04 Februari 2014

Bila Berbicara Soal Jodoh...

Assalamualaikum...

ok..malam ni aku ada satu topik nak buat...by the way..thanks to my bff dunia akhirat..si kiyah..sebab dah bagi aku topik untuk update malam ni...bab jodoh...aku tak tahu apa yang buat kiyah tetiba ja nak menyembang pasal jodoh..well...it is a good point for me untuk update blog..

first of all..memang kita tau yang jodoh itu rahsia Allah...kita sebagai manusia hanya mampu merancang dan memilih untuk siapa kita mahu hidup bersama, untuk kita luangkan sisa hidup bersama..tapi yang menentukan adalah Allah..mungkin kita dah bercinta berpuluh tahun..bagai nak rak bercinta..sampai orang keliling dah naik menyampah..tapi..akhirnya...terpisah...

mungkin jugak kita nak elak dengan some one yang kita benci...dengan classmate kita...dengan kawan-kawan sekerja...kawan-kawan facebook and so on..tapi kalau Allah dah tentukan yang jodoh kita dengan musuh kita..kita tak mampu untuk menolak...

orang tua-tua cakap...kalau nak tau seseorang itu jodoh kita atau tak...tengok muka dia..kalau muka dia ada iras-iras kita...means dia jodoh kita..is it??mungkin betul...but..persoalannya...kalau kita tak jumpa orang yang kononnya ada seiras dengan kita macam mana?/tak menikah la kita??or kalau muka kita seiras dengan kaum sejenis macam mana??adakah kita perlu menjadi ......................??hahahah..joking..

sebagai contoh..orang cakap muka aku seiras dengan siti nurhaliza..tapi siti dah kawen..so how??ok..joking...ahhahaha..jangan amek serius arrr...
ni gambar yang aku baru belajar guna fotoshop last 4 years..saja meletak...
caption : milik siapakah firdaus ini..muahahahah

lagi satu yang aku kurang berkenan...bila orang setkan dalam minda, untuk jadi wife/husband, he or she must have certain criteria...pandai masak, hensem, tinggi, kulit kuning langsat, rambut ikal mayang and what so ever...so..ada satu persoalan..if one day...husband and wife korang tak ada ciri tu..will u still love her or him??

tak clear?ok..let me give u an example..katakanlah future husband korang must be tough...and u marry him..after few years...dia dah tak tough..dah boroi like 9 bulan punya pregnant...so..will u stop to love him??no, right??so..sebab tu..tak perlukan sebab untuk jatuh cinta...mungkin kriteria tu perlu..tapi tak perlu la tinggi and banyak sangat..takut bila kita set our mind untuk criteria yang tinggi..takut membujang sampai ke tua..walaupun Allah dah tentukan siapa jodoh kita..tapi disebabkan ego yang tinggi...kita terlepas..

macam aku kebelakangan ni la kan...especially bila tengok kawan-kawan busy cerita pasal someone special in their life..aku akui..aku jealous..tapi aku bisik dalam hati " firdaus..jodoh hang ada kat luaq sana, sampai masa, bila hang mencari, hang akan dapat jugak.."...

tapi yang tak bestnya..setiap kali aku drive...aku on radio...lagu Zivillia, Aishiteru berkumandang..aku hangin sungguh..bukan apa..aku teringat dekat ex aku..i think its ok kot nak mention nama dia...errr...tak pa la..tak perlu...kalau korang baca dari awal..korang tau siapa...by the way...ex aku sorang je pun...sebab sekali je aku couple..hhahahaha...ok..sambung...lagu tu..dia suruh aku dengar waktu kami 'rujuk' semula masa aku sem dua diploma...so..memang teringat..tapi teringat macam tu la..tak lebih arrr...

ok...tu je kot untuk malam ni...daaa....


3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sapa kiah tu..dia mesti baik kan.......bertuah awk jd kwn baik dia

firzz duka berkata...

entah la..kenal ikut shake wechat ja..org gila mana ntah...

MOONMOON berkata...

ngok...dh teringt tukaq la chanel lain...coicoi...aku lagu more than words-westlife..cintamukabuku bai...hari2 dok bukak fb...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...