27 Disember 2013

Officially 22...

Assalamualaikum...
Aku rasa ni first time aku update blog malam birthday aku..rasanya la..ke sebelum ni ada aku update...ok..abaikan...alhamdulillah..sharp pukul 12 tgh malam (actually 7.30 pagi) on 27 Dis 2013, aku dah berumur 22 tahun...tua dah aku..nak kena kawen dah ni..anyone??hahahahaha

ok...alhamdulillah...sepanjang 22 tahun aku hidup...aku bersyukur ada keluarga yang menyayangi aku, memahami aku dan menyokong aku dalam setiap benda yang aku buat...aku ada abah dan mak yang paling awesome and hebat dalam dunia ni...kaka kakak and abang-abang yang paling hebat dalam dunia..pakwe dan makwe aku yang paling hensem dan comei...i love them all...i want them always be with me...
dalam 22 tahun ni jugak..aku dah mengenal mana satu kaca, mana satu permata...22 tahun cukup untuk aku kenal sahabat dan lawan...alhamdulillah..bagi aku...aku seorang yang mungkin agak susah untuk membenci orang...and aku rasa aku ada kawan-kawan yang sangat memahami aku dan menyayangi aku..mungkin ada yang membenci aku..tapi aku ambil tu sebagai pembakar semangat sebab aku tahu..aku ada something yang mereka tak ada...

aku ada sahabat yang aku anggap macam family aku..si kiah...dia banyak bantu aku dalam segala benda..rahsia aku and rahsia dia sama-sama tau...aku dah anggap dia macam family aku...thanks kiah sebab selalu ada dengan aku..even kita dah banyak kali gaduh, perang, kutuk, maki, puji dan macam2...kita tetap sahabat buat selamanya..ingat ya... SAHABAT..tak lebih tak kurang...

kawan baik aku dari sekolah... fifa, sharill, tikah, liza...thanks sebab sudi berkawan dengan aku yang tak seberapa ni..thanks a lot..aku sayang hangpa sangat-sangat...
kawan-kawan dari diploma tourism management UiTM Pulau Pinang..thanks a lot sebab mengajar aku untuk menjadi lebih matang..maaf la sebab tak dapat sama-sama berjuang dalam tourism..and thanks for your support untuk aku yang dah masuk dalam bidang Masscomm...thanks..love u all...

kawan-kawan journalism UiTM Shah Alam...thanks cause sudi berkawan dengan orang kampung macam aku ni..mungkin aku tak sebaik and sebagus macam kawan-kawan yang lain..tapi aku cuba jadi yang terbaik...sama-sama kita berjuang untuk genggam segulung ijazah ok...
selama 22 tahun ni..ramai kawan-kawan yang mungkin aku cuma kenal dekat FB...contoh macam cekwa, nadia, Lina from Brunei, and siapa-siapa lagi la...kita berkawan atas dasar percaya and selesa untuk berkenalan walaupun kita tak pernah berjumpa..or maybe pernah berjumpa sekali dua...i hope our friendship will be forever and ever...

thanks to all of u....

"Ya Allah..Engkau berkatilah kehidupan keluargaku, kehidupan sahabatku, serta kehidupanku Ya Allah...semoga hidup kami sentiasa mendapat keredhaan Mu Ya Allah...aku bersyukur kerna masih dapat menghirup udaraMu sehingga ke hari ini...tiada apa yang aku pinta, cukup sekadar kebahagian kami semua di dunia dan akhirat...sesungguhnya..Engkaulah maha pencipta seluruh alam..Amin Ya Rabb..."

ps: mungkin tak ada story pasal birthday party..
sbb dalam family aku...tak pernah or sangat jarang celebrate...
aku tak kisah..as long as...orang-orang yang aku sayang...
sentiasa ada dengan aku...

25 Disember 2013

Buat Kamu Di Luar Sana...

Buat wanita yang tulus hatinya...
Biar aku menjadi cahaya di ruang yang kelam...
Agar aku bisa menyinari hidupmu senantiasa...
Walau engkau tempatkan aku di lubuk paling dalam..

Buat kamu yang berhati tulus...
Andai apa yang tertulis tak seperti direncana...
Jangan kita menyalahkan Ilahi...
Kerna Dia tahu apa yang terbaik buat kita...

Andai hatimu resah merinduiku..
Tutup matamu, berdoa kepada Dia...
Semoga rindumu tiba...
Bersama rasa cintamu untukku...

Andai engkau membenciku...
Bencilah engkau buat selama-lamanya...
Tapi maafkan aku...
Kerna masih menyayangimu...

Andai engkau jodohku...
Aku rela menunggu...
Meski engkau hilang dimata...
Engkau sentiasa di dalam doaku...

Buat selama-lamanya...

04 Disember 2013

Disember dan Usia pun meningkat...

Assalamualaikum...

agak lama aku tak menziarahi blog pusaka aku ni...heheheh..bukan apa..kesibukan dan ada masalah buatkan aku hilang mood nak ziarah blog aku ni...hehehe

nothing much aku nak story...ok...Disember...apa ada dengan Disember...well...its my birthday....bila??hahahha...lambat lagi...cari sendiri la..just wish me on that day...a simple things that i want during the special day...

i want to be happy on that day.. entahla...sejak kebelakangan ni..aku senang sangat terasa dengan orang...even just a simple thing..maybe aku dah terbiasa dengan benda tu...so..aku tak tunjukkan sangat perasaan aku tu...dari sekolah aku dah biasa terima apa yang terjadi kat aku..so..untuk elakkan sebarang pergaduhan...better aku diamkan ja..betul tak?? no where else that i can share my problems..so..DRAMA HIDUP FMR adalah tempat yang terbaik.,..

buat masa ini..i have a few serious matter for me to things.. n i hope it will not effect my study..because my final exam just around the corner...about my family.. 

Ya Allah..kuatkanlah keluarga ku untuk menghadapi dugaanmu...andai ada jalan penyelesaian...Engkau berikanlah yang terbaik....

ok...for now...just stop all sad things...i dont wanna cry here...ahahhaha...jom check my wishlist on my birthday...apa yang aku nak..hahahahaha

1 : ipod
* aku tak tahu kenapa sejak kebelakangan ni aku sangat teringin nak ada ipod..even i have my samsung phone...tapi teringin nak ada ipod..any one??hahahaha

2 : iphone
*ok..disebabkan ramai kawan-kawan aku ada iphone..so secara tak langsung..aku pun teringin...tapi siapa la yang bermurah hati nak habeskan rm2000 untuk aku..awak sudi tak?? -wink2-

3 : I want to be your husband..will you be my wife???
* ok..yang ni gedik..hahahaha....anyone interested?? -please pm me ok-

4 : aku nak jumpa orang-orang ni and spend the whole day with them...
*Tun Dr Mahathir
*Siti Nurhaliza
*Shila Amzah

hahahaha....ok tu semua adalah angan-angan aku untuk birthday aku yang ke ...................... errrr..nak gtau ke?ok la..yang ke 18 tahun...ehhhh..betul la..i muda remaja k....ok...yang ke 22...hahahaha..tua?? ehh hello...aku muda remaja lagi..kau mampu???

ok..dah agak melalut kat sini....well..aku doakan untuk diri aku...supaya aku lebih tabah untuk menghadapi dugaan hidup yang diberikan...

