17 Jun 2013

Pulau Ketam, Klang

Assalamualaikum...

ok...malas nak buat intro panjang..just straight to the point...sabtu lepas..aku pergi buat assignment Effective Speaking dekat Pulau Ketam, Klang..kononnya awal tu nak pergi buat kat Port Dickson..tapi cancel last minit sebab tempat tu dah familliar sangat..so kami pun tukar la ke Pulau Ketam...kalau dari UiTM Shah Alam ke Jeti Pulau Ketam tu..dekat je..aku rasa dalam 10 minit je..masuk Federal Highway...terus je..kalau naik KTM lagi senang...beli tiket ke Pelabuhan Klang..last stesen baru turun...keluar stesen tu..dah jumpa jeti ke Pulau Ketam..
waiting for Ferri to Pulau Ketam


well..tiket ke Pulau Ketam just RM 7.00 sehala...itu untuk feri yang beraircond la..kalau nak yang jenis speed boat or open...harga dalam RM 10 rasanya...dari Jeti Pulau Ketam kat Klang ke Pulau Ketam..its takes around 40 minutes..agak lama...tapi view agak menarik for me...

for your information..penduduk kat Pulau Ketam ni 90% adalah Chinese and mereka ni sukar untuk bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris...tapi still boleh bercommunicate...yang lain tu...masih ada Melayu or orang Asli and orang Jawa and Indonesia. makanan untuk orang Islam agak susah nak dapat kat sini waktu siang....so..kena pergi la kedai-kedai runcit dekat sini and beli air dalam botol and roti je la untuk alas perut.

one of Chinesse retaurant..restoran
Melayu susah nak dapat waktu siang..

perkampungan nelayan Pulau Ketam
kalau nak makan seafood...untuk orang Melayu, malam baru kedai makan Islam bukak (based on explanation dari abg polis)...so untuk waktu siang..alas perut dengan roti saja dulu...what makes this place is so special was...kat Pulau ni...pengangkutan utama adalah basikal..so jangan harap untuk jumpa motor, kereta and so on dekat sini... nak sewa basikal cukup murah...RM 5 untuk sehari...jalan kat sini pun sangat kecil..u should go and experienced it by yourself...
pengangkutan utama di Pulau Ketam
perkhidmatan kat sini memang banyak..sama macam kat tanah besar...kat sini ada surau (Balai Islam Pulau Ketam), balai polis, klinik, sekolah and so on...so tak khuatir la apa yang ada kalau kat sini..hotel pun ada kat sini..so kalau terlepas bot pun..tak kisah..harga hotel kat Pulau Ketam ni..aku tak pasti la berapa...maybe korang boleh datang tengok kot...ahahhaha

jadual feri ke Pulau Ketam...last feri pukul 6 dari Pulau Ketam



2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hi.. Bro thanks.. for such lovely information! I wil visit pulau ketam soon.

firzz duka berkata...

welcome..u will enjoy it...but need to be careful with food if u are a muslim...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...