Nama berkata...

Lgi stu , ape beza sijil pelancongn dn pengembaraan yg dtwarkn di kolej komuniti dgn pengurusan pelancongn ??

firzz duka berkata...

Salam...sy x igt berapa kelayakan..tp klu x silap, 5 subjek utama kredit. Bm, bi ,science,math, sejarah. Or maybe 3a dan lain2 sbjek credit..sy x pasti..boleh check kat website uitm...sy rsa xda beza antra 2 tu...cuma mgkin subjek yg berbeza msa bljr...

firzz duka berkata...

Salam...sy x igt berapa kelayakan..tp klu x silap, 5 subjek utama kredit. Bm, bi ,science,math, sejarah. Or maybe 3a dan lain2 sbjek credit..sy x pasti..boleh check kat website uitm...sy rsa xda beza antra 2 tu...cuma mgkin subjek yg berbeza msa bljr...

Farah Zoey berkata...

salam , saya baru lepas grad Diploma in Interior Design , and saya berminat dengan course Tourism ni . kalau from diploma in interior design saya nak tukar amik degree ke tourism boleh ke ? sebab course ni agak jauh lari . if saya sambung degree dalam course sekarang I'm going to further studies under Bachelor of Interior Architecture . course sekarang agak memenatkan hati saya . so adakah saya kena amik from dip balik or macam mana ?

firzz duka berkata...

Salam...boleh tukar course dari dip fac lain ke fac lain..mcm saya..dari pelancongan ke kewartawanan...kwn sy dari art design ke masscomm..tak perlu ambil diploma dalam pelancongan..terus apply degree in tourism..cuma nanti akan jadi student part 1 semula...boleh buat pengecualian kredit utk few subjects like CTU, koko n 3rd language...so..terus apply degree in tourism je...

Tanpa Nama berkata...

Salam, saya berminat untuk jadi pramugara jadi adakah kos pelancongan ini related dgn cita cita saya tu? And saya tak kredit bi pun just lulus sahaja. I hope you will replay this comment :)

firzz duka berkata...

Kos ni x relate if nak jadi pramugara..utk jadi pramugara sy x psti..rasanya di aviation school kot...tp klu nak bljar..its okay...

Tanpa Nama berkata...

Salam..adakah imej penampilan saya akan berubah apabila mngmbil bidang ini? Dan adakah saya diajar utk mngubah pnampilan saya? Do you have wechat?need to ask you more

firzz duka berkata...

Imej tu scra automatik akan brubah scra x sedar...if u want to change ur appearance..just change it..xnak pun xpe..but believe me..u will change tanpa sedar..xda subjek untuk ubah penampilan..but akan ad certain program (especially when you in sem 5) about grooming. U will enjoy it...my wechat firzzradzi

Tanpa Nama berkata...

Sangat suka baca blog ni.. sbb sya mnat melancong dan bisnes... sya runsing nk plih mna stu.. stlah baca blog ni bru sya tahu yg sya boleh combine skills..hotel management right ?

firzz duka berkata...

boleh...asalkan berminat...

Tanpa Nama berkata...

Hye boleh tak kalau lulusan UPSR ambil pengurusan hotel ? Terima kasih .

Tanpa Nama berkata...

kalau amek dip tourism je. then tanak smbung degree, banyak peluang kerja jugak ke? biasa after grad akan pergi ke mana?

firzz duka berkata...

Boleh je kalau tak nak sambung..itu hak masing-masing..kalau nak sambung kos lain pun tak jadi masalah...lepas grad tu..tengok la rezeki kat mana yang ada...tak tentu...like my friends, ada yang dekat TIC,kementerian n banyak lagi...

firzz duka berkata...

Boleh je kalau tak nak sambung..itu hak masing-masing..kalau nak sambung kos lain pun tak jadi masalah...lepas grad tu..tengok la rezeki kat mana yang ada...tak tentu...like my friends, ada yang dekat TIC,kementerian n banyak lagi...

Tanpa Nama berkata...

Salam nak tanye...ape beza pengurusan perlancongan dengan pengurusan perlancongan(Taman & Rekreasi)??

firzz duka berkata...

Tak pasti la...rasanya tourism management taman dan rekreasi tu bukan under uitm..maybe under KPTM or IPT lain..

firzz duka berkata...

Tak pasti la...rasanya tourism management taman dan rekreasi tu bukan under uitm..maybe under KPTM or IPT lain..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, Saya dapat tawaran tingkatan 6 dan dah pergi menjalani orentasi serta belajar selama 2 minggu, dan memang saya rasa tak dapat nak bawak subjek tingkatan 6 terutama subjek ekonomi. Saya dapat tawaran dari politeknik untuk Tourism Manag. masa SPM baru ni saya dapat 6A, math saya E dan ekomoni saya D.So, adakah ekonomi,dan acc dan pengiraan yang semasa di STPM dan SPM sama di peringkat Universiti?.sebab masa belajar di tingkatan 6, terlalu banyak penekenan dan syllibus ekonomi dia terlampau banyak walaupun STPM sekarang ikut sistem modular .

firzz duka berkata...

Wassalam..saya bercakap dr segi pengurusan pelancongan uitm ye..kalau poli saya x pasti..mcm uitm..ekonomi n acc yg kami belajar adalah yg basic shj...bkn scr mndalam..so klu dh ad basic...xkan ad msalah...

firzz duka berkata...

Wassalam..saya bercakap dr segi pengurusan pelancongan uitm ye..kalau poli saya x pasti..mcm uitm..ekonomi n acc yg kami belajar adalah yg basic shj...bkn scr mndalam..so klu dh ad basic...xkan ad msalah...

firzz duka berkata...

