21 Mac 2012

Result SPM dah dapat !!!

Pagi tu aku bangun macam biasa..pukul 9 pagi...nervous punya pasal..pukul 2pagi baru aku dapat tidur..well..aku nak pergi amek result SPM arini..aku malas nak pergi awal macam aku amek result PMR bulan 12 haritu...well...aku dah minta cuti 2 hari dekat bos tempat aku keja tu..by the way..aku start keja awal tahun 2009 lepas parents aku balik haji dekat Hentian Rehat Gunung Semanggol arah selatan..
see...pakai baju batik pekerja RnR
lepas mandi and siap-siap..aku pun breakfast la dulu..then kakak aku datang sambil senyum-senyum...

"Hang target berapa A ? " selamber ja tanya aku...
"orang target 5A ja..tapi sekolah target kat orang 3A"aku pun selamber jawab..
"Owh..tak pa la...apa pun tahniah"..terus kak aku blah macam tu ja..tinggallah aku terkesima sebentar..

Tahniah?? what for??eh terspeaking plak..result pun aku belum amek kenapa wish tahniah..ni mesti sebab ayah angkat kakak aku dah tahu result aku...ayah angkat kakak aku kerja kat sekolah tu...

"Awat??Pakcik Din dah tau ka result orang??orang dapat apa?? " aku tanya lepas aku pergi dekat kakak aku..

""nanti hang tau la...baik hang pi sekolah cepat "kak aku terus blah sekali lagi..

aku pun pergi la ke sekolah dengan hati yang tidak keruan,minda yang bercelaru...

***********
sampai ja kat sekolah..aku tengok ramai yang dah sampai..kami pun buat satu group..waktu tengah lepak-lepak tu aku nampak ayah angkat kakak aku...

"pak cik..pak cik dah tengok ka result pdoih??pdoih dapat apa?"tanya aku dengan rakus...
"ala..nanti hang tau la..tahniah" like adopted father like adopted daughter..damn it..

then aku pun pergi semula dekat geng aku..dalam pukul 11 lebih tu dah boleh amek result dekat bilik mesyuarat cikgu..aku pun nervous lagi...jumpa cikgu-cikgu semua senyum dekat aku and 2-3 orang lagi kawan aku..

macam cilaka..apasal senyum-senyum..dah la sekolah target dekat aku 3A je..aku je target 5A..harap-harap tercapai la kan...

langkah je masuk bilik mesyuarat tu..aku pergi amek dekat line 5 Ekonomi..well aku tak pandai untuk masuk aliran sains sebab result PMR aku  teruk...

sampai je depan cikgu...cikgu tu cakap..tahniah..terus bagi result aku...as usual..aku lipat and pergi satu sudut dekat belakang cikgu...aku tengok result...

ni la result SPM aku..tak bagus..tapi target tercapai..tu penting
"argghhhh....aku berjaya...hahahah...terima kasih cikgu..." aku menjerit...

semua cikgu yang ada dalam bilik mesyuarat tu aku salam..happy sangat..target aku tercapai..even  subjek yang aku target A dapat B...ynag target B dapat A..aku berjaya jugak...Math pun aku tak percaya boleh lulus sebab aku tinggal banyak kot masa exam haritu...

******
keluar je bilik mesyuarat..aku jumpa kawan-kawan yang lain...paling tinggi sekolah aku on that year 7A..so..aku one of the best student..sebab dekat sekolah aku..best student adalah top 3 A..macam mana aku nak explain..ok..macam ni..kata kan lah tahun tu paling tinggi adalah 8A..so best student adalah student yang dapat 8A, 7A, dan 6A..macam tahun aku..yang highest adalah 7A..so best student yang lain yang dapat ialah 6A dan 5A...pelik kan...

masa keluar tu aku call mak aku dulu...

"mak...adik dapat 5A.."
"tahniah..."sambil tahan menangis...then abes dah...

aku call abah aku pulak...

"hello abah..adik dapat 5A.."terus aku cakap..tak sempat bagi salam..
"Abah tau dah..tadi pengetua telefon bagi tau"..terdiam aku...

macam cilaka pengetua ni..biar la aku yang bagi tahu...by the way..my dad pengerusi PIBG tahun tu...tu yang rapat dengan pengetua tu...masa aku nak turun dengan member-member aku...pengetua panggil aku...

"macam mana result?" muka innocent je tanya aku..dah tahu tanya lagi..
"capai target cikgu..5A...cikgu tak tengok lagi ka?" saja-saja je aku perli pengetua..dia senyum and blah lepas ucap tahniah dekat aku...damn it...

lepas lepak-lepak and busy body dengan result kawan-kawan..aku pun balik...

