09 November 2012

Aku Tak Pernah Menyesal...so..jangan tanya aku lagi...

Assalamualaikum...lama blog ni tak berupdate...hahah..rindu...well...aku nak cerita sikit la..dari awal sem aku masuk degree ni..soalan yang sama yang ditanya pada aku...tambahan pulak bila orang tahu aku ada diploma lain...soalan cepumas tu berbunyi...

"tak menyesal ke tukar course?ye la...diploma lain, then degree lain..kan rugi masa n duit.."

ni soalan yang selalu aku dapat bila aku bagitahu yang aku ada diploma in tourism management and now..aku buat degree in journalism...lets me explain it to you and make it clear...

aku tak pernah menyesal pun even korang cakap benda ni buang masa and duit..well..aku suka and aku berpuas hati...diploma in tourism adalah course yang aku suka, but degree in journalism adalah impian aku..so i get both..what i like and what i dream in my entire life...so...korang tak perlu nak judge and said that i'm wasting my time or what so ever..at least i have two different knowledge, two different skills and maybe in future..aku akan combined kan skill and knowledge aku untuk jadi satu career..siapa tahu kan...

cakap pasal tak pernah menyesal ni kan...banyak sebenarnya yang aku dah decide..especially bab-bab yang melibatkan masa depan aku a.k.a tentang pelajaran aku..biar aku storykan secara simple...

DIPLOMA VS Form 6
well...biasa la bila result SPM dah keluar...ramai yang akan decide sama ada nak masuk form six or ambil diploma...well...aku dapat both..form six and diploma..diploma in tourism management...cikgu aku tak bagi aku ambil diploma sebab dia tahu aku minat untuk jadi journalist and dia suggest untuk aku masuk form six..tapi aku tolak and masuk UiTM...actually ada sebab lain jugak aku masuk diploma..and aku rasa aku dah buat keputusan yang betul..if aku masuk form six..belum tentu lagi aku akan apply UiTM or bahagian journalist ni..or even aku apply..belum tentu aku dapat..salah satu sebab aku rasa aku dapat journalist ni pun..maybe sebab CGPA aku agak ok and my confident level dari pengalaman aku buat diploma..even agak membazir masa..aku tak kisah..sebab aku minat...and aku tak pernah menyesal...

FAST TRACK VS Diploma
Waktu aku sem tiga kat UiTM Penang, aku hampir-hampir buat keputusan yang akan membuatkan aku tak dapat apa yang aku nak sekarang ni..aku nak pergi buat fast track kat kampus bandaraya melaka...but of course...same course...tourism management..kalau aku buat fast track...aku akan jimat satu sem untuk degree..but Alhamdulillah,..aku tak jadi pergi and now..aku dah dapat course impian aku..kalau aku pergi..aku terpaksa lupakan kewartawanan...antara sebab aku tak jadi buat fast track...my dad macam tak galakkan aku pergi and of course...result aku yang agak kureeennngggg akan buat aku re-seat dua tiga paper...and of course..aku takkan dapat journalism ni...and aku tak pernah menyesal...

KERJA VS Degree...

waktu aku kerja dekat Battuta Travel....aku pernah terfikir untuk postpone my study sebab aku nak relax kejap...and kalau boleh,..aku nak kumpul duit dulu and then baru study...tapi...Allah gerakkan hati aku untuk sambung study tanpa bertangguh dengan memberikan course yang aku minat...if aku dapat course yang sama..maybe aku akan berfikir lagi..even aku terpaksa habeskan tiga tahun lagi berbanding kalau aku amek tourism...aku tak pernah menyesal...

well..ni la sikit cerita yang aku mampu ceritakan..so..i hope jangan ada yang pernah tanya..sama ada aku menyesal atau tak tukar course ni...

my memory...memang takkan terhapus..i love you all..keep in touch...

happy, sad, boring, stress together...



01 November 2012

Apa Kerja Aku Selama Ni???

Assalamualaikum...

wahh...lama tak menjenguk blog...al maklumlah...busy teramat,..plus kat kolej wifi yg agak 'laju' ya....dengan ke'busy' an membuat assignment yg teramat..research bagai..memang la aku 'pandai' buat research kan...huh...tekanan aku dengan research ni...

ok...sepanjang hari ni..aku terpikir..almost 21 tahun aku hidup..kerja apa yg pernah aku buat...but dlm 21 tahun tu..kena tolak la dlm 7-8 tahun...sbb..masa kecik2 tu..takkan la aku nak p cari duit kan..so...tolak la siap2 umur aku...jom ikut aku..listkan kerja yang aku dah buat selama ni....

1. Mengagau Ikan...

kami dulu guna tangan ja...x guna alat apa pun... -mr google image-
see...time ni memang best...masa ni dari darjah dua sampai darjah 6 kot aku dok p mengagau lagi....selalunya kerja ni aku buat lepas orang amek padi la..lepas mesin menuai tu...aku and cousin aku beserta member2 masuk ke tengah sawah..cari lorong2 tayar mesin tu..kami cari ikan...tangkap ikan guna tangan ja...free..ikan yang senang nak dapat..sepat ronggeng, keli, puyu..paling best..ikan haruan..hingaq satu bendang...pastu..bila dah banyak...kami jual dekat orang kampung...dapat la dalam RM5-RM6..boleh la..time tu budak2 lagi..kira dah banyak la duit banyak tu...