"Ya Allah..Engkau yang maha mengetahui...Engkau permudahkanlah segala urusan kedua ibubapaku, ahli keluargaku,sahabat-sahabatku dan umatMu ya Allah...Engkau berikan kami ketabahan untuk setiap dugaan yang Engkau berikan....sesungguhnya Engkau yang mengetahui apa yang terbaik untuk kami..."


Amin ya Rabb...

11 November 2013

Jiwang Sebentar Bersama FMR

Buat apa bercinta kalau hati tak tenang….buat apa bercinta kalau ia menyakitkan…buat apa bercinta kalau hidup dalam penipuan…buat apa bercinta kalau hidup sentiasa perlu berpura…dan buat apa bercinta kalau tak bahagia…

Orang bercinta…semuanya manis...apa yang terbentang…semuanya indah…tak perlu menyelak segala keburukan…sebab cinta itu membutakan segala dari melihat keburukan dia…

Memang manusia tak sempurna…tapi kita diciptakan untuk menyempurnakan…kita akan disempurnakan dan menyempurnakan..jangan hanya memandang pada rupa jika ingin bercinta…jangan memandang pada harta jika ingin bercinta…tapi pandanglah pada keihklasan hatinya sebelum memulakan sesuatu perhubungan…

Jauh di sudut hati..biar tersimpan satu ruang untuk membenci…supaya bila disakiti si dia…masih ada ruang di dalam hati untuk insan lain yang menunggu…hati bukan untuk dipermain..hati bukan untuk dipersenda..hati juga bukan untuk ditangisi…tapi hati untuk kita bahagikan dengan kebahagiaan dan kasih sayang…


Andai itu takdir kita…aku redha..aku ikhlas untuk lepaskan engkau pada dia yang lebih layak…tapi dengar sayang…apa pun takdirku..jangan kau sesali…kerna aku masih menyintai…hanya engkau seorang sayang….

ps: aku dah buat lama dah dalam word..
tapi tak pernah copy paste dalam blog...hahahah

30 Oktober 2013

There Is No Much Time Left

There is no much time left for me. Less than two days I will go far away from this world. I must spend the rest of my life by doing things what I really want to do and go everywhere I want to go. Here, in the airport, people are busy to depart and arrived from the entire world. And me, stuck in flood of people who are laughing and crying.

In 43 hours, the things that I really want to do are, I want to meet a woman that I love the most. I want to tell her that I love her so much. So I make a call to her. In a blink of eye, she answers my call, and I ask her to come to the airport. It takes 30 minutes for her to arrive. There is no much time left. When she arrived, I give her a bouquet of flower that she loves roses. I knee down my knee and I said to her that I love her.
She is shock. She starts to cry. She said she love me too. Oh my God, we have the same feelings. But why now we only know that we love each other? When the time is running out, we find something that are be hidden all this time. I tell her what is happening. And she said she will always love me and asked me to wait for her at the door of heaven.

I ask my family to joint me visit Mekah and Madinah. I want to visit our beloved Prophet and watch the beautiful scenery of our Holy Land. This is what I want. Even there have another place that I really want to go, Mekah and Madinah still in the first place that I want to go.

From Holy Land, I call my best friends. God, it is only left just 24 hours. Just a day before I closed my eyes forever and left this world. I want them to join me for a trip to South Korea and Australia. Before I go far away from them, I want them to have a happy memory with me. So they will always remember me. We enjoyed the beautiful scenery at Australia and South Korea. We watch panda, kangaroo at Melbourne; we tried kimchi and kimbap at Seoul. It is a sweet memory for me and my best friends.


There is no much time left went we back to Malaysia. I want to end my life here, in Malaysia, at my hometown, my home. I asked my mom to cook everything that I love. That night, before I go to sleep, I ask for forgiveness from my parents and family, I hug them. I go to sleep and I will die peacefully. I don’t want to see tears from my family when I take my last breath. Lets them cry when I’m already be in different world from them and I hope they will always love me.

ps: this is my assignment for Public Relations feature writing...
enjoy it..hope u still understand  even my English is bad..

24 Oktober 2013

Randomly Punya Cerita..

assalamualaikum...

lama tak berupdate blog ni..sampai aku terlupa aku ada blog...hehehehe..biasa la..masalah internet..even time cuti sem pun aku tak ada mood nak on laptop..kalau on laptop pun...just untuk download and tengok Running Man and awek aku je.. Song Ji Hyo...hahahaha...

randomly..aku nak share a few story yang terjadi sepanjang aku tak update blog ni...just simple2 punya story je la...

1. Kehilangan seorang teman..
dari Allah kita datang..kepada Allah kita kembali..tarikh 16 Oktober 2013...aku kehilangan seorang kawan seusia...kehilangan arwah adalah satu kehilangan besar buat kami kat kampung..arwah sangat mudah untuk tersenyum,...even aku cuma jumpa dia kalau ada kenduri kahwin dekat kampung and kadang2 je terserempak tengah jalan..tapi hubungan kami tetap baik...arwah tak pernah meninggi suara... Ya Allah ya Tuhanku..Engkau tempatkanlah Rasyidi Zainon di kalangan hamba-hamba-Mu yang beriman Ya Allah...arwah temui ajal sewaktu bekerja..satu kejutan buat kami semua...
al-fatihah
2. Semester 3..Senior Time..
ok..result aku untuk sem 2 drop sikit..aku tak tahu kenapa...aku tanya kawan-kawan aku..ramai yang pointer dorang naik...aku macam...what???how come result korang boleh naik but result aku turun??petua korang??even result aku drop..still 3 pointer...alhamdulillah..sekarang part 3..still kelas 3B and still jd class rep...ergghhhh....why me?why me??sem ni banyak kelas dengan geng advert..sporting jugak dorang ni...well..untuk semester ni...aku dah jadi senior...even tak senior sangat...aku expect untuk sem ni..result aku akan naik sikit..harapan je la yang mampu..kalau tak...

