24 Jun 2013

Hak Bersuara Hak Kita !!!

Assalamualaikum..

just imagine it..when there have people come and ask your opinion..and then you give a different answer that opposite with their objective or mission, they will assume you as bias or ignored your opinion...what will you feel??happy??owh yahhh..thats right...

we have our own right..we can express our voice to say what we agree or not...but sometimes..people will feel that, we are bias when we are not in the same ship with them?? why all this happen?? dalam kita menerima pendapat dari orang lain..kita kena berfikiran terbuka untuk menerima apa jua jawapan and respon yang akan diberi oleh orang lain..

jangan menilai bila orang lain itu tidak berada di pihak kita dan menyokong pihak lawan, kita merasakan dia berat sebelah ataupun benci pada kita..cuba kita melihat dari sudut positif.. pasti ada sebab yang membuatkan dia tidak bersetuju dan tidak sehaluan dengan kita...jangan terus menilai dengan mengatakan dia benci pada kita dan akan bermula permusuhan...

kita ada hak untuk menyuarakan pendapat kita...sebab hak bersuara itu hak kita...selepas ini..jangan pedulikan lagi apa implikasi yang akan timbul dengan keadaan sekeliling kita bila kita menyuarakan hak kita..kita ada hak untuk bersetuju dengan apa yang kita ingin sampaikan dan apa yang ingin kita katakan...

tapi disebabkan ada manusia-manusia yang terlalu sensitif bila tak dapat menerima pendapat orang lain..maka akan terjadi satu sengketa yang kemudiannya, segala perhubungan seakan-akan tin kosong..kelihatan masih ada isi..tapi dalamnya?kosong..

bukakan fikiran untuk menerima pendapat orang lain..bila kita tidak bersetuju dengan pendapat seseorang..bukan bermaksud kita membenci seseorang itu atau membuang terus pendapat tersebut..tapi kita inginkan sesuatu yang lebih baik supaya akan jadi sesuatu yang lebih baik...harap maklum...

p/s: ini bukan berunsurkan politik atau hasutan...
aku bercakap supaya aku dapat luahkan dengan apa 
yang aku pendam dalam hati..harap maklum...

17 Jun 2013

Pulau Ketam, Klang

Assalamualaikum...

ok...malas nak buat intro panjang..just straight to the point...sabtu lepas..aku pergi buat assignment Effective Speaking dekat Pulau Ketam, Klang..kononnya awal tu nak pergi buat kat Port Dickson..tapi cancel last minit sebab tempat tu dah familliar sangat..so kami pun tukar la ke Pulau Ketam...kalau dari UiTM Shah Alam ke Jeti Pulau Ketam tu..dekat je..aku rasa dalam 10 minit je..masuk Federal Highway...terus je..kalau naik KTM lagi senang...beli tiket ke Pelabuhan Klang..last stesen baru turun...keluar stesen tu..dah jumpa jeti ke Pulau Ketam..
waiting for Ferri to Pulau Ketam


well..tiket ke Pulau Ketam just RM 7.00 sehala...itu untuk feri yang beraircond la..kalau nak yang jenis speed boat or open...harga dalam RM 10 rasanya...dari Jeti Pulau Ketam kat Klang ke Pulau Ketam..its takes around 40 minutes..agak lama...tapi view agak menarik for me...

for your information..penduduk kat Pulau Ketam ni 90% adalah Chinese and mereka ni sukar untuk bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris...tapi still boleh bercommunicate...yang lain tu...masih ada Melayu or orang Asli and orang Jawa and Indonesia. makanan untuk orang Islam agak susah nak dapat kat sini waktu siang....so..kena pergi la kedai-kedai runcit dekat sini and beli air dalam botol and roti je la untuk alas perut.

one of Chinesse retaurant..restoran
Melayu susah nak dapat waktu siang..

perkampungan nelayan Pulau Ketam
kalau nak makan seafood...untuk orang Melayu, malam baru kedai makan Islam bukak (based on explanation dari abg polis)...so untuk waktu siang..alas perut dengan roti saja dulu...what makes this place is so special was...kat Pulau ni...pengangkutan utama adalah basikal..so jangan harap untuk jumpa motor, kereta and so on dekat sini... nak sewa basikal cukup murah...RM 5 untuk sehari...jalan kat sini pun sangat kecil..u should go and experienced it by yourself...
pengangkutan utama di Pulau Ketam
perkhidmatan kat sini memang banyak..sama macam kat tanah besar...kat sini ada surau (Balai Islam Pulau Ketam), balai polis, klinik, sekolah and so on...so tak khuatir la apa yang ada kalau kat sini..hotel pun ada kat sini..so kalau terlepas bot pun..tak kisah..harga hotel kat Pulau Ketam ni..aku tak pasti la berapa...maybe korang boleh datang tengok kot...ahahhaha

jadual feri ke Pulau Ketam...last feri pukul 6 dari Pulau Ketam



10 Jun 2013

Buat Apa Bercinta...