Wassalam..saya bercakap dr segi pengurusan pelancongan uitm ye..kalau poli saya x pasti..mcm uitm..ekonomi n acc yg kami belajar adalah yg basic shj...bkn scr mndalam..so klu dh ad basic...xkan ad msalah...

Tanpa Nama berkata...

Saya berminat dlm tourism tu tapi kos tu kan ade belajar accounting , economy ape semua tu tapi sebelum ni saya drp aliran sastera je so takpernah belajar accounting tu sume. Ape pendapat awak ye?

firzz duka berkata...

Semua subjek2 tu cuma yang basic sahaja...senang untuk faham...

Tanpa Nama berkata...

Salam sy nk tanya . . Klu nk jd penterjemah bahasa boleh x ambik kos ni ? . . And kalau boleh , utk degree ambil kos apa ya ?

firzz duka berkata...

Wasalam...kalau nak jadi translator, bukan di Fakulti ni...kalau translator, better ke Akademi Pengajian Bahasa, UiTM...

Tanpa Nama berkata...

Ooh . Terima kasih 😊

Tanpa Nama berkata...

Assalam. Saya nak tanya, sekarang saya ambil kos asasi tesl sesi 2015/2016. Jadi, saya nak tanya, berbaloi tak jika saya sambung course hotel management for degree??? ada sebab saya berada dalam course tesl, and of course its not my choice to be an educator. i have a desire to be a manager of my own hotel. Can i have ur opinion? tq :)

firzz duka berkata...

For me...tak salah untuk mencuba bidang lain, plus, u ada dua skills yang berbeza...to be part of Hotel n tourism management pun bagus...i suggest u ambil hotel management if u nak tahu macam mana nak run business in hospitality industry, better u ambil hotel comapare to tourism..but so sorry, i tak tahu what kind of subjects yang mereka belajar sebab i tourism...but still, you will learn about management...macam saya, saya belajar tourism masa diploma n journalism for my degree, so i have 2 skills and i can combined it in future...sama macam u if you really nak ambil hotel management, cuma agak lari jauh la dengan bidang u sekarang..but why not u try..

Yusri Hadi berkata...

okk .. tq for ur suggestion .. i appreciate that much .. :)

Tanpa Nama berkata...

Assalam , saya minat jgk dengan tourism nim tapi tgk awak ada ckp blajar account n bisnes math rasa patah ati sbb saya xpandai math , otak lambat bab kira2 nim . Now , dlm proses nk mohon uitm . tgh fikir2 nk ambik diploma in culinary or tourism.

firzz duka berkata...

Salam....account and math tu cuma yang basic sahaja..belajar perkara asas...saya pun tak suka math and accounts sebab otak lambat.tapi boleh score sebab memang bljar yang basic saje...kalau awak ambil culinary, hotel.or food service pun, tetap ada dua subjek ni...teruskan ambil tourism kalau awak betul2 berminat...

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum....nk tnye....kalu kt matrik amik sains komp, bio, kimia n math, bleh x amik kos nie?

firzz duka berkata...

Boleh..tapi bukan Diploma la..terus ke degree

Tanpa Nama berkata...

Salam bro. Can i have your email? I want to ask more about dip tourism. If u dont mind lah. Tak boleh tanpa 😸

firzz duka berkata...

Boleh... firdausradzi91@gmail.com

amirul amin berkata...

hotel and tourism mangement ni dye ade master dgn phd kan ?? darim diploma degree master phd sume tu ade kat uitm shah alam x ?

firzz duka berkata...

Yup ..ada sampai PhD..diploma ada di 3 kampus (masa saya belajar dulu)...penang, melaka n dungun...degree pecah kepada dua...melaka dan shah alam (semester 3 akan pindah ke puncak alam)..master dan phD rasanya semua di shah alam...

Tanpa Nama berkata...

Salam . Sistem pembelajaran dia sama tak dengan kolej swasta . Mohon pencerahan .

Gd Sugarglider berkata...

Klu jadi tour leader agak2 gaji berapa yeh ?...

firzz duka berkata...

Tak pasti...ikut company..

Tanpa Nama berkata...

Assalam, nak tanya. Saya baru je menduduki SPM. Saya ambik aliran sains. Tapi, minat saya lebih kepada pelancongan. Boleh ke kalau saya teruskan niat saya ni? Kalau boleh saya nak ke tahap yang lebih tinggi. Any suggestion kat mane kampus yang ok???

firzz duka berkata...

Wassalam..boleh asalkan ada minat walaupun dari aliran sains...aliran sains masa sekolah cuma sebagai batu loncatan utk bidang sains di U..tapi kalau nak masuk ke sains sosial macam tourism ni, its not a problem...pemilihan kampus bukan di tangan kita dik..itu terpulang pada uitm sendiri...

Tanpa Nama berkata...

Assalamuaalaikum, saya lepasan pra dip uitm kedah ,and alhamdulillah saya dapat smbung dip pengurusan penlancongan dkt penang. Saya nak tnya untuk sem1 semua brpa subjek yea? Sbb saya ada seacrh goggle tapi tak jmpa maybe saya silap taip ke apa tak pasti tapi dah alang jmpa blogger ni rasa mcm tak sbar nk beljar tourism.

firzz duka berkata...

Wassalam...saya tak ingat berapa subject...tapi normally, standard untuk uitm dan diploma...satu sem, total subjek 6-8 subjek...tapi tak semua subjek ada final exam...antara subjek sem 1. (Kalau silibus tak berubah), introduction to hospitality, business math..itu je yg saya ingat...

kirk hammet berkata...

