28 Jun 2012

Korang tahu tak buah tunjung???

Salam..ye..agak lama blog x diupdate ye...hehehe...hari ni aku rasa rajin pulak nak update..actually i have 3 topics to tell you, but first..i will tell you this...

korang tahu tak buah tunjung?? tak tahu?? err...kalau buah teratai?? haaa...tahu pun...itu la buah yang aku nak bagi tahu...kalau kat kampung aku, kami panggil buah teratai..by the way...ramai yang tak tahu nama buah tunjung...tapi bila sebut je buah teratai..ramai nye yang nganggukkan kepala...hehehe...

petang tadi time aku lepak-lepak sambil buat next projek aku..ada sorang member kampung aku hantar buah teratai penuh satu kereta sorong...then bila di transferkan ke dalam bekas...jadi la macam ni...
melimpah ruah..xcukup bekas..

member aku ni cari kat tempat dia kerja....so dapat la banyak ni...buah teratai ni...ada 3 jenis, muda,matang and tua..yang paling sedap dah tentu la yang matang...
yang kanan, muda, matang, tua....

yang tua tu memang tak sedap..kelat sikit. bila korang tergigit 'sayur' hijau dalam tu,korang akan rasa pahit...yang matang tu kalau korang makan benda hijau tu..tak rasa pahit, tapi manis...
contoh tunjung tua...yang hijau tu jangan makan..pahit..

contoh buah tunjung muda...
parents aku selalunya rebus buah tunjung ni..buat macam makan kacang rebus...aku kurrreng sikit kalau rebus ni..sebab tu tak da gambar...

2 kali kupas..baru boleh makan...

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...