28 Jun 2012

Korang tahu tak buah tunjung???

Salam..ye..agak lama blog x diupdate ye...hehehe...hari ni aku rasa rajin pulak nak update..actually i have 3 topics to tell you, but first..i will tell you this...

korang tahu tak buah tunjung?? tak tahu?? err...kalau buah teratai?? haaa...tahu pun...itu la buah yang aku nak bagi tahu...kalau kat kampung aku, kami panggil buah teratai..by the way...ramai yang tak tahu nama buah tunjung...tapi bila sebut je buah teratai..ramai nye yang nganggukkan kepala...hehehe...

petang tadi time aku lepak-lepak sambil buat next projek aku..ada sorang member kampung aku hantar buah teratai penuh satu kereta sorong...then bila di transferkan ke dalam bekas...jadi la macam ni...
melimpah ruah..xcukup bekas..

member aku ni cari kat tempat dia kerja....so dapat la banyak ni...buah teratai ni...ada 3 jenis, muda,matang and tua..yang paling sedap dah tentu la yang matang...
yang kanan, muda, matang, tua....

yang tua tu memang tak sedap..kelat sikit. bila korang tergigit 'sayur' hijau dalam tu,korang akan rasa pahit...yang matang tu kalau korang makan benda hijau tu..tak rasa pahit, tapi manis...
contoh tunjung tua...yang hijau tu jangan makan..pahit..

contoh buah tunjung muda...
parents aku selalunya rebus buah tunjung ni..buat macam makan kacang rebus...aku kurrreng sikit kalau rebus ni..sebab tu tak da gambar...

2 kali kupas..baru boleh makan...

23 Jun 2012

Niat Seorang Anak...

Assalamualaikum...
wah...lama tak update blog..aku memang nak update...tapi malas..hehehe...since aku berhenti kerja...memang aku jadi malas nak update...malam ni pun sebab dah bosan taktau nak buat apa...

ok..takda cita apa pun..just nak story sikit je..dua tiga malam sudah....aku ada sembang dengan mak aku...mak aku sembang sal pengalaman g haji last 4 years.time tu aku form 5..memang best dengar cerita my mum..my mum cerita macam mana perangai abah aku dekat sana...and pesan mak aku...

"hangpa niat la nak p sana...
walau hangpa semayang pun tak cukup, 
hangpa niat la...seronok pi sana".

aku memang berniat nak gi Mekah...kalau tak dapat buat Haji..dapat buat Umrah pun jadi la...aku ni nak kata baik sangat pun tak da la...semayang pun kadang-kadang je...kadang-kadang tak...sebab tu aku ni bukan baik sangat...

tapi niat aku...bila aku dah berjaya and ada duit sikit nanti..insya allah..aku nak hantar orang tua aku pergi tunaikan haji sekali lagi..kalau tak pun...buat umrah..aku harap dapat la tunaikan impian aku...

12 Jun 2012

Kenapa Saya Tak suka BOLA SEPAK


 
Assalamualaikum..lama tak update blog...hehehe..bukan apa..takda mood..boleh ke macam tu? disebabkan sekarang ni tengah demam Euro 2012..aku nak ceritakan..kenapa aku tak minat bola sepak..bukan sebab Euro ja..even Malaysia main pun aku tak tengok...jom kita tengok..ni pandangan peribadi aku la...

1 : MINAT..
Of course aku tak minat bola sepak...even any sport pun aku tak minat...tak kira la sport apa sekalipun..memang aku tak minat..aku sikit pun tak tahu rules apa-apa..offside ke, macam mana nak dapat free kick or what so ever... contoh macam kat bawah ni...tak ada satu fakta/kajian/hadis or ayat dalam Quran yang lelaki kena minat bola.. jenis aku..aku tak minat sukan, but i love something that involve in public speaking..pidato, syarahan, debat or anything, but not sport...so..please jangan assume semua orang sama macam kau??
 
2 : PENYOKONG..
Penyokong ni pun satu masalah jugak..bukan apa.. bila tengah tengok bola..dorang complaint...

" main macam budak tadika la" 
"passing je la bola tu ke tengah" 
"keeper pun tak pandai tangkap bola"..


bila kalah..macam ni la reaksi supporter..bukan nak bagi support

what the h**l? cuba kau main tengok then ko dengar supporter tu condemn kau..player tu dah la main setengah mati...then korang kutuk-kutuk pula...n i think they are better than you that's why dorang terpilih untuk jadi wakil kelab..tapi kau??setakat tengok dari kedai mamak je la...

3 : PLAYER..
 Player pun satu hal jugak...berlakon cukup pandai...kena sikit je pun..tapi berguling-guling macam tak padan pulak..tak dinafikan...memang ada yang betol-betol sait..tapi..lebih banyak yang berlakon dari realiti...
kalau bagi bola sorang satu..tak da la jadi camni...
Other things is..apa salahnya kalau bola tu bagi sorang satu..tak payah berebut bola..haish...hahaha....pastu...dah la bola tu satu..berebut pulak..then..tak pass kat pengadil..kesian pengadil tu lari ke sana sini..tak da sorang pun nak bagi kat dia..hahaha...

p/s : by the way, this is my opinion...tak dihasut sesiapa..aku minta maaf kalau ada peminat tegar bola sepak kat sini...aku bukan apa..hangin dengan member aku sebab condemn aku sebab aku tak minat bola...dari dulu sampai sekarang..menyusahkan hidup aku...

06 Jun 2012

#3 Wordless Wednesday : Surat Letak Jawatan

ni la surat berhenti dari aku..sempoi...ce tengok last date aku kerja sini...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...