Buat apa bercinta kalau hati tak tenang….buat apa bercinta kalau ia menyakitkan…buat apa bercinta kalau hidup dalam penipuan…buat apa bercinta kalau hidup sentiasa perlu berpura…dan buat apa bercinta kalau tak bahagia…

Orang bercinta…semuanya manis...apa yang terbentang…semuanya indah…tak perlu menyelak segala keburukan…sebab cinta itu membutakan segala dari melihat keburukan dia…

Memang manusia tak sempurna…tapi kita diciptakan untuk menyempurnakan…kita akan disempurnakan dan menyempurnakan..jangan hanya memandang pada usia jika ingin bercinta…jangan memandang pada harta jika ingin bercinta…tapi pandanglah pada keihklasan hatinya sebelum memulakan sesuatu perhubungan…

Jauh di sudut hati..biar tersimpan satu ruang untuk membenci…supaya bila disakiti kekasih…masih ada ruang di dalam hati untuk insan lain yang menunggu…hati bukan untuk dipermain..hati bukan untuk dipersenda..hati juga bukan untuk ditangisi…tapi hati untuk kita bahagikan dengan kebahagiaan dan kasih sayang…

Andai itu takdir kita…aku redha..aku ikhlas untuk lepaskan engkau pada dia yang lebih layak…tapi dengar sayang…apa pun takdirku..jangan kau sesali…kerna aku masih menyintai…hanya engkau seorang sayang….

07 Jun 2013

Fikir Orang Lain Sama...

Assalamualaikum...

kadang-kadang dalam hidup kita ni...mesti ada orang yang disekeliling kita yang selalu buat benda tak fikirkan orang lain kan?? sebab apa??aku nak cakap pun tak tahu kenapa...orang yang jenis macam ni...ada dua jenis...dari segi percakapan and perbuatan...both of this memang akan lukakan hati ramai orang..sebab..when they do something, they never think about the effect to the others...

how to handle this kind of people? actually..aku pun tak tahu macam mana..almost 22 years aku hidup..dah banyak kali aku jumpa and hadapi orang macam ni..and aku buat apa?? aku ignore je la..itu yang termampu...memang betul...dalam waktu kita ignore tu..kita akan terasa dengan apa yang dorang buat..tambah lagi bila dorang tu orang yang rapat dengan kita...nak buat macam mana..sabar je la..

selagi kita boleh bersabar, kita bersabar..tapi sampai bila?sampai masa kesabaran kita tu ada limit juga...like me...aku memang boleh bersabar untuk jangka masa panjang..tapi..tak pasti sampai bila aku boleh bertahan...

01 Jun 2013

Nikah Lagi...Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

malam ni malam last aku kat kampung..esok petang dah nak balik Shah Alam..kembali ke penjara janji manismu...hahahaha...esok dah nak balik kampus...so..sekarang aku nak update sikit je la..

Alhamdulillah...hari ni..1hb 6...sorang lagi member sekelas aku selamat mendirikan rumah tangga..by the way..member sekelas time sekolah tau..bukan dekat U...and you know what..kawan aku tu lelaki..muda remaja lagi you..kau mampu??umur 22 tahun...dah menikah..aku tak tahu berapa umur isteri dia...i think..maybe lebih kurang kot...
pejai n wife...

selamat pengantin baru pejai...
bila tengok kawan2 sekelas bernikah..aku rasa aku jadi bujang lapok..hahaha...tak laku?apakah??and dua tiga hari ni...aku banyak tweet pasal kawen ja...adakah jatuh hukum 'WAJIB' kawen bila asyik tweet pasal kawen?? tak kan...aku tak ada kerja lagi..kawan-kawan aku yang kawen tu dah ada keja..yang kawen tu..kerja polis kat Kolumpo..alhamdulillah pejai...sampai dah jodoh hang...aku??

selain dari tu..tarikh yang sama...sepupu aku pun kawen..so aku rushing la..dari rumah sepupu aku..aku lari kejap pergi rumah member aku, pejai ni..tak la dekat sangat..nak kata jauh...ermm..tak jauh sangat..just nice..syukur la jodoh dah sampai..aku??
cousin aku time nikah..

cousin aku time bersanding..
and just now...baru je ni..tengah update blog...dapat tahu..sorang lagi member sekelas aku tengah dirisik dan bertunang...syukur Alhamdulillah...makin terasa tua pulak diri aku ni...wahhh...MAK..Nak kawen jugak...

ps: aku ucapkan selamat pengantin baru buat faizal aka pejai and 
kazen aku..kak chik..semoga bahagia hingga ke akhir hayat...
buat kwn aku yg sorang tu...semoga kuat dalam tempoh bertunang ni...
and kawen nanti jemput kami semua...



Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...