3. Family Business
Alhamdulillah..rezeki Allah...abah dah berjaya kembangkan business keluarga...restoran...buat dekat depan kampung ja..nama restoran tu.. Hasmira Cafe...apa??nama Hasmira..well..nama tu gabungan nama kakak-kakak aku..Haslini dan Shamira...so jadi la Hasmira Cafe..tapi bagi aku..gabungan tu gabungan nama 3 orang kakak aku.. Haslini, Haslinda and Shamira...semoga arwah kak Linda tenang kat sana...so..korang kalau lau dari Bagan Serai ke Selama or vice versa...boleh la singgah..bukak dari pukul 4.00 petang sampai pukul 1.30 pagi...

4. Blog Berpengaruh?? Hahahhaha
ok..this one memang aku nak cerita..aku sendiri tak percaya and aku pun tak tahu korang percaya ke tak..hahaha..ada sorang silent reader ni..dia cakap blog aku ni ada something yang boleh attract orang untuk terus baca entry-entry yang aku post dalam blog yang tak seberapa ni..hahaha...aku tanya 2 orang..n they gave me the same answer...aku macam terkejut..blog ni bukan ada apa pun..just a normal blog for me to express my feelings and thought...and i'm proud that ada orang yang sudi baca blog ni...alhamdulillah...

 5. President Journalism Society??
well...sekarang ni aku menjadi calon utk president kelab Journalism faculty masscomm...well..ada enam calon semuanya..aku tak expect untuk jadi president..tapi kalau terpilih..aku akan lakukan yang terbaik..sekarang ni..ada orang tengah provoke aku dekat group journalism..hahaha..hanya orang yang bijak sahaja mampu mentafsir jawapan yang bijak..bila orang provoke aku ni..aku lagi semangat nak berkempen and menang..biar dorang sakit hati..
well..pemilihan president kali ni agak unik..and first time diadakan... lebih kurang macam general election punya cara...tempoh berkempen seminggu..and pemilihan adalah pada 28 Oct 2013..well..time tu aku kat kampung untuk exam MUET...aku harap..apa pun keputusan...semua dapat memberi kerjasama untuk kelab ni..

29 September 2013

Jodoh Itu Milik Allah

Assalamualaikum....agak lama aku tak update blog...hehehe...bukan apa..aku tak ada topik untuk update...even aku ada topik..biasa la...limited sikit internet ni...hahahahha...nak buat macam mana...ok..untuk entry kali ni...ia ada kena mengena dengan aku....ok..lets the story begin...

benda ni dah jadi dari last year lagi...every time kawan-kawan mak and abah aku datang rumah...mak ngan abah akan cakap... '2 orang lagi tak lepas' which means..hanya aku and achik ja yang belum kahwin..and my mom said..dia nak buat wedding aku ngan achik sekali..well...even pada mulanya aku tak setuju..tapi..nak buat camna..aku tengok pada keadaan...

well..tu bukan isu..cuma isunya...

the issue is...dalam usia aku dah sampai 22 tahun..aku still tak ada someone that special to me.,..my mom even she doesn't say anything..but from hint that she gave to me...i know..she want to meet a girl that is special to me...but how??i dont have anyone...seriously...

abang aku dah selalu bawak kak awa balik ke rumah..tapi aku??aku sikit pun tak pernah mention pasal someone that special to me to my  sister and my mom...seriously..aku memang nak bawak someone special to meet my parents...but i dont have anyone...i'm 22...but i dont have anyone,.what a shame...

maybe in future...lepas aku kerja..kalau aku tak ada sesiapa..maybe i will ask my parents to look for someone that they see are suitable enough for me..i dont care as long as my parents happy with their choice..or maybe...aku sempat bawak balik someone special before aku habes degree...who knows right?? sebab apa??

sebab jodoh itu milik Allah...

29 Julai 2013

ISU SEMASA : The New Village Iktiraf Komunis di Malaysia??

Assalamualaikum...

seperti biasa...aku cuma menyuarakan pendapat aku terhadap isu-isu yang aku lihat makin dibincangkan di Facebook..mungkin ramai anak muda yang tak sedar tentang isu ni, sebab aku tengok dalam friendslist aku dekat FB, just a few people sahaja yang update pasal isu ni...

yang hangat dekat FB sekarang adalah tentang sebuah filem  tentang zaman sebelum kemerdekaan Tanah Melayu dulu, The New Village (click utk trailer).based on trailer filem tu dekat Youtube, filem tu dengan jelas menunjukkan yang komunis membela dan berjuang untuk menuntut kemerdekaan...permasalahan kat sini..betul ke apa yang diperkatakan itu sampai diangkat untuk membuat filem??


Sejarah adalah fakta..tak perlu diubah...sejarah Tanah Melayu dah menyatakan yang komunis itu pengganas..jadi kenapa ada sesetengah pihak mahu mengiktiraf komunis itu sebagai pengganas?itu persoalan...well..kita dapat lihat ada agenda tersembunyi yang cuba dilakukan oleh pihak tertentu untuk mengangkat golongan komunis untuk menjadi hero...kenapa??sedangkan kita tahu, nenek moyang kita tahu bahawa zaman komunis adalah zaman yang paling teruk walaupun cuma untuk dua minggu...

jangan cuba untuk mengubah sejarah..sekali sejarah diubah, sampai bila-bila kebenaran takkan tersingkap...filem The New Village telah ditangguhkan tayangan di Malaysia selepas Menteri Dalam Negeri buat keputusan setelah terima pelbagai laporan..mereka cakap, filem ni sepatutnya ditayangkan pada tahun lepas namun ditangguhkan sebab takut akan ada masalah perkauman...logik??kalau nak elak masalah perkauman, filem yang macam ni bukannya ditangguhkan, tapi diHARAMkan dari ditayangkan.

rasanya aku tak perlu explain kenapa komunis tak perlu diangkat menjadi hero di Malaysia..kita semua tahu dari sejarah yang pernah kita belajar dari sekolah..filem-filem seperti ni lah yang mungkin menjadi faktor kecil yang menyebabkan tragedi 13 Mei kemungkinan berulang semula..



Filem Tanda Putera (click utk trailer) sampai sekarang masih tak ditayangkan (kononnya akan ditayangkan pada 29 Ogos)..setelah beberapa kali ditunda tarikh tayangan, so, kemungkinan besar ia akan ditayangkan pada penghujung bulan hadapan...kenapa Tanda Putera ditangguhkan?? alasan yang sama, filem Tanda Putera ditangguhkan sebab ia akan mewujudkan masalah perkauman kalau ditayangkan dan mewujudkan kontroversi antara dua kaum.. really??

walaupun aku masih tak berkesempatan tengok filem Tanda Putera, tapi bagi aku, untuk filem-filem yang akan mewujudkan masalah, memang patut diharamkan langsung dari ditayangkan ataupun pihak yang berwajib perlu membuat garis panduan sebelum filem kontroversi diterbitkan..terutama sekali sejarah.

ada yang cakap, kita tak boleh judge based on trailer dekat Youtube, kita kena tengok full movie baru kita boleh cakap filem tu racist atau tak...so kita tak boleh cakap filem The New Village tu mengangkat komunis sebab kita tak tengok full filem tu...so..aku nak tanya balik..macam mana dengan filem Tanda Putera?? kenapa ada sesetengah pihak cakap filem tu racist based on trailer filem tu??supposed to be mereka kena tengok filem tu sampai habis baru boleh judge filem tu..right??

