29 Julai 2013

ISU SEMASA : The New Village Iktiraf Komunis di Malaysia??

Assalamualaikum...

seperti biasa...aku cuma menyuarakan pendapat aku terhadap isu-isu yang aku lihat makin dibincangkan di Facebook..mungkin ramai anak muda yang tak sedar tentang isu ni, sebab aku tengok dalam friendslist aku dekat FB, just a few people sahaja yang update pasal isu ni...

yang hangat dekat FB sekarang adalah tentang sebuah filem  tentang zaman sebelum kemerdekaan Tanah Melayu dulu, The New Village (click utk trailer).based on trailer filem tu dekat Youtube, filem tu dengan jelas menunjukkan yang komunis membela dan berjuang untuk menuntut kemerdekaan...permasalahan kat sini..betul ke apa yang diperkatakan itu sampai diangkat untuk membuat filem??


Sejarah adalah fakta..tak perlu diubah...sejarah Tanah Melayu dah menyatakan yang komunis itu pengganas..jadi kenapa ada sesetengah pihak mahu mengiktiraf komunis itu sebagai pengganas?itu persoalan...well..kita dapat lihat ada agenda tersembunyi yang cuba dilakukan oleh pihak tertentu untuk mengangkat golongan komunis untuk menjadi hero...kenapa??sedangkan kita tahu, nenek moyang kita tahu bahawa zaman komunis adalah zaman yang paling teruk walaupun cuma untuk dua minggu...

jangan cuba untuk mengubah sejarah..sekali sejarah diubah, sampai bila-bila kebenaran takkan tersingkap...filem The New Village telah ditangguhkan tayangan di Malaysia selepas Menteri Dalam Negeri buat keputusan setelah terima pelbagai laporan..mereka cakap, filem ni sepatutnya ditayangkan pada tahun lepas namun ditangguhkan sebab takut akan ada masalah perkauman...logik??kalau nak elak masalah perkauman, filem yang macam ni bukannya ditangguhkan, tapi diHARAMkan dari ditayangkan.

rasanya aku tak perlu explain kenapa komunis tak perlu diangkat menjadi hero di Malaysia..kita semua tahu dari sejarah yang pernah kita belajar dari sekolah..filem-filem seperti ni lah yang mungkin menjadi faktor kecil yang menyebabkan tragedi 13 Mei kemungkinan berulang semula..



Filem Tanda Putera (click utk trailer) sampai sekarang masih tak ditayangkan (kononnya akan ditayangkan pada 29 Ogos)..setelah beberapa kali ditunda tarikh tayangan, so, kemungkinan besar ia akan ditayangkan pada penghujung bulan hadapan...kenapa Tanda Putera ditangguhkan?? alasan yang sama, filem Tanda Putera ditangguhkan sebab ia akan mewujudkan masalah perkauman kalau ditayangkan dan mewujudkan kontroversi antara dua kaum.. really??

walaupun aku masih tak berkesempatan tengok filem Tanda Putera, tapi bagi aku, untuk filem-filem yang akan mewujudkan masalah, memang patut diharamkan langsung dari ditayangkan ataupun pihak yang berwajib perlu membuat garis panduan sebelum filem kontroversi diterbitkan..terutama sekali sejarah.

ada yang cakap, kita tak boleh judge based on trailer dekat Youtube, kita kena tengok full movie baru kita boleh cakap filem tu racist atau tak...so kita tak boleh cakap filem The New Village tu mengangkat komunis sebab kita tak tengok full filem tu...so..aku nak tanya balik..macam mana dengan filem Tanda Putera?? kenapa ada sesetengah pihak cakap filem tu racist based on trailer filem tu??supposed to be mereka kena tengok filem tu sampai habis baru boleh judge filem tu..right??

Sebagai rakyat Malaysia, terutama golongan veteran, sepatutnya setiap orang kena sensitif dengan isu-isu sebegini sebab kesilapan kecil pun akan mengubah segala-galanya..tambahan lagi dengan keadaan sekarang...

but now..i want to ask your opinion about this...