Assalamualaikum, saya nak tanya, saya ni aliran sastera so ekonomi dengan account mmg x pernah belajar. Selain subjek teras, saya ade perdagangan dan pendidikan seni, saya berminat nk amik course pengurusan pelancongan ni layak ke kalau kt uitm atau kt tempat lain? kalau boleh nak uitm haha

firzz duka berkata...

Wassalam...masih layak..saya pun tak ada basic account...jangan risau...apa yang kita belajar sewaktu diploma bagi subjek ekonomi, account dan lain-lain adalah basic semata-mata...cuba apply uitm..insya allah ada rezeki nanti...

Tanpa Nama berkata...

hi,saya baru je habis mnduduki pt3 dan bercadang nk amik bidang pelancongan di sekolah vokasional.saya tertarik dngan bidang ni sebab saya suka menjelajah.patut atau tak saya amik course ni sebab mak ayah saya asyik ckp ni untuk masa depan sya .tapi banyak juga kan bidang pekerjaan dlm bidang ni?

firzz duka berkata...

Hi...kalau dah minat...teruskan...bab pekerjaan dalam bidang pelancongan ni pun dah banyak sekarang, tak macam dulu...jadi jangan risau bab pekerjaan..yang penting, usaha...

no name berkata...

macam mana dgn kos untuk bidang ni? satu semester berapa? n total kos brape?

firzz duka berkata...

Yuran satu semester kalau si uitm rm400 lebih kalau tak silap..kalau ada trip luar tu..terserah la..tengok pakej...

Tanpa Nama berkata...

kalau ambil pelancongan ni perlu belajar bahasa yang lain2 juga ke?

firzz duka berkata...

Third language wajib ambil utk 3 atau 4 semester. Tapi cuma belajar yg basic sahaja...

Tanpa Nama berkata...

pembelajaran course ini byk pd bahasa inggeris ye?

firzz duka berkata...

Yupp..all in english..

Tanpa Nama berkata...

saya pelajar lpsn spm, hmm course ni rmai ke pilih? means masa awak amek dip dulu tu kan, ramai tak yg amek??

firzz duka berkata...

Masa saya ambil di Penang, ada dua kelas..total dalam 40 orang...dari kampus lain saya tak pasti...

firzz duka berkata...

Masa saya ambil di Penang, ada dua kelas..total dalam 40 orang...dari kampus lain saya tak pasti...

anonymous berkata...

Assalamualaikum.. nak tnya, diploma fphp ni untuk degree boleh sambung kos apa??

anonymous berkata...

Assalamualaikum.. lepas habis dip fphp untuk degree boleh sambung apa??

Tanpa Nama berkata...

Saya plajar lepasan spm.. sya brminat sgt dgn tourism ni. Tp, byk ke pluang pkerjaan mcm ni ? And boleh jamin masa dpn ke x kalau ambil dip je ?

Tanpa Nama berkata...

Saya d skolah ambil ert n prdagangan.. ssuai ke saya ngn course ni ?

firzz duka berkata...

Lepas habis diploma, boleh sambung macam-macam kos..boleh jump ke fakulti lain and boleh relatekan dengan tourism. Berkaitan masa depan dgn kelulusan tourism, mana-mana kos sama ja kalau tak bersemangat untuk cari kerja.

Saya dulu spm ambik perdagangan. So sambung tourism...

Tanpa Nama berkata...

sangat memberi impak yg positif, kebetulan sy barushj mengisi penerapan ke deg uitm, sy juga dari dip pelancongan dan bercadang utk sambung ke deg perhotelan, sbb sy nk kembangkan lg skils, ramai yg sy jumpa pun ckp, wktu time diploma ni dh ckup dh utk ilmu pelancongan tu, so time deg ni bleh ambil kos yg boleh relatekn dgn kos time dip..

Muhammad Syafiq berkata...

Asalammulaikum. Saya nak bertanya. Saya ni sdg menunggu result spm saya ni. Saya ada juga berminat pasal bab pengurusan ini. Jika saya ambil kos dip logistik boleh ke saya sambung pula kos pengurusan hotel dan pengurusan pelancongan atau pengerusan Halal ini di peringkat deg. Di sekolah saya ada ambil aliran acc,Ekonomi Asas dan add maths. Adakah sesuai aliran ini kpd bidang yg saya ingin ceburi ini. Tp saya ada juga buah kerisauan sedikit sbb sejujurnya saya sedikit lemah dlm penguasaan bahasa inggeris dan pengiraan. Saya sedar BI adalah penting dlm globalisasi sekarang ini. Adakah peluang saya tipis utk mengambil kos ini sbb saya tidaklah sehebat abang firdaus. Dan bagaimana kos yg saya sebutkan itu. Adakah layak bg diri saya?.Saya dalam kebinguan. Mohon perjelasan dpd abg FRM yg sudah pro dan elert dlm hal ini.

Muhammad Syafiq berkata...

Harap dapat mebantu saya dan memberi bermunafaat dpd maklumat yg diberika oleh abg FMR. Terima kasih

firzz duka berkata...

Wasalam...terima kasih sebab sudi baca blog abang ni...1)adik boleh ambil diploma tourism dan sambung kos lain masa degree dan sebaliknya. Tetapi adik kena ingat, masa sambung degree, adik akan jadi pelajar semester 1 jika tukar kos dan fakulti...macam abang jugak..diploma tourism ke degree journalism.tetapi ada pengecualian kredit untuk beberap subjek. 2)subjek-subjek yang adik ambil masa sekolah akan membantu sedikit sebanyak semasa belajar di universiti macam account, eko dan add maths. Ada kawan-kawan abang dari aliran sains tulen pun ambil kos ni waktu diploma dan degree. Jadi ianya tak bergantung pada aliran apa yg adik ambil masa sekolah.lainlah kalau adik nak sambung dalam bidang perubatan dan sebagainya (kalau tak salah).untuk tourism, aliran yg adik ambil masa sekolah boleh membantu. Abang takda la hebat sangat...belajar dari pengalaman. Apa yg abang ceritakan ni dari pengalaman abg sendiri. 3)bahasa inggeris...abg pun bukan hebat dalam.bahasa inggeris.cukup-cukup makan. Insya Allah, kalau sambung degree uitm, secara tak langsung bahasa inggeris adik akan bertambah baik. Boleh hubungi abang di Facebook. FIRZZ RADZI.