Sebagai rakyat Malaysia, terutama golongan veteran, sepatutnya setiap orang kena sensitif dengan isu-isu sebegini sebab kesilapan kecil pun akan mengubah segala-galanya..tambahan lagi dengan keadaan sekarang...

but now..i want to ask your opinion about this...


25 Julai 2013

ISU SEMASA : Ramadhan Dipermainkan

Assalamualaikum...

nothing much yang aku nak story...just wanna share MY OWN OPINION about the current issue which is about two couples yang mengbuat kontroversi tentang bulan Ramadhan and Islam terutamanya...

bagi aku..sebagai rakyat Malaysia (even bukan sekalipun)..mereka patut menghormati agama dan budaya orang lain..Malaysia dihuni dengan pelbagai golongan masyarakat yang berlatarbelakangkan pelbagai agama, bangsa dan budaya..untuk mengelak kejadian 13 Mei berulang...every one should respect each others.


dalam kes Alvin dan Vivian ni..they are not respect the other people who live in Malaysia. mereka buat kontroversi bukan bermula dari kes Bak Kut Teh, tapi dengan isu video seks mereka..aku tak faham kenapa sejak kebelakangan ni, makin ramai orang di Malaysia menghina, menghasut dan sebagainya terhadap agama Islam.. dari isu kalimah Allah, ketuanan dan keistimewaan Melayu dan Bumiputera dan bermacam lagi.

aku bukan seorang yang racist..tapi disebabkan adanya golongan-golongan seperti ni membuatkan aku menjadi lebih prejudis terhadap bangsa lain. tapi aku tahu..tak semua orang yang berlainan bangsa dengan aku mempunyai sikap seperti pasangan kontroversi tersebut. sebagai orang Melayu, aku masih memegang adat untuk menghormati orang lain walaupun mereka berbeza budaya dan agama dengan aku, but, jangan melampau sangat.. orang Melayu bukannya lemah..tiba masa kami bersatu, orang lain akan duduk terpaku melihat kekuatan yang tersembunyi selama ini...

aku rasa buat masa sekarang..orang Melayu perlu bersatu untuk mengembalikan zaman kegemilangan yang pernah kita kecapi dulu. ketepikan ideologi politik. bagi aku..bila bangsa Melayu bersatu, agama Islam itu akan menjadi kukuh dengan sendiri. hudud insya Allah boleh dilaksanakan di Malaysia..tapi..mampu kah kita untuk menjadikan ini sebagai realiti??

orang Melayu sekarang makin terpinggir..kita boleh dikatakan agak ketinggalan dalam beberapa sektor.. UiTM adalah satu-satunya IPT yang mampu menyokong dan membantu orang Melayu dan Bumiputera. cant you imagine, what will happen to Melayu and Bumiputera kalau bangsa lain menjadi pemimpin nombor satu di Malaysia? orang Melayu akan terpinggir dan tak mustahil Islam di Malaysia akan menjadi lagi lemah.

Pemimpin-pemimpin di atas sana (tak kira kerajaan atau pembangkang) yang sebangsa dan seagama dengan aku, aku minta dan harapkan agar ketepikan ideologi politik untuk kepentingan ummah di Malaysia... semoga kita tidak terus terpinggir di tanah air kita sendiri..

*aku cuma bersuara dari hati aku sendiri...
tidak dihasut/dibayar oleh mana-mana pihak
terima kasih.

11 Julai 2013

First Year Degree dan Puasa

Assalamualaikum...

wahh..lama tak berupdate...sorry...tak berkesempatan dan tak ada topik..well..malam ni ingatkan nak update dua post..tapi tengok keadaan la k...kalau aku rajin..aku buat dua post..kalau malas...tengok la..malam esok ke....heheheh..

nothing much to story morry...alhamdulillah..abes je 9/7/2013..aku dah tamatkan semester dua degree aku...one day before puasa tu..haha...ngam-ngam...tapi sayang..tak dapat berpuasa dekat shah alam 
*mata ke atas*

exam sem ni..entah la..lagi banyak goreng..bahan perap untuk setiap subjek tak sebati...sebab tu banyak goreng je..tambah lagi paper Marcomm and Sociology...memang mati la aku...hahahaha...target untuk dapat DL sem ni..mungkin berkubur..huhuhu.. 
*kesat airmata*

well..maybe tak terlambat untuk aku ucapkan selamat berpuasa kepada semua rakan-rakan blogger, kawan2 di UiTM Penang, UiTM Shah Alam, SMK Alor Pongsu dan semua la..harap kita dapat menjalani ibadah Ramdhan pada tahun ini dengan lebih tenang..amin...

ps: Header baru..ok kot..hehehe

24 Jun 2013

Hak Bersuara Hak Kita !!!

Assalamualaikum..

just imagine it..when there have people come and ask your opinion..and then you give a different answer that opposite with their objective or mission, they will assume you as bias or ignored your opinion...what will you feel??happy??owh yahhh..thats right...

we have our own right..we can express our voice to say what we agree or not...but sometimes..people will feel that, we are bias when we are not in the same ship with them?? why all this happen?? dalam kita menerima pendapat dari orang lain..kita kena berfikiran terbuka untuk menerima apa jua jawapan and respon yang akan diberi oleh orang lain..

jangan menilai bila orang lain itu tidak berada di pihak kita dan menyokong pihak lawan, kita merasakan dia berat sebelah ataupun benci pada kita..cuba kita melihat dari sudut positif.. pasti ada sebab yang membuatkan dia tidak bersetuju dan tidak sehaluan dengan kita...jangan terus menilai dengan mengatakan dia benci pada kita dan akan bermula permusuhan...

kita ada hak untuk menyuarakan pendapat kita...sebab hak bersuara itu hak kita...selepas ini..jangan pedulikan lagi apa implikasi yang akan timbul dengan keadaan sekeliling kita bila kita menyuarakan hak kita..kita ada hak untuk bersetuju dengan apa yang kita ingin sampaikan dan apa yang ingin kita katakan...

tapi disebabkan ada manusia-manusia yang terlalu sensitif bila tak dapat menerima pendapat orang lain..maka akan terjadi satu sengketa yang kemudiannya, segala perhubungan seakan-akan tin kosong..kelihatan masih ada isi..tapi dalamnya?kosong..

bukakan fikiran untuk menerima pendapat orang lain..bila kita tidak bersetuju dengan pendapat seseorang..bukan bermaksud kita membenci seseorang itu atau membuang terus pendapat tersebut..tapi kita inginkan sesuatu yang lebih baik supaya akan jadi sesuatu yang lebih baik...harap maklum...

p/s: ini bukan berunsurkan politik atau hasutan...
aku bercakap supaya aku dapat luahkan dengan apa 
yang aku pendam dalam hati..harap maklum...