25 Julai 2013

ISU SEMASA : Ramadhan Dipermainkan

Assalamualaikum...

nothing much yang aku nak story...just wanna share MY OWN OPINION about the current issue which is about two couples yang mengbuat kontroversi tentang bulan Ramadhan and Islam terutamanya...

bagi aku..sebagai rakyat Malaysia (even bukan sekalipun)..mereka patut menghormati agama dan budaya orang lain..Malaysia dihuni dengan pelbagai golongan masyarakat yang berlatarbelakangkan pelbagai agama, bangsa dan budaya..untuk mengelak kejadian 13 Mei berulang...every one should respect each others.


dalam kes Alvin dan Vivian ni..they are not respect the other people who live in Malaysia. mereka buat kontroversi bukan bermula dari kes Bak Kut Teh, tapi dengan isu video seks mereka..aku tak faham kenapa sejak kebelakangan ni, makin ramai orang di Malaysia menghina, menghasut dan sebagainya terhadap agama Islam.. dari isu kalimah Allah, ketuanan dan keistimewaan Melayu dan Bumiputera dan bermacam lagi.

aku bukan seorang yang racist..tapi disebabkan adanya golongan-golongan seperti ni membuatkan aku menjadi lebih prejudis terhadap bangsa lain. tapi aku tahu..tak semua orang yang berlainan bangsa dengan aku mempunyai sikap seperti pasangan kontroversi tersebut. sebagai orang Melayu, aku masih memegang adat untuk menghormati orang lain walaupun mereka berbeza budaya dan agama dengan aku, but, jangan melampau sangat.. orang Melayu bukannya lemah..tiba masa kami bersatu, orang lain akan duduk terpaku melihat kekuatan yang tersembunyi selama ini...

aku rasa buat masa sekarang..orang Melayu perlu bersatu untuk mengembalikan zaman kegemilangan yang pernah kita kecapi dulu. ketepikan ideologi politik. bagi aku..bila bangsa Melayu bersatu, agama Islam itu akan menjadi kukuh dengan sendiri. hudud insya Allah boleh dilaksanakan di Malaysia..tapi..mampu kah kita untuk menjadikan ini sebagai realiti??

orang Melayu sekarang makin terpinggir..kita boleh dikatakan agak ketinggalan dalam beberapa sektor.. UiTM adalah satu-satunya IPT yang mampu menyokong dan membantu orang Melayu dan Bumiputera. cant you imagine, what will happen to Melayu and Bumiputera kalau bangsa lain menjadi pemimpin nombor satu di Malaysia? orang Melayu akan terpinggir dan tak mustahil Islam di Malaysia akan menjadi lagi lemah.

Pemimpin-pemimpin di atas sana (tak kira kerajaan atau pembangkang) yang sebangsa dan seagama dengan aku, aku minta dan harapkan agar ketepikan ideologi politik untuk kepentingan ummah di Malaysia... semoga kita tidak terus terpinggir di tanah air kita sendiri..

*aku cuma bersuara dari hati aku sendiri...
tidak dihasut/dibayar oleh mana-mana pihak
terima kasih.

11 Julai 2013

First Year Degree dan Puasa

Assalamualaikum...

wahh..lama tak berupdate...sorry...tak berkesempatan dan tak ada topik..well..malam ni ingatkan nak update dua post..tapi tengok keadaan la k...kalau aku rajin..aku buat dua post..kalau malas...tengok la..malam esok ke....heheheh..

nothing much to story morry...alhamdulillah..abes je 9/7/2013..aku dah tamatkan semester dua degree aku...one day before puasa tu..haha...ngam-ngam...tapi sayang..tak dapat berpuasa dekat shah alam 
*mata ke atas*

exam sem ni..entah la..lagi banyak goreng..bahan perap untuk setiap subjek tak sebati...sebab tu banyak goreng je..tambah lagi paper Marcomm and Sociology...memang mati la aku...hahahaha...target untuk dapat DL sem ni..mungkin berkubur..huhuhu.. 
*kesat airmata*

well..maybe tak terlambat untuk aku ucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan-rakan blogger, kawan2 di UiTM Penang, UiTM Shah Alam, SMK Alor Pongsu dan semua la..harap kita dapat menjalani ibadah Ramdhan pada tahun ini dengan lebih tenang..amin...

ps: Header baru..ok kot..hehehe

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...