Unknown berkata...

Salam hye saya pelajar lepasan spm and saya minat sangat dalam aviation management nak jadi stewardess katanyaa. ..so kalau saya amik tourism ni boleh ke jadi cabin crew? Just nak tau and sebenarnya still tak tau halatuju nk pergi mana act..i need pendapat

firzz duka berkata...

Wassalam...kalau minat aviation, course ni takde kaitan dengan aviation. Kalau untuk ticketing, course ni boleh membantu..cuma untuk aviation industry, this is not the right choice.

Unknown berkata...

salam...saya berminat dlm kos ni...saya lepasan spm 2015 n nak tnye...berapa kelayakan akademik untuk melayakkan sya ambik kos ni ye ? n satu lagi kos ni ade dekat uitm bandaraya melaka ker ?

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,boleh saya tahu apa pekerjaan yang akan dilakukan setelah tamat pengajian dlm bidang tourism ni. Klau boleh senaraikan sedikit cabang pekerjaan bagi lepasan bidang ini. Terima kasih.. Harap anda balas..

Tanpa Nama berkata...

Bahasa apa yang akan kita belajar dalam pengajian bidang tourism ni. Dn jika saya tidak begitu mahir dalam BI adakah saya layak untuk ambil bidang ini.

firzz duka berkata...

Wasalam...untuk kelayakan saya tak ingat berapa...rasanya 5 credit....boleh rujuk website uitm untuk cnfirmation. Utk diploma ada di uitm lendu, uitm penang n uitm terengganu...

firzz duka berkata...

Wassalam....contohnya mcm jadi tour guide,tour leader, ticketing agent, run travel agent sendiri,n so on...tp ikut minat masing-masing...banyak jugak cabang dlm kerja ni...

firzz duka berkata...

Uitm menggunakan BI sepenuhnya dlm pembelajaran. Cuma ada satu dua subjek je yg gunakan BM...jgn rsau dik...saya pun x pndai bI...tp bila dah belajar, makin bertmbah baik..

Tanpa Nama berkata...

Ouhh begitu.. Satu lagi soalan jika pengajian telah tamat apa bahasa yang kita akan pelajari selain bahasa BM,BI? Adakah kita akan belajar bahasa lain seperti B.jepun,B.china dan sebagainya. Terutama dalam pekerjaaan sebagai tour guide dan tour leader?

firzz duka berkata...

Kita akan ambil third language..masa saya dulu, tak boleh pilih..untuk tourism cuma ada mandarin n jepun..sekarang tak pasti...untuk degree leh pilih 3rd language...banyak pilihan...tapi yang basic je...

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih untuk info dan jawapan tu bang.. Ni barulah saya sayang lebih ikat tepi.. Huhu

Tanpa Nama berkata...

Salam,bidang toursim ni ad pergi belajar kt luar negara tx.. Ataupun pergi trip kat negara lain mcm turki dgn china? Ataupun bidang ni belajar kat dalam negara saja.. Maaf tanya ..saya takut kene pergi jauh.. Hmm T_T

firzz duka berkata...

Wassalam...takde belajar kat luar negara...kalau ada trip (lawatan) pun...dalam negara je..itu pun terserah pada kelas masing-masing...macam saya dulu, pergi ke Pulau Redang dan Langkawi...budget sendiri...UiTM cuma bagi sikit je...

Anis Fizal berkata...

Salam, sy dpt kos ijazah sarjana muda sains pengurusan pelancongan . Sy dulu matrik kos perakaunan . Awak rasa ?

firzz duka berkata...

Go ahead..insya Allah..you wil enjoy it...bab kerja, course mana-mana pun sama sekarang ni...

Anis Fizal berkata...

Or sy ptut tggu result kptm kos human resource ? Belajar pasal ape je kos pgurusan pelancongan ni sbnarnya ?

firzz duka berkata...

Kalau uitm...sama mcm yang saya tulis dalam ni...kalau kptm rasanya lebih kurang je rasanya...

athirah berkata...

bagi stdent lepasan dip uitm brapa cgpa yg layak utk mndpat tmpat dalam kos ni ye??

firzz duka berkata...

Saya tak ingat...boleh check di website uitm

athirah berkata...

oh ye lupa nk bgtaw cgpa saya masa diploma dulu 2.76. Rasa-rasa ada harapan tak nk dapat?

firzz duka berkata...

Ada harapan. Insya Allah...

Damia Millatina berkata...

hey guys. saya baru tamat diploma dlm tourism dkt uitm. For those adik2 yg baru nk apply for diploma,now diploma tourism cuma 5 sem, 4 sem kls dan sem trakhir pratikal..first of all korang kna tahu, tourism ni bkn cuma mkn angin je..byk subjek teori yg require korang utk mmbca! lebih tepat sangat banyak! bagi pendapat sy, perlancongn dgn hotel ,perlancongn lg byk mmbca dan lg susah..antara perlancongn,hotel,kulinari dan perkhidmatan mknn, perlncongn dgn perkhdmatan mknn mmg quick susahla..tp more knowledge la korang akn dpt..n now sy tgh tggu utk apply degree, but still stick dgn tourism..tapi at this time, sy wonder either this is the correct decision or not..but nk atau tak..dh terpaksa sbb dh apply yg ni sbb nk hbiskn degree cepat..i need some advise from the seniors! :(

firzz duka berkata...