17 Jun 2013

Pulau Ketam, Klang

Assalamualaikum...

ok...malas nak buat intro panjang..just straight to the point...sabtu lepas..aku pergi buat assignment Effective Speaking dekat Pulau Ketam, Klang..kononnya awal tu nak pergi buat kat Port Dickson..tapi cancel last minit sebab tempat tu dah familliar sangat..so kami pun tukar la ke Pulau Ketam...kalau dari UiTM Shah Alam ke Jeti Pulau Ketam tu..dekat je..aku rasa dalam 10 minit je..masuk Federal Highway...terus je..kalau naik KTM lagi senang...beli tiket ke Pelabuhan Klang..last stesen baru turun...keluar stesen tu..dah jumpa jeti ke Pulau Ketam..
waiting for Ferri to Pulau Ketam


well..tiket ke Pulau Ketam just RM 7.00 sehala...itu untuk feri yang beraircond la..kalau nak yang jenis speed boat or open...harga dalam RM 10 rasanya...dari Jeti Pulau Ketam kat Klang ke Pulau Ketam..its takes around 40 minutes..agak lama...tapi view agak menarik for me...

for your information..penduduk kat Pulau Ketam ni 90% adalah Chinese and mereka ni sukar untuk bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris...tapi still boleh bercommunicate...yang lain tu...masih ada Melayu or orang Asli and orang Jawa and Indonesia. makanan untuk orang Islam agak susah nak dapat kat sini waktu siang....so..kena pergi la kedai-kedai runcit dekat sini and beli air dalam botol and roti je la untuk alas perut.

one of Chinesse retaurant..restoran
Melayu susah nak dapat waktu siang..

perkampungan nelayan Pulau Ketam
kalau nak makan seafood...untuk orang Melayu, malam baru kedai makan Islam bukak (based on explanation dari abg polis)...so untuk waktu siang..alas perut dengan roti saja dulu...what makes this place is so special was...kat Pulau ni...pengangkutan utama adalah basikal..so jangan harap untuk jumpa motor, kereta and so on dekat sini... nak sewa basikal cukup murah...RM 5 untuk sehari...jalan kat sini pun sangat kecil..u should go and experienced it by yourself...
pengangkutan utama di Pulau Ketam
perkhidmatan kat sini memang banyak..sama macam kat tanah besar...kat sini ada surau (Balai Islam Pulau Ketam), balai polis, klinik, sekolah and so on...so tak khuatir la apa yang ada kalau kat sini..hotel pun ada kat sini..so kalau terlepas bot pun..tak kisah..harga hotel kat Pulau Ketam ni..aku tak pasti la berapa...maybe korang boleh datang tengok kot...ahahhaha

jadual feri ke Pulau Ketam...last feri pukul 6 dari Pulau Ketam



10 Jun 2013

Buat Apa Bercinta...


Buat apa bercinta kalau hati tak tenang….buat apa bercinta kalau ia menyakitkan…buat apa bercinta kalau hidup dalam penipuan…buat apa bercinta kalau hidup sentiasa perlu berpura…dan buat apa bercinta kalau tak bahagia…

Orang bercinta…semuanya manis...apa yang terbentang…semuanya indah…tak perlu menyelak segala keburukan…sebab cinta itu membutakan segala dari melihat keburukan dia…

Memang manusia tak sempurna…tapi kita diciptakan untuk menyempurnakan…kita akan disempurnakan dan menyempurnakan..jangan hanya memandang pada usia jika ingin bercinta…jangan memandang pada harta jika ingin bercinta…tapi pandanglah pada keihklasan hatinya sebelum memulakan sesuatu perhubungan…

Jauh di sudut hati..biar tersimpan satu ruang untuk membenci…supaya bila disakiti kekasih…masih ada ruang di dalam hati untuk insan lain yang menunggu…hati bukan untuk dipermain..hati bukan untuk dipersenda..hati juga bukan untuk ditangisi…tapi hati untuk kita bahagikan dengan kebahagiaan dan kasih sayang…

Andai itu takdir kita…aku redha..aku ikhlas untuk lepaskan engkau pada dia yang lebih layak…tapi dengar sayang…apa pun takdirku..jangan kau sesali…kerna aku masih menyintai…hanya engkau seorang sayang….

07 Jun 2013

Fikir Orang Lain Sama...

Assalamualaikum...

kadang-kadang dalam hidup kita ni...mesti ada orang yang disekeliling kita yang selalu buat benda tak fikirkan orang lain kan?? sebab apa??aku nak cakap pun tak tahu kenapa...orang yang jenis macam ni...ada dua jenis...dari segi percakapan and perbuatan...both of this memang akan lukakan hati ramai orang..sebab..when they do something, they never think about the effect to the others...

how to handle this kind of people? actually..aku pun tak tahu macam mana..almost 22 years aku hidup..dah banyak kali aku jumpa and hadapi orang macam ni..and aku buat apa?? aku ignore je la..itu yang termampu...memang betul...dalam waktu kita ignore tu..kita akan terasa dengan apa yang dorang buat..tambah lagi bila dorang tu orang yang rapat dengan kita...nak buat macam mana..sabar je la..

selagi kita boleh bersabar, kita bersabar..tapi sampai bila?sampai masa kesabaran kita tu ada limit juga...like me...aku memang boleh bersabar untuk jangka masa panjang..tapi..tak pasti sampai bila aku boleh bertahan...

01 Jun 2013

Nikah Lagi...Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

malam ni malam last aku kat kampung..esok petang dah nak balik Shah Alam..kembali ke penjara janji manismu...hahahaha...esok dah nak balik kampus...so..sekarang aku nak update sikit je la..