*******
sampai rumah aku terus tunjuk result aku dekat parents aku..parents aku senyum ja...best gila..maybe rezeki aku kot..sepanjang aku SPM...parents aku tunaikan haji..aku sedih jugak sepanjang SPM tu..kawan-kawan and adik beradik aku semua dapat bersalam dengan parent dia orang before keluar rumah untuk jawab exam..tapi aku...tak bersalam nak dapat restu orang tua aku before jawab exam...

then aku fikir..aku bertuah sebab parents aku boleh doakan aku dari tanah suci...bukan senang..then baru bersemangat balik..

lepas lunch...aku and the geng dah berpakat nak pergi isi UPU kat CC Bagan Serai..macam-macam tanya..bising satu CC tu sebab kami berbincang tentang course and U yang nak amek..aku pilih Masscom as my first choice..tp last-last dapat Tourism jugak...tapi syukurlah...and you know what..aku satu-satunya dalam family aku yang tak masuk Form 6 but terus buat Diploma...
Ni la tempat aku belajar sekarang ni (baru abes Diploma) and insyaAllah degree nanti...

16 Mac 2012

Looking for a Vacation...

Salam..lama aku tak update blog ni kan...mesti ada yg ternanti-nanti kan aku update blog *mata ke atas tangan ke bahu* hahaha...ok la..tak mau cerita banyak..jom aku nak cerita...

lepas present about my practical training...aku rehat dulu kejap..for your information..aku kena buat dua kali report tu..the whole report...what the...kenapa aku kena buat dua kali report tu..biar lah aku dan orang-orang yg tahu ja yang tak tahu..yang tak tahu tu..anggap la korang tahu...

well sekarang ni..aku dah jadi permanent staff dekat Battuta Travel ni..well...tempat yang aku practical la..actually aku malas nak kerja lepas aku operate appendiks aritu...tapi dah aku berjanji macam-macam dengan bos aku..TERPAKSA la kerja kejap...orang kata nak lepas janji ja..tapi kalau gaji sama macam yang dijanjikan..aku teruskan la..

well..since aku kerja sini..aku ingat aku nak bercuti la...nak bercuti tempat yang murah-murah ja...aku plan nak pergi Thailand...maybe Hadyai..aku plan nak pergi dengan budak-budak rumah sewa aku...itu pun kalau jadi la..or maybe aku pergi dengan member-member sekolah aku...

or maybe Genting Highlands..seriously aku cakap..selama 21 tahun aku hidup..aku tak pernah lagi sampai Genting..kampung kan aku ni..entah la..tak sure lagi nak bercuti kat mana...budget aku ciput je...

02 Mac 2012

Aku Memang Selfish !!!

still ingat lagi entry aku yang lepas??pasal appendiks aku...bukan apa...ada kawan-kawan aku yang terasa dengan aku especially kawan-kawan baik aku..ramai terasa dengan aku sebab aku tak bagitahu dorang yang aku masuk wad...

kat sini aku nak gtau skit..bukan niat aku tak bagitahu...tapi...pukul 2.00 PAGI...aku ulang..2.00 PAGI!!!dalam keadaan aku yang SAKIT..korang ingat aku akan terpikir ke untuk bagitahu korang??memang aku tak terpikir..aku fikirkan sakit aku..aku fikirkan kesusahan orang tua aku untuk hantar aku dekat hospital...

ok fine..kalau tengah malam maybe tak leh bagitahu..why masa siang aku tak bagitahu??ok...aku tak bawak fon masa pergi wad..takkan la masa aku nak pergi hospital aku nak bawak fon and mesej semua orang...entah la..maybe aku pentingkan diri...tapi sebab dia..

aku tak nak orang cakap aku ni cari simpati...mesej semua orang cakap aku masuk wad and kena operate sebab aku nak cari simpati...mungkin ada orang yang fikir macam tu...tu sebab aku tak mesej sebab tak nak orang cakap aku ni cari simpati orang..okay..aku pentingkan diri...

nak tahu lagi...sebab aku tau..memang aku still leh tanggung semua ni sorang-sorang..aku TAK NAK susahkan kawan-kawan aku..especially sahabat aku...aku tahu...kawan-kawan aku ada banyak lagi masalah yang lagi besar dari fikir kan kesihatan aku...sebab tu aku pentingkan diri..

ada lagi...sebab aku tahu..kalau aku bagitahu aku masuk wad...aku cuma sempat bagitahu aku masuk wad je...sebab nanti kawan-kawan baik aku akan bagitahu masalah dorang balik...tentang aku masuk wad..just masuk angin keluar asap and aku dengar masalah dorang balik....sebab tu aku tak nak bagitahu and sebab tu aku pentingkan diri...dah banyak kali benda ni jadi...aku baru nak share masalah aku..or baru 2 ayat masalah aku...dorang dah masukkan masalah dorang..and aku kena settlekan masalah dorang...and masalah aku..slowly aku settlekan..aku dah penat...sebab tu aku selfish....


yang ni paling aku terasa...dari kawan baik aku sendiri..tapi mungkin bagi dia..aku bukan kawan baik dia...sebab-sebab aku tak nak bagitahu kenapa aku tak bagitahu kawan-kawan aku masuk wad..semua aku dah bagitahu..and benda yang all of you should know is...

I

AM

SELFISH !!!

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...