Go ahead with tourism kalau dah betul2 berminat...macam saya, tourism saya minat, journalism saya minat...so degree saya tukar course,,.so saya boleh gabungkan tourism dan journalism...insya Allah...pilihan untuk kamu sambung tourism...adalah pilihan yang tepat..jangan fikir bab kerja..tourism industry sekarang dah tak macam dulu...tourism industry dekat malaysia dah berkembang...lot of job career waiting for all of you...good luck sis..

Tanpa Nama berkata...

Kalau saya ada diploma dlm business management and then when degree amik tourism, is it possible?

firzz duka berkata...

Boleh...tapi akan jadi semester 1 semula...dan ada pengecualian kredit utk few subjects...

Girl in need berkata...

Fmr, sy tengah confuse utk amik business or tourism. Ada yg ckp antara org yg amik business and tak amik business sama je, bezanya cuma org yg belajar business lebih beretika. So lg baik sy amik course lain. Sy ada dua pilihan either business or tourism. Sy minat travelling ibu tak rasa course tourism adlh course yg terbaik utk sy amik. boleh tlg beri pendapat. Thankyou

firzz duka berkata...

Mana-mana course sama ja...tapi kalau minat tourism, teruskan, peluang pekerjaan tu ada di mana2...tourism pun sekarang dah banyak peluang pekerjaan, berbeza macam dulu...sekarang kamu dah ada basic in business...so bila ada ilmu dalam tourism, kamu boleh combined untuk run business...jadi both ilmu ada manfaatnya dan dua2 yg kamu minat boleh kamu gabungkan untuk jadikan satu kerjaya...

Tanpa Nama berkata...

Sorry, apa maksud firzz by jadi semester 1? And boleh explain for pengecualian kredit tu? Thank you so much for explaining, youre really helpful, semoga murah rezeki. amin

firzz duka berkata...

Kalau awak dari diploma UiTM dan tukar course/faculty, memang akan jadi semester 1 semula (3 tahun belajar)...tapi kalau awak sambung course yang sama masa awak diploma, awak akan jadi student semester 3 (kalau tak silap)...pengecualian credit tu maksudnya kita tak perlu ambil beberapa subject sebab kita dah ambio subject tu masa diploma...contohnya macam CTU, third language, kokorikulum...

Tanpa Nama berkata...

Salam, saya dah habis asasi, to be honest, i want to be a doctor, but then, my result tak melayakkan saya untuk sambung dalam medical field. Tapi saya pun ada cita2 to be a tourist guide someday. So, in your opinion, patut tak saya further course ni utk apply degree nanti ? Fyi, my family, they dont really support me in this. Lagi satu, how about peluang pekerjaan ? Thank you.

firzz duka berkata...

Pendapat saya, kalau betul2 ada minat dalam nursing or medical industry, banyak ipts yg tawarkan...mcm segi, masterskill, unikl rcmp dll...tp kalau minat dlm tourism 50-50, better bincang dgn family dulu...tourism industry bukan mcm dulu...kurang pekerjaan..tp tourism skrng ni dh bnyk kerja...nak atau tak je..ticketing, guide, tourist information centre, even dgn gov pun dh bnyk peluang kerja...lagi satu..bila belajar tourism, kita bukan fokus pada tourism ja...tp subjek2 lain yg boleh belajar...bagi saya, kalau berminat...terus apply..insha Allah..rezeki ada..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, saya masih spm dan aliran sastera dan saya ingin mengambil pengurusan pelancongan. Tapi saya ingin bekerja atau belajar di korea huhuhu canno ni

firzz duka berkata...

Kalau bekerja atau belajar di korea...maaf la saya tak mahir pulak... :D

Tanpa Nama berkata...

kalau saya amik dip dalam tourism ni pestu amik degree tesl boleh ke?? pls reply thank you.

firzz duka berkata...

Boleh...tak ada masalah...

Tanpa Nama berkata...

senang ke susah nak dapat keje dalam bidang pengurusan pelancongan ni??

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah...sekarang banyak peluang kerja dalam bidang ni berbanding dulu...

Tanpa Nama berkata...

dekat uitm ada x degree bidang pengurusan pelancongan? kalau ada uitm mana. .

firzz duka berkata...

Kalau diploma di uitm (permatang pauh), uitm lendu (melaka) dan uitm dungun (terengganu) -kalau tak silap...degree cuma di uitm shah alam (sem1-3) then pindah ke uitm puncak alam dan kampus bandaraya melaka...tapi kita tak boleh pilih kampus..uitm yg tentukan...

Tanpa Nama berkata...

kalau nak keje bidang ni dengan diploma je bleh x?

firzz duka berkata...

Boleh...tak ada masalah..

Aina Aqilah berkata...

Salam , saya nak tanya kalau saya ambik diploma in bussiness tp sambung degree in tourism ni is it okay?

firzz duka berkata...

Sangat di galakkan..combination yang bagus..

Aina Syazana Mohd Yusof berkata...

Assalamualaikum, boleh saya tengok report practical ? saya nak buat rujukan untuk buat report :) ainasyazana1996@gmail.com

firzz duka berkata...

Wassalam...maaf ye...report saya dah lama takde...tapi ikut guideline yang dah diberikan...

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Yato Gami berkata...

Slm sya nk tnye... kos tourism ni ad brpe subjek... subjek ap yg kite kne bkjr

firzz duka berkata...

