31 Januari 2012

Kelantan vs Terengganu Part 2

ok..sambungan dari post semalam ...actually aku nak update petang semalam..tapi disebabkan bos aku masuk ofis sampai habes ofis hour...memang tak sempat la kan aku update..nak bagi aku mati...dah la prac tinggal 2 minggu ja lagi..ok..jom sambung...

lepas pergi TTI kat Pulau Duyung semalam...kami bergerak ke Terengganu...destinasi homestay yang dah ditempah...dekat kawasan Surau Kota...dekat dengan Wakaf Che Yeh...dari Terengganu pukul tiga lebih kurang...then lepak-lepak dekat tepi pantai kejap..pukul 4 baru bertolak..sampai dekat Kota Bharu sharp pukul 8...malam tu...kami tak buat apa..sampai-sampai je...rehat and makan and rehat...tapi seriously aku cakap..rumah tu berbaloi la..harga RM 150 / malam...rumah luas gila..aku rasa boleh masuk dalam 50 pax.ni gambar rumah tu...
ni la homestay tu...
 
lepas tu..esoknya..pagi-pagi, lepas breakfast nasi kerabu yang sedap...
 perempuan dan make-up...ermmm....
 serius sedap nasi kerabu ni...

kami bergerak ke mana ekk??ha..ke pasar siti khadijah...tempat wajib kalau datang kelantan...kat sini..disebabkan banyak barang-barang perempuan..so..aku just meronda dari level 1-3 dengan mengambil gambar je...tak da benda nak beli....tapi kalau korang (i means girls)..korang sila prepare duit banyak untuk shopping kat sini..kalau aku ada awek...memang aku beli semua..tapi apakan daya...hehehehe
 
pasar basah...dekat tengah-tengah...
 ada 3 level ye dekat sini...

perempuan mesti rambang 
mata tengok kain-kain ni...

then..lepas tu..tak tahu nak buat apa dah kami satu family...kami pergi lepak dekat PCB @ Pantai Cahaya Bulan @ Pantai Cinta Berahi...kat sini tak ada apa pun..just lepak-lepak ambil angin tengah panas..hahaa...kat sini aku dapat makan etok (sejenis siput kecil)..sori tak ada gambar...rasa dia lebih kurang macam siput lala rebus..sedap jugak la..lepas tu..kami g makan dekat kedai-kedai tepi tu...

ala...tak ada gambar lagi...kalau korang pergi..ada yang udang, sotong, fishball goreng tepung tu...tapi before that... WARNING!!! SILA TANYA HARGA DULU!!! sebab..masa tu..kami 3 family...memang kena 'sembelih'.. kakak aku kena RM 114...abang aku kena RM 65 and kakak aku kena RM 141.. memang mahal gila..aku sempat tengok dia kira... TEH O AIS RM 2...what the ____ (fill in the blank please)...lepas makan tu..semua maki-maki (dalam kereta la..)

ambil angin dulu sebelum di'sembelih'..
 
lepas tu..dengan berpandukan GPS awalnya dan signboard..kami pergi Pengkalan Kubur...untuk pengetahuan korang..Pengkalan Kubur ni bersempadan dengan Siam..just seberang sungai je..niat aku datang ke tempat-tempat ni just nak cari bagpack...kat sini la kisah sadis dia bermula...sobsobsob...nanti aku ceritakan...macam ni la keadaan kat Pengkalan Kubur...
 "ambik gambaq aku cepat!!!" kak aku suruh...
 first place aku cari bagpack...sob-sob...

then..balik dari Pengkalan Kubur menghala ke Kota Bharu..memang jem sikit...terus pergi rumah my cousin...dekat mana entah...aku pun tak pasti...lepas makan malam...kami pun balik ke homestay..lepas rehat dalam 10 minit...kami pergi Wakaf Che Yeh...tempat ni tepi jalan je..pastu dia bukak dari puul 8 malam sampai pagi...seriously..ramai gila orang..abang ipar aku terpaksa park keta jauh and kami jalan kaki lebih kurang 1 kilometer...tapi best...macam-macam ragam...tengok bawah ni....
 jersi pun korang boleh cari..harga...ermm..
 unik cara dorang tarik pelanggan...
'minah' ni laki tau...dia malu-malu 
masa aku amek gambar ni...
sesak gila Wakaf Che Yeh..
 
yang best tu..masa nak balik..kami lupa lorong yang kami masuk tadi..sampai tanya orang..dekat mana kedai apa entah (pasarayaku kot) sebab nak cari balik main road...hahaha...

lepas tu..balik ke homestay..mandi-mandi..terus tidor...

esok pagi tu...pack barang...and terus check out..next destination sebelum balik...Rantau Panjang, Bukit Bungah...dua tempat ni..sama macam Pengkalan Kubur..barang-barang siam banyak...sini pun kisah tragis jugak...dekat Bukit Bungah aku tak ambil gambar..penat...
 check-out time...
 breakfast dulu sebelum shopping...

kisah tragis dia macam ni...aku nak cari bagpack...first waktu dekat Pengkalan Kubur..aku dah jumpa...cantik and murah...then aku fikir..nanti dekat Rantau Panjang..mesti ada lagi cantik and murah..so aku pun tak beli...lepas tu..masa dekat Rantau Panjang...dah jumpa..mahal sikit tapi cantik...tak pe..aku fikir...nanti dekat Bukit Bungah mesti ada lagi...last-last waktu kat Bukit Bungah...tak ada jual langsung travel bag ni...sadis gila..aku punya la semangat nak beli...last-last tak ada...sob-sob...
tapi yang aku nak beli...siam punya la...
murah sikit...