Alhamdulillah...hari ni..1hb 6...sorang lagi member sekelas aku selamat mendirikan rumah tangga..by the way..member sekelas time sekolah tau..bukan dekat U...and you know what..kawan aku tu lelaki..muda remaja lagi you..kau mampu??umur 22 tahun...dah menikah..aku tak tahu berapa umur isteri dia...i think..maybe lebih kurang kot...
pejai n wife...

selamat pengantin baru pejai...
bila tengok kawan2 sekelas bernikah..aku rasa aku jadi bujang lapok..hahaha...tak laku?apakah??and dua tiga hari ni...aku banyak tweet pasal kawen ja...adakah jatuh hukum 'WAJIB' kawen bila asyik tweet pasal kawen?? tak kan...aku tak ada kerja lagi..kawan-kawan aku yang kawen tu dah ada keja..yang kawen tu..kerja polis kat Kolumpo..alhamdulillah pejai...sampai dah jodoh hang...aku??

selain dari tu..tarikh yang sama...sepupu aku pun kawen..so aku rushing la..dari rumah sepupu aku..aku lari kejap pergi rumah member aku, pejai ni..tak la dekat sangat..nak kata jauh...ermm..tak jauh sangat..just nice..syukur la jodoh dah sampai..aku??
cousin aku time nikah..

cousin aku time bersanding..
and just now...baru je ni..tengah update blog...dapat tahu..sorang lagi member sekelas aku tengah dirisik dan bertunang...syukur Alhamdulillah...makin terasa tua pulak diri aku ni...wahhh...MAK..Nak kawen jugak...

ps: aku ucapkan selamat pengantin baru buat faizal aka pejai and 
kazen aku..kak chik..semoga bahagia hingga ke akhir hayat...
buat kwn aku yg sorang tu...semoga kuat dalam tempoh bertunang ni...
and kawen nanti jemput kami semua...



27 Mei 2013

Its me...Firzz Radzi

Assalamualaikum....heheheheheh...

hahahahahaha...apa pun..gelak dulu k...hehehe..hahahaha...i dont know how to start, what to start..sebab dah lama tak update...banyak cerita..tapi tak tau nak cerita apa...

ok..roughly...maybe dalam cuti ni aku akan update sekali dua kot...busy dengan assignment..assignment tu berlambak...tapi yang nak buat tu malas...hahaha...jadi gila nak edit and design blog..tapi finally...macam haram...hahahaha...header yang atas ni..aku edit sendiri..yahhh....anda dapat lihat disitu...saya amat tidak pandai sekali dalam menggunakan photoshop..buruk kan???

supposed to be...header tu jadi transparend..dah puas google, try merata..tetap tak boleh...ermm..sebab apa??dekat photoshop aku dah set dah untuk jadi transparent...tapi tetap tak leh..aku google, tengok tutorial, buat sini, click sana, click sini..macam tu jugak...finally..biar je la macam tu...
header yg aku guna sekarang...comment korang??

then...aku nak edit..aku nak buat page..ok..dah jadi...cuba korang tengok..tak ada kan??sebab aku buang balik...sebab apa??sebab aku nak buat dalam satu page ada banyak entry..tapi aku godek sana sini..tak boleh jugak..hahaha...aku bab-bab blog ni..aku memang tak pandai..seriously..jujur..memang aku tak reti langsung...itu pun aku kira okay la..

aku bab teknologi ni..memang aku surrender...bab lagi satu..bab motor-motor, enjin mengenjin ni..memang aku out..hehehehe..tak reti...ni pun kira the best thing la aku boleh buat...ko mampu?? of course la ko mampu...ko lagi hebat dari aku...

disebabkan aku tak berapa nak pandai la...itu baru aku..kalau aku pandai buat semua tu..itu bukan aku..tapi disebabkan aku tak pandai..so...thats me..
its me...Firzz Radzi..muka gedik k..



28 April 2013

Alhamdulillah...sorang lagi...

Assalamualaikum...hehehhe...last update untuk cuti midsem ni..tengok la nanti lepas PRU 13 nanti kalau aku rajin update...al maklumlah..selalunya lepas cuti midsem ni..minggu paling nazak...hehehe..aku pun akan hadapi benda ni..tambah2 lagi dengan pressure pasal benda lain sikit..

well...alhamdulillah..jumaat lepas...26 April..kawan sekolah aku dah menamatkan zaman solonya...dia ni kawan satu kumpulan dengan aku n kawan2 yg lain..nama dia Liza..nama suami Aidil..well... just a little bit story bout her n her husband...



semoga berbahagia kawan...
ambik berkat orang cakap...
dorang berdua ni dah bertunang dari lepas SPM..dari umur 18 tahun kalau tak silap aku la...ke 19?? aku pun tak pasti..then Liza ni pun kerja sekejap...sepatutnya bertunang tak lama...tapi alih-alih..si Liza ni dapat masuk diploma...so terpaksa extend tempoh bertunang...tunggu la si Aidil ni..well...bagus dapat tunang yang penyabar..and insya Allah..rumah tangga dorang akan kekal ke akhir hayat sebab Aidil ni aku tengok jenis penyabar orangnya..Liza pun..dari apa yang aku kenal dari sekolah..memang agak 'brutal' sikit..hehhehe..tapi dia memang baik orangnya.. (ok Liza, bagi aku RM50...hehehee)

bergambar bersama mempelai...tahniah...
antara yang hadir...

well..aku join majlis nikah and walimatul urus dorang..time nikah tu..aku pulak yang nervous..hehehhe...aku sebenarnya suka tengok orang menikah..suka suasana and kutbah tu sendiri..suka tengok pengantin perempuan menangis, kesat2 air mata..huhuhu...drama...hahaha...tapi lain pulak yang jadi..yg aku tengok pengantin lelaki yang menangis...then aku tanya dia...

dia cakap..dah lama dia tunggu saat ni...dia kata dia pecah record kat kampung dia..bertunang paling lama..tak apa la..akhirnya bersatu jugak dua pasangan ni...alhamdulillah..aku happy gila..



yeah... 1 Malaysia bersama pengantin...

orang cakap..amek berkat...
well..ni ja last update dari aku...aku doakan semoga Liza dan Aidil...berbahagia hingga ke akhir hayat...nanti dapat baby bagitau..muahahah...well..dalam hati aku..aku nak pergi setiap wedding kawan2 aku...insya Allah..itupun kalau berkesempatan..ok..nak pack barang..nak balik Shah Alam dah..assalamualaikum...

27 April 2013

PRU 13 : Ini Ceritanya...