Wassalam...untuk 1 semester, kebiasaannya ada dalam 5-7 subjek...tapi tak semua ada final exam...antaranya business math, economy, bisnes etiquette, cross culture, accounting, entrepreneur dan few more...

firzz duka berkata...

Wassalam...untuk 1 semester, kebiasaannya ada dalam 5-7 subjek...tapi tak semua ada final exam...antaranya business math, economy, bisnes etiquette, cross culture, accounting, entrepreneur dan few more...

Tanpa Nama berkata...

Saya berminat dalam bidang ni, tapi saya lemah dalam bahasa english, boleh ka saya masuk dalam bidang ni walaupun lemah dalam bahasa english?

firzz duka berkata...

Saya pun boleh dikatakan agak lemah dalam BI...tapi boleh tamatkan diploma dan degree... lagi pun, bahasa yang digunakan bukan bahasa yang high level...sama macam yang kita belajar di sekolah...cuma sesekali ja jumpa bahasa yang kita tak pernah dengar...adik boleh buat..yakin...

Tanpa Nama berkata...

salam... nama saye Nur Iffah (: best blog admin ni sy bca smpai habis :D
anyway kan sy ni skarang pelajar Form 5 biasela dilema nk sambung belajar mane tu mmng ada. Sbnarnya sebelum ni nk ambil asasi law kt uitm tpi dngar2 aliran sains je yg diorang terime so kena pasrah :c tpi tu crite lame time sy form 4 ahh skarang dh exposed cikit sbb banyak trime informasi dri cikgu, sy nak ambil keputusan nk smbung dlm bidang hospitaliti kt uitm selepas tamat spm nnti family also support saye smbung dlm bidang ni... tapi sy amat meminati pekerjaan di dalam bidang perhotelan tetapi sy juga meminati bidang pengurusan pelancongan mcm mna ni admin sy x tau nk pilih mne so soalan sy skarang ni boleh tak kalau sy ambil diploma pelancongan then sambung degree perhotelan or boleh x sy ambil diploma perhotelan and sambung degree pelancongan? please help bc risau spm dh dekattt :c

Emma Ping St. berkata...

salam... sy ni student form 5 x lma lgi spm :D
sy amat meminati bidang tourism so soalan sy skarang ni adalah boleh tak ambil diploma tourism
kat uitm then smbung degree in hotel management? or boleh x ambil diploma perhotena dulu then
sambung degree tourism? sbb sy amat memang meminati kedua2 bidang ini walaupun hampir sama... please help me risau spm dh dkat :c

firzz duka berkata...

Wassalam...boleh ambil diploma in tourism n sambung degree dalam perhotelan vice versa..ada kaitannya...bidang kerja pun dah banyak sekarang ni dalam hospitaliti..kalau dah minat...ambil je tourism atau hotel...insya Allah boleh...

firzz duka berkata...

Boleh..kedua2 course tu ada kaitan...

Melancong Ke Jepun berkata...

Salam, saya wakil drpd Melancongkejepun.com dan kami ada terbaca mengenai blok cik ini. Kami sekarang ini berminat untuk mencari staff untuk berkhidmat sebagai Sales Team kami di Melancongkejepun.com.

Office kami terletak berdekatan Shah Alam seksyen 7, jadi kami mmg mencari mereka yg duduk di sekitar Shah Alam untuk berkhidmat bersama kami

Jika tak keberatan, boleh cik bantu kami untuk mencari graduan diploma Tourism yg berminat untuk bekerja dengan kami? Atau mungkin cik sendiri berminat untuk berkhidmat bersama kami?

Boleh terus whatsapp kami di nombor berikut :
Adib Afifi Hasan
Sales Manager - 0193668086

firzz duka berkata...

Insya allah saya akan bantu untuk mencari graduan Diploma Pelancongan...

Nurul Izzah berkata...

Assalamualaikum. Saya pelajar spm tahun ni saya minat tourism. Boleh tak kalau saya ambik tourism lepastu sambung degree tourism minor third language. Kalau ade third language peluang kerja lebih cerah ke macam mane??

firzz duka berkata...

Wassalam...subject minor hanya untuk course di dalam fakulti itu je...dalam fakulti pengurusan hotel dan pelancongan ada 4 course...pengurusan pelancongan, perhotelan, kulinari dan food service. So minor boleh pilih antara course2 tu. Third language memang ada belajar selama few semester. Kalau utk belajar lebih lagi ttg third language, itu saya tak berapa pasti..

Tanpa Nama berkata...

Btw, sy dari diploma tourism and degree tourism (uitm). tourism management mmg course yg mnyeronokkan...kpda adik2 yg minat dgn tourism industry silalah apply dgn mana2 university yg ada offer course ni...pluang pkerjaan banyak InsyAllah..skg ni industri tourism berkembang besar kt malaysia..xrugi belajar..untuk 3rd language for diploma mcm sy dlu 4sem and for degree 1sem..saya sarankan korang ambil mandarin as your 3rd language..bila ada 3rd language mandarin, mmg advantage korang la mintak kerja nnti..time degree klo under sustainable tourism subject, slalunya mmg korang akn ke overseas la..bagi saya la, nk study tourism ni syok study kat sabah..mmg full and pure tourism..sumpah best beb..xtipu..(sbb sy buat degree tourism kt uitm sabah wahaha)..so mana yg lepasan spm tu, and minat dgn tourism, silalah apply.. :)

husnie Othman berkata...