2 : Sawit...

tak mampu la aku nak mengait kelapa sawit ni... -  mr. google image-
aku start amek sawit ni since aku form two kalau tak silap...dari form two sampai form 5...kebun sawit of course yang ayah aku..waktu aku mula start join bidang 'pensawitan' ni..aku cuma dapat upah dalam RM 20 - RM30 ja sekali amek..dari pukul 7 pagi smpai kul 2 petang...penat tu standard la...tapi aku tak pernah kait buah sawit..aku cuma ambik buah sawit, letak dalam kereta sorong..tolak ke depan and tunggu lori datang amek..dah makin besar..upah pun makin tinggi la..pernah sekali tu..abang aku ajak amek buah sawit bulan puasa...memang seriously penat gila...tapi..aku gagahkan diri untuk habeskan puasa....

3 : Ulam Ulaman and buah-buahan...

korang percaya tak...waktu aku form 3 sampai form 5..my mum kutip buah-buah yang ada area rumah aku...and beserta ulam-ulam and my mum ask me utk jual dekat pekan...tapi bukan time pasar minggu la...ada satu kedai ni..memang aku pergi hantar ulam je kat situ..ulam macam2..kalau aku sebut..hangpa tka kenai kot...macam buah pulak..buah pisang, limau risik, nenas..macam-macam la...and duit tu...aku akan letakkan dalam satu tin..and every the end of the month..aku dengan mak aku akan kira and bahagi dua...

4 : Catering...

pelamin yg aku n kakak sulung aku design utk wedding kakak aku
selain pada tu...family aku pun ada buat catering...aku macam biasa.bila ada yang melibatkan duit..aku akan buat...catering ni dalam form 3 jugak kalau tak silap...ayah aku jenis cuba macam2 bisnes...so..kami anak beranak..merasa la semua..susah senang...catering ni..aku apat upah dalam RM50 la sekali join..not bad..leh la sebagai sumber kewangan time sekolah...catering time kenduri kawen la selalu yg aku join...tapi..lepas kak aku kawen last two years..ayah aku dah stop...selain dari tu..aku pun tolong akak aku buat pelamin jugak....time cuti sekolah la paling banyak tempahan..tapi sekarang akak aku dh stop dah buat pelamin..tak cukup tangan katanya...

5 : Kerja R & R Gunung Semanggol

baju kerja...
kerja ni lepas aku habes SPM...aku start on 1 januari 2008 sampai 30 Apr 2008...ngam2 4 bulan...kerja aku ni macam-macam....mop lantai, serve makanan, buang sampah...macam2 kerenah orang aku jumpak.,..gaji aku RM 16 utk satu shift...OT plak RM 2.50 sejam...pernah sekali tu...ada member kerja aku tu pedajei aku...dia tak datang shift petang...so aku yang shift pagi ni terpaksa cover dia smpai kul 11.30 malam...aku kerja dari kul 8 pagi smpai 11.30 malam,..bayangkan..yg paling tragis skali..time tu last day Chinese New Year..orang memang gila ramai la...letih gila...tapi..gaji triple la...heheheh

6 : Ternakan

actually ternak ayam itik ni yang akak aku punya..tapi ayah aku yg lebih teliti sal ternakan ni...ayah aku pernah bela 300 ekor itik..tapi dah jual..sbb terlampau kuat makan...tapi ada tinggal dlm 20 ekor kat umah sekarang ni..itik ni itik telur..so..sementara tunggu matang tu...aku bagi makan dedak ja la...sama macam ayam...ternak ja...upah tu tak menentu..tapi..yang aku ternak this year..yg aku nak update week by week tu tp x menjadi..upah dia ialah laptop yg aku guna sekarang ni..hehehehe..berbaloi kan..ayah aku tak bagi duit..tapi laptop..jadi la...

7 : Proses ayam daging

proses ayam daging ni kesinambungan dari yg nombor 6 tadi...lepas dah matang ayam tu..aku tukang tangkap..and ayah aku sembelih...then tolong cabut bulu..upah pulak lebih kurang RM15 sekali proses...keja ni dari aku diploma kalau tak silap sampai sekarang..tiap kali aku balik cuti la....

actually..aku rasa ada benda lagi kerja yang aku buat..tapi ni yang major je la...yang minor tu..aku pun tak berapa ingat...tapi bila difikirkan balik..benda-benda camni la yang buat aku lebih matang and lebih pandai menilai orang...

aku ni orang kampung..anak kampung..so kerja-kerja aku...memang kekampungan...but i'm proud of it...aku bangga jd anak kampung...sbb anak2 bandar aku rasa majoriti tak da pengalaman macam aku ni..hehhhehe

and sesiapa yang merasa aku ni anak manja disebabkan aku anak bongsu..please change ur mind set...or if u cant to change ur mind set..please change ur brain...aku dah biasa kerja dalam tekanan..so aku leh handle tekanan tu..kot...kadang2 la...

aku tahu hidup susah macam mana..aku tahu susah nak cari duit...even my family x la susah sgt but at the same time..tak la senang sangat...parent aku tak pernah manjakan kami adik beradik,..kami dah di ajar utk berdikari dari dulu lg..so aku tahu macam mana hidup susah...and maybe sebab tu aku leh survive dalam apa keadaan sekalipun..tu pun dengan izin Allah...syukur alhamdulillah aku berjaya jugak dlm setiap new environment walau agak susah mula...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...