Assalamualaikum...ok...seperti yang dijanjikan...malam ni..aku nak cerita serba sedikit tentang cuti midsemester yang aku buat...apa?? assignment??? memang aku tak sentuh langsung...hahaha..tak ada semangat...semangat yang lain pulak aku buat...

well...aku balik pada 19 April...then 20 April tu penamaan calon...everynight...aku pergi kat pondok panas...and of course..milik Barisan Nasional sebab,... Keluargaku Pengundi BN ...katanya...kau mampu??well..aku dari kecik lagi (aku pernah kecik ke??) memang dah diajar, ditunjuk untuk menyokong Barisan Nasional sebab itu adalah yang terbaik..dan aku akui itu semua..well...

pada 20 April pagi tu..for the first time in my life..aku secara active terlibat dengan politik...walaupun aku tak dapat mengundi pada PRU kali ni..tapi aku tetap bagi sokongan penuh pada Barisan Nasional...pagi tu...aku join untuk penamaan calon dekat SMT Kerian...abah sebagai pencadang untuk YB Dato Sham...untuk DUN Alor Pongsu...ni kali kedua abah jadi pencadang untuk YB Dato Sham...
My abah (dua dari kanan) dengan calon Alor Pongsu (2 dari kiri)

calon-calon untuk Parlimen Bagan Serai,
Dun Alor Pongsu, Selinsing dan Gunung Semanggol
suasana tu..memang aku tak dapat gambarkan dengan kata2...dengan bacaan doa, takbir, selawat dan nyanyian patriotik..rasa bangga dan terharu semua ada waktu nak berarak tu..walaupun berpanas sampai pukul 1.00 tengah hari..memang berbaloi..bersemangat..
lautan biru...semoga kekal mendapat mandat rakyat..amin..

lelaki dan wanita.., Melayu Cina India...
semuanya sokong Barisan Nasional
then..hampir setiap malam...aku akan bantu apa yang patut dekat pondok Barisan Nasional...tolong pasang banner, bendera and apa-apa yang patut la...seriusly..memang seronok..banyak sebab aku sokong Barisan Nasional...sebab yang utama aku sokong Barisan Nasional sebab bagi aku...
Perarakan pada penamaan calon diketuai Dato Zaili Bin Cha..
Ketua UMNO Bagan Serai

"Hanya Barisan Nasional yang mampu mempertahankan kesucian agama Islam, kedaulatan Raja-Raja Melayu, dan Keistimewaan Hak-Hak Melayu dan Bumiputera tanpa mengenepikan kepentingan kaum-kaum lain"

and sebab-sebab lain sama...aku sebagai mahasiswa..aku rasa aku berhak untuk suarakan pandangan aku and aku tahu apa yang terbaik untuk aku, anak cucu aku...
Saya Sokong Barisan Nasional, Saya Sokong YAB Perdana Menteri

bagi yang sokong pembangkang...aku tak kata apa yang korang sokong tu salah atau tak patut..sebab kita ada pandangan masing-masing..cuma kita ja tahu apa yang terbaik untuk kita..cuma jangan sampai nak gadaikan agama kita semata-mata untuk meraih sokongan orang yg bukan seagama dengan kita..jangan gadaikan hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera semata-mata nak jadi kerajaan...tak kira anda pro-kerajaan atau pro-pembangkang...ingat tu...

well..malam esok akan ada satu lagi entry before kembali ke 'penjara'....arrgghhh..assignment berlungguk tak sentuh lagi...nite...thanks for reading my blog...

23 April 2013

KISS...

Assalamualaikum....halo halo halo....sihat???wahhh...dah lama tak berupdate kan dalam blog ni..well...i just want to Keep It Short and Simple... KISS...ok....hahahaha..itu la maknanya tajuk entry aku kali ni..well...insya-Allah...lagi tiga malam aku update panjang sikit dalam blog aku ni..sekarang aku busy sikit..dah ada kerja sikit..al-maklumlah..dekat-dekat PRU 13 ni..ada ja keja sikit nak kena buat...
Wajah terbaru aku ok... i tak cucuk botox ok...
amek collagen je...muahahahah

sekarang ni cuti mid-sem break...so..ada la sedikit sebanyak cerita yang aku nak share nanti..tunggu ok??daaa....

Assalamualaikum...

05 April 2013

Siapa??

Assalamualaikum..lama tak berupdate blog ni..bukan apa..agak sibuk sikit dengan sem baru ni..tambah-tambah sekarang ni...assignment dah start banyak and most of it nak kena submit before mid sem break..kesah plak aku...hahaha

well...nothing much to story mori...well...i dont know why...i feel so stressed or maybe..i miss my hometown so much...homesick...aku tak tahu la..dengan suasana yang aku rasa kurang menyeronokkan bagi aku..or aku yang membosankan...aku tak tahu yang mana satu betul...hahah...well..mesti korang pun peningkan....kesah plak aku...as long as i'm happy...ermmm...happy ke??

since malam tadi...aku tak boleh tidur...actually dah 3-4 malam dah tak leh tidur...untuk elakkan kawan-kawan aku tahu yang aku tak boleh tidur..aku tengok cerita korea...hahaha...rooftop prince...allaaaa...even they know that i cant sleep...they will ignore me..just like its nothing..so thats why aku just keep it as a secret..like nothing happen...they never care about me..or aku je yang fikir macam tu...ok...aku je yang fikir macam tu...

i miss someone that i'm really love...but i dont know who she is...yahhh....its sound stupid right??kesah plak...i love my mom...i love my dad..i love my bro...and i love my sis...but 'she' is someone special for me..but suprisingly..i dont know who she is, where she is...omaigodd...what happen to me...i really need to know...who she is..

yang pasti...bukan dia, dia dan dia...since aku sekolah..cuma 3 wanita ja yang berjaya ada dalam hati aku even utk seketika...bukan F, bukan J or bkan A...weird huh??so..huruf apa yang nak naik lepas ni...yang pasti...bukan 3 orang ni...and Alhamdulillah...aku dapat buang perasaan aku dekat J..dekat F dah lama...n dekat A pun...tak sempat ada...hahahah...tapi yang pelik..siapa??

well..ni je kot..actually..i have another story that i wanna share with you..but i think..ni bkan masa yang sesuai...tengok2 la nanti macam mana...assalamualaikum...

16 Februari 2013

Result Sem 1...Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

a simple update for tonight... coz i'm really tired and i dont know why...just wanna share with u with my final exam result..Alhamdulillah..even tak tercapai target aku untuk DL sem ni..at least...result sem 1 degree ni lagi baik dari result sem 1 diploma..hehe...maybe sebab aku minat sama kot dengan course ni..

even tourism aku minat..tp journalism ni lebih sikit la..senang cakap... 51% and 49%...sikit ja beza..hehehe..well..untuk diploma..sem 1 aku just dapat 2.78 for my CGPA..but for degree..i got CGPA 3.20..cuba tengok dalam gambar bawah ni...

my expectation was DL or at least sikit lagi nak DL...tapi..yang ni agak jauh sikit la..apa pun..aku bersyukur dengan keputusan ni..i hope..aku boleh maintain dengan result macam ni or dapat  buat dengan lebih baik lagi...

by the way..it was my first time tunggu sampai pukul satu untuk dapat email ni..hahah..tak pernah aku buat..time diploma just tido and bangun pagi baru check email..kali ni boleh pulak aku tunggu..seronok tengok dekat twitter student UiTM kecoh tak sabar pasal result..haha..aku antara orang yang terawal la dapat result...hehehehe

well..kat sini aku nak ucap terima kasih pada semua lectures yang mengajar time first semester...Dr Siti, Dr Halimahton, Prof Amelia, Sir Suhaimee, Mdm Hartini and yg lain-lain..to my classmate..thanks coz being so awesome for our first semester..i hope i can make one of u as my sahabat..for now..some of u are my bestfriends...(berbeza bestfriend dengan sahabat tau...)well..thats all..thank u so much...