Assalam...nk tnye lebih detail pasal course nie..
Saye skrg berada di form 6..da dia Kali saga dpt course nie..
First dpt kat poli di Sarawak tp parents x bg..yg second dpt Uitm. Mungkin takdir saya ke arah pelancongan.although saye nk JD lawyer..
Saye suke melancong tp saye xtaw psl peluang pekerjaan tu cmne..
Bleh bg penerangan x? Ape pendapat awk form 6 @ Uitm?

firzz duka berkata...

Wassalam...

1. Kalau saya, saya pilih ambil diploma. Kalau taknak sambung degree pun, at least ada sijil kuat untuk backup awak kalau nak cari kerja berbanding form 6.

2. Peluang pekerjaan dalam bidang ni dah luas sekarang ni berbanding dulu. Jangan fikir kerja sebagai bellboy or reception je. Tapi boleh jadi guide or kerja kerajaan di pusat pelancongan. Banyak peluang kerja. Di airport pun boleh kerja...macam-macam..

fa bngtan berkata...

salam, untuk dip pelancongan for third language nanti pilihan bahasa apa ye? saya dapat tawaran dip pelancongan di uitm lendu intake nov & saya perlu mohon ptptn bila ye? thankyou

firzz duka berkata...

Wasalam.. kalau masa saya di Penang dulu, ada mandarin dan jepun dan third language ikut kelas. Mcm kelas A, dorang ambil jepun, kelas B ambil mandarin.

Ptptn nanti akan dimaklumkan oleh HEP dan pihak fakulti. Kena rajin2 tengok papan kenyataan..

Tanpa Nama berkata...

salam..sy juga ex uitm penang...tp diploma mechanical engineering..skrg sedang menjalankan perniagaan sendiri..sy bercadang untuk membuka bisnes tour& travel..tp mmg xdak basic lgsg..sebab tu teringin nk smbung bljr tourism ni..nak minta pendapat awak...sy ptt ambil degree or ckup diploma tourism shj untuk sy tahu serba sikit bg menjalankan perniagaan tour ni?

firzz duka berkata...

Sama...kalau diploma tourism degree tourism jugak...masa degree belajar in detail...tapi kalau dip lain n sambung diploma, akan belajar sama mcm diploma, rasanya sebab saya tak pasti kalau kemasukan degree dr stpm, matriks or dip lain belajar apa masa degree

Tanpa Nama berkata...

Mksd awk ambil diploma pon sudah ckup utk dpt basic buka bisnes tour n travel kan..

firzz duka berkata...

Insya Allah cukup...

miss sabyy ;D berkata...

Tourism mmg best. Sy pun ambik tourism juga and mmg tentang habis kalau ada org yg ckp course nie tak boleh pegi jauh. Sbenarnya course nie lah bidang pekerjaan dia besar kan. Sebenarnya nk tanya, betul ke kalau degree uitm yg ada dkt melaka dgn shah alam je? Sbb sy igt nk sambung degree amek tourism jgk. ��

Tanpa Nama berkata...

Bole mnta nombr tlfon..sy mau tnya tntng pngurusan plncongn..
Saya sngt bermnt dngn hal ini..harap respon..tq

Nurin Jazlina berkata...

baca blog serious rasa excited nak masuk college amik tourism. sebelum ni memang asyik tukar2 je nak amik dip apa tapi bila baca ni srs excited 😂

nur diyana berkata...

hi, saya setuju 100% dengan blogger ni. Saya pun lepasan diploma pengurusan pelancongan dari politeknik di sabak bernam. Dah hampir 2 tahun saya habis belajar, sekarang saya dah ada pengalaman dalam hotel industry which is penah jadi GSA (Guest Service Assistant) and sekarang saya sebagai Pegawai Pelancongan di sebuah company Travel Agency . Banyak saya praktikkan masa kerja, cthnya "ticketing" .Masa belajar kite tgk susah, tp masa kerja benda tu simple shj sbb ia mcm daily routine. Peluang kerja tourism management ni memang luas. Senang buat duit ,yang penting ade idea yg bernas, usaha dan survey peluang yg ada. Saya galakkan lepasan SPM yang nak masuk course ni. kalau suka travel, kumpul duit dari awal then masa belajar boleh buat proposal pergi tempat yg kite suka. Pergh panjang klu nak cerita. Ape2 pun, course ni memang terbaik and i'm so glad to be tourism's family .

syafiqah berkata...

salam abg. saya lepasan spm and skrg saya tengah buat research psl course utk sambung belajar. saya mcm berminat dlm course tourism and office management. abg ada ckp lps amik dip tourism boleh amik degree course lain kan? so saya nak mintak suggestion abg. saya patut apply dip tourism dulu or dip office dulu? and sesuai ke kedua2 course tu?

firzz duka berkata...

Mana-mana pun boleh...tapi kalau bagi saya, better ambil tourism management, then baru office management

firzz duka berkata...

Harap tak terlewat..boleh hubungi saya di FB Firzz Radzi atau 017 4564736

Nurul Afiqah berkata...

Assalam, sya lepasan kos dip. Food service (halal practice) politeknik arau. Sya berminat dgn kos tourism ni, sya ada beberapa soalan,

1) ok ke kalau tukar kos dri food service ke tourism? Sbb trbca awk tls lecturer x brpa nk suggest food service tkr ke tourism. Huhu


2) wkt dip sya cuma bljr tourism semsa sem 1. Actually dh lupa dan byk yg x tau. Klu sya further study dlm kos ni untuk degree, adakah sya akn diajar dari awal balik? Means dri basic.

3) sya dlm perancgn nk apply di uitm shah alam, ada check dkt portal, diorg x tunjuk subjek yg akn dibljr sepanjng semester. Klu awk blh kongsi, ada x tau mna mana web ygada kongsi subjek dlm kos ni?

firzz duka berkata...