masa on the way balik tu...abang aku berhenti tepi jalan..ada air terjun...my niece and nephew mandi-mandi dekat situ..korang akan jumpa tempat ni kalau korang balik melalui Grik-Kulim..lepas rehat-rehat situ dalam sejam...so balik la..
 tak dalam pun...sebab tu aku tak join..

err...abaikan yang sebelah kanan tu...
 
sampai rumah aku kat Bagan Serai,Perak pukul 7.30 malam...lepas tu..my dad dah beli durian siap-siap bila dia tahu kami adik beradik nak singgah makan kat rumah (lupa bagi tahu,...my parents tak ikut trip ni..)..esok pagi-pagi lagi..aku dah balik ke Lumut..penat seh...itu je la cerita trip aku...sorry..tak best sangat pun entry kali ni...

THE END!!!
 semalam kan aku cakap...ada cerita sedih kan??ni la cerita sedih ni...ce tengok gambar-gambar bawah ni...
my sis in her husband
 my bro family...
my sis family..
my bro with his girl...
-
-
-
-
-
ME??
-
-
-
-
-
-
 
FOREVER ALONE !!!!   








































30 Januari 2012

Kelantan vs Terengganu part 1

ok..sambungan entry aku yang lepas...aku g trip chinese new year ke pantai timur...tp journey aku start dari rawang...even aku orang perak..tp journey aku start dari rawang k...

journey aku start dari rawang pukul 9.30 pagi...jalan dari tol rawang ke highway karak...memang jam gila bab*...especially dekat karak...and kawan ayah aku yang jadi penunjuk arah tunggu kami 3 bijik keta dekat hentian apa eekkk...dekat 3 jam sebab jalan jam...
 jam dekat stesen minyak...
atas sikit dari RnR Genting Sempah...

dari hentian kat tepi bukit tu.perjalanan amek masa dekat 5 jam...pukul 2 dari hentian t..then berhenti dekat RnR Gambang untuk lunch...and then terus ke Dungun...then ada berhenti dekat kedai tepi jalan dekat area Chukai kalau x silap aku...beli sata (bukan sate) dengan otak-otak (sape rasa otak kurang..boleh try makan).
 
my bro tengah merasa sata...

 
 yang kanan otak-otak...
yang kiri tu sata...isi ikan..sedap tau..

kul 6.30 sampai dekat rumah kawan ayah aku..rehat-rehat kejap makan kuih-kuih and sata(sedap gila...)yg first time aku makan...otak-otak aku tak makan, tak suka...and then..pergi chalet yang dah tempah tu...memang best..betul2 tepi laut..tapi biasa la..tak boleh mandi...
 minum petang dulu..before check-in...

 aku xpasti nama chalet ni..tapi dekat pantai paka...
RM 80 je satu malam...
 seaview...
 my sis in law with my girls...husna...
 my future sis in law..
with my girlfriends...aleesya..
 my girlfriends bergossip...hahaha
 my first girlfriends super model...

my boyfriends...
kanan..asyraf, luqman, fadzli...
then rehat-rehat...lepas tu..pukul 8.30 keluar makan and then kawan ayah aku ajak tengok api..aku ingatkan api apa la kan..rupa-rupanya kawasan kilang loji petroleum dekat jertih tu...serius..memang cantik..tapi sori...tak ada gambar sebab bateri kong...hehehe...

then balik..lepak-lepak and sembang tepi laut...and then tidur...malam tu abang aku dia record sapa paling kuat berdengkur between my sis and me...haha..definitely i win...

esok tu..kami pergi jalan-jalan..check-out and terus pergi kelantan..before tu kami pergi rantau abang..ingatkan boleh tengok penyu (erk..waktu siang??) tapi tak ada..spoil betul la..so.just amek gambar je...
 kenangan before check-out

my lovely niece and nephew...
 discuss tentang next destination time breakfast...
bising...
 pergi Rantau Abang dulu...
 smart sial..hahahaha
 my bro and my future sis in law...
with my girlfriends...aleesya...heehehe
 my sis and bro in law..
 my sis and her son...
 love this pic...hehehe
 my sis and my bro-in-law
 my bro and my boy....hahahah
 suka gambar ni jugak...


and then pergi Taman Tamadun Islam kat Pulau Duyung...aku memang teringin gila datang sini...sebab ada taj mahal..heheheh..akhirnya..tercapai gak hajat aku pergi taj mahal......
 berpandukan signboard pun cukup kot...
 entrance ke Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal...
 makan dulu....hehe...comot gila aweks paksu ni...


 yeay...passport dah dapat..jom g oversea...

fee dia murah je..RM 15..korang dapat passport macam kat bawah ni.. and voucher...
 passport and meal voucher and apa ntah voucher satu lagi...

dah dapat ticket semua..masa untuk melancong..jom....
 saya dah sampai Taj Mahal..anda..bila lagi??

 
gambar-gambar lain aku x upload...hehehexpe kan..tp best TTI...kita sambung lagi next time..maybe petang ni kot..sebab ada cerita sedih sikit tentang trip ni...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...