11 Februari 2013

Hidup Ni...

Kadang-kadang hidup ni sangat mencabar...
tapi cabaran tu yang mematangkan kita...
dalam setiap cabaran,
pasti ada penyelesaian,
sebab itu kita semakin kuat untuk hadapi segala cabaran...

Kadang-kadang hidup ni menyakitkan,
Kesakitan tu tak dapat digambarkan...
tapi dalam setiap kesakitan...
kita akan temui ubatnya...
sebab itu kita semakin rela untuk disakiti...

Kadang-kadang hidup ini menyedihkan...
tapi kesedihan itu buat kita lebih kuat..
untuk hadapi segala kemungkinan...
kerna setiap kesedihan pasti akan berakhir
dan membuatkan kita lebih yakin..

Kadang-kadang dalam hidup ini menggembirakan...
Tapi kegembiraan itu buat kita terlupa...
yang kesedihan sentiasa menghampiri...
kerna kesedihan itu..
kita lebih menghargai kegembiraan...

06 Februari 2013

Social Network Semakin Berkembang

Assalamualaikum..

agak lama jugak la aku tak mengupdate blog....even kadang-kadang ada semangat nak update...tapi..disebabkan tak ada topik...jadi malas nak update..hehehehe...boleh macam tu..well...sementara nak tunggu result yg lebih kurang 9 hari lagi nak keluar..

ok...kat sini aku nak listkan antara social network yang aku ada..bukan apa..mengisi masa lapang...hehehe

1. Emel
first emel yang aku ada adalah Yahoo!Mail..and emel ni aku buat time aku sekolah lagi..form three kalau tak silap aku...emel ni aku still guna sampai sekarang which means almost 7 years dah aku guna emel ni...emel ni aku guna untuk aku buat benda yang merapu..contoh macam aku nak bukak akaun fb, twitter, or apa2 la... emel yg aku maksudkan ialah firzzduka@yahoo.com ...jangan ditanya kenapa firzzduka..haha...then dah masuk UiTM..aku still guna emel tu..
then i created a new email untuk my practical training...sebab lecturer cakap..dia nak emel yang valid...tak boleh guna emel yang merapu..so aku pun buat la satu.. firdaus91radzi@yahoo.com ...well...emel ni pun aku guna sampai sekarang..yang ni aku guna untuk yang official la..segala assignment, or anything yang bukan social network...aku guna emel ni...and the latest emel yang aku guna sekarang ialah firdausmr.sedariuitm@gmail.com ...emel ni aku baru buat last week...sebab YDP nak kami ada official emel kelab...so..buat la...

2. Myspace
second social network yang aku buat ialah MySpace..aku pun dah lama tak bukak..hahahaha...aku buat waktu aku first sem time diploma..seriusly aku cakap...semua social network yang aku buat...semuanya time diploma...rakan-rakan dekat myspace aku cuma ada dalam 30 orang kot..aku pun tak pandai guna myspace..hahaha...

3. Friendster
then aku buat friendster..aku buat friendster tapi tak pernah bukak..aku buat pun sebab terpengaruh dengan roomate aku waktu first sem...time aku buat..friendster dah di zaman kejatuhan..aku just bukak akaun and just bukak 2 kali kot...tapi aku tak tahu nak buat apa..hahaha..

4. Yahoo! Messenger (YM)
YM aku tak sure korang ingat ke tak...hehehe..YM ni pun time aku first semester...time aku buat tu...memang agak top la YM ni..*ke aku je rasa macam tu?* hehehe...time tu..senang..semua nak tanya pasal assignment pun senang...nak menggedik dengan scandal pun senang...tettttt...ok fine..lupakan kenangan lama..hahaha...aku guna agak lama la...dari sem satu sampai sem tiga kalau tak silap la..then dah malas nak install...sbb tak ramai yg guna dah...

5. Facebook
Well...facebook aku buat time penghujung sem satu diploma kalau tak silap aku...dah hampir 4 tahun la aku guna FB ni..memang banyak membantu aku dengan kawan-kawan, scandal, kekasih gelap, luahan perasaan,..tetttt.....lupakan kisah lama...ahhaha....aku dapat cari kawan-kawan lama dekat dalam FB ni...good enough la..

6. Blog


ok..blog pulak aku buat bulan Mac 2010..maksudnya dah dekat 3 tahun aku terlibat dalam dunia blogging ni...aku buat ni kononya as a place untuk aku buat luahan perasaan or luahkan ayat-ayat jiwang dalam hati aku..tak percaya..cuba tengok first entry aku..kononya..semua ayat-ayat yang aku buat ni..orang akan share and jadikan pedoman.... *sila muntah* ahahahah..high expectation kan aku?hahahaha

7. Skype
selain pada tu..aku pun ada skype...skype ni aku ada since aku sem 3 or sem 4..aku pun tak sure..aku tak guna sangat..disebabkan jarang guna..and laptop aku dah masuk 'bengkel' banyak kali..aku malas nak install balik skype...then..waktu midsem break degree sem 1..aku install skype and gunakan semula dengan classmate degree aku...well..hahaha..nasib baik still leh guna balik emel lama..hahahaha

8. Twitter
ok.. social network yang aku buat seterusnya adalah Twitter...twitter aku baru guna dalam setahun kot..aku pun tak sure sangat..tapi baru la..aku pun baru boleh faham sikit-sikit macam mana nak guna twitter  ni...tu je la..

9. WhatsApp
whatsapp ni aku baru guna..since aku baru beli aku punya Smartphone ni..ahha...dalam dua bulan aku baru guna,...tu je la..


10. Instagram
Instagram masih baru aku guna..dalam dua minggu...hehehe..buat pun sebab kawan-kawan jugak..

dah abes dah..ok..kalau nak diikutkan..social network ni banyak kebaikan dia..kita boleh hubungi kawan-kawan yang dah lama kita tak jumpa, and pelbagai lagi...tapi masalahnya...ada yang salahgunakan social network ni untuk menjatuhkan orang lain dan memalukan orang lain!! well..berhati-hatilah waktu nak gunakan social network ni k...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...