1. Boleh..cuma mgkin akan blurr sikit sebab persamaan antara food service dan makanan tu tak banyak...sangat sikit.

2.kalau terus sambung degree...dah tak belajar dari basic.. Rasanya la...sebab saya degree tukar course.

3.maaf, tiada jawapan untuk ni...mgkin boleh cari group di FB untuk tanyakan soalan ni..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum. Saya lepasan SPM 2016 and lepas baca post ni, saya jadi berminat untuk amik course ni. Bila beritahu kawan kawan, ada sesetengah yang beri galakan tapi ada juga yang tak bagi. Diorang kata dip membazir waktu sebab lama compared to matriks or asasi. Macamana pendapat abg? Tapi saya memang nak amik dip sebab taknak terlalu rushing bila belajar nanti. Cuma keadaan sekeliling buat saya pening haha.

firzz duka berkata...

Wassalam..bagi saya..masuk diploma... Betul masuk diploma membuang masa dalam setahun atau dua tahun kalau lepas tu nak sambung degree...tapi ada kelebihannya...katakanlah lepas diploma, awak tak nak sambung study, at least you have diploma untuk cari kerja which is lebih kuat sijil awak berbanding asasi dan matriks...maksud saya...sijil diploma lagi laku berbanding sijil asasi dan matriks... Harap faham...

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih bang. Saya pun sebenarnya memang tak rasa nak masuk dua-dua tu. Hehe doakan saya dapat course ni ye :)

Tanpa Nama berkata...

apa beza hotel management dgn tourism management

firzz duka berkata...

Beza sikit...dari segi subjek dan pengkhususan..hotel ni more how you want to promote, manage a hotel etc... Tourism management fokus more on dealing with tourist, create package, ticketing and so on...

aiwanazib berkata...

hello! nak tnya, klau ada dip in seni pastri, better sambung degree in hotel management ke tourism management?

firzz duka berkata...

Better in hotel management or cullinary arts.

Tanpa Nama berkata...

hai. saya pelajar semester akhir diploma pentadbiran awam. kalo nak sambung degree in tourism dapat relate tak dia punya subject?

firzz duka berkata...

Wassalam...saya tak pasti...tapi rasanya tak ada...tapi itu bukan penghalang kalau awak nak masuk tourism...mungkin ada yang awak boleh apply dalam bidang tourism...

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum.hi saya pelajar lepasan stpm.better saya sambung degree hotel management ke tourism? mana yang lebih baik?

bunga berkata...

assalamualaikum, saya pelajar lepasan stpm. Antara hotel management dgn tourism mana yang lebih baik?

firzz duka berkata...

Terserah kamu cenderung kepada course mana...dua dua course okay je...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum bro, how about degree in journalism? is it hard? because i was thinking to continue in journalism besides english education...

firzz duka berkata...

Akan susah if you are not interested into it...but if u have passion, it will be easy...

Tanpa Nama berkata...

Salam bro,apa kelayakan nak masuk hotel management di uitmpp ya,sebab dah try Google xjumpa pun.Harap boleh tolong.

firzz duka berkata...

Wassalam...saya pun tak ingat sebab dah lama tinggal... Rasanya minimum 5 credit dgn 3 kepujian. Boleh check di website uitm untuk kepastian

FBloveU berkata...

Assalamualaikum,sy x hendak tahu lebih lanjut mengenai bidang yg blh sy smbung jika bljr tourism

FBloveU berkata...

Assalamualaikum,sy ini budak lepasan SPM sy ingin bertanya penulis setelah sy habis pengajian dlm bidang pelancongan bidang apa yg blh sy sambung nnt?

Lee. YS berkata...

salam abg, saya baru je dapat course tourism ni kat uitm. Saya ada buat research pasal apa yg kita akan bljr. Saya ada nampak mtpljrn "Third language". maksudnya kita bole pilih apa2 bahasa selain bm&bi ke atau dah ditetapkan? Cemana nak score third language tu sbb macam susah je nak kuasai bahasa lain. Hrp abg reply tq :)

Unknown berkata...

Tuan, nak Tanya pasal lepas diploma pelancongan, boleh Kah saya mohon cos TSEL? Sebab saya tidak dapat cos asasi TSEL di UiTM tetapi ingin meneruskannnya di UPM. Boleh Kah saya mohon TSEL selepas cos Diploma Pelancongan Di UiTM?

Jovan Lee berkata...

Tuan, saya ingin tahu jika saya layak memohon TSEL selepas diploma pelancongan UiTM? Sebab saya hendak mengambil ASASI TSEL di UiTM tetapi gagal. Bolehkah saya mengambil TSEL selepas cos pelancongan?

halida berkata...

Tkasih atas penerangan pjg lebar...

firzz duka berkata...

Lee YS: untuk third language, bagi Diploma memang sudah ditetapkan mengikut kelas. Contoh ada kelas A dan B...kelas A ambil Jepun, dan kelas B ambil mandarin. Tapi kalau nak tukar, kena ada consultation dengan pensyarah sebab jadual kelas berbeza.

Unknown/Jovan Lee : boleh. Tak jadi masalah asalkan kelayakan yang ada mencukupi syarat.

Asnidah Asmadi berkata...

Kalau diploma sy amik international bussines,degree sy amik tourism management..boleh run business dlm tourism sector x?and master nti boleh amik course business x?

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum . saya nak tanya . saya pelajar sastera dan saya tak ambik perdagangan . boleh ke saya ambik kos tourism ni ?

firzz duka berkata...

Asnidah :boleh...semua ilmu yang u dapat tu boleh combine utk run bisnes in tourism industry..

Tanpa nama : boleh...asalkan cukup syarat...

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 202   Terbaru› Baru»

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...