17 Januari 2012

Laksa Mak Unggai Pangkor

Ok..agak lama ye saya tak update blog saya ni..hehehe...ok..nothing to story-story..just nak cerita sikit la...since aku practical dekat Lumut and selalu masuk Pangkor...so..there's nothing special...for your information..kelainan yang ada dekat Pangkor ni ada tiga (3)...tapi aku cuma ingat dua (2) je..

first sekali Durian Pangkor. i dont know why...tapi diaorang cakap..durian pangkor ni sedap lemak berkrim disukai ramai sedap kelazatan dia.. untuk korang yang tak tahu..setiap kali lepas musim durian,pokok-pokok durian ni akan ditabur garam untuk apa ntah...tapi ada la tujuan dia...macam nak bagi sedap la kan..tapi dah nama pun pulau...so..orang pangkor dah tak perlu nak tabur garam kat pokok durian..and thats why la kenapa raja buah durian menang dari Penang..sebab pokok durian tu ada atas pulau..same goes to Pangkor...tapi aku tak sempat rasa lagi...

yang kedua laksa pangkor...ada satu kedai laksa yang famous dekat Pangkor ni...nama kedai dia Laksa Mak Unggai..kedai dia biasa ja..macam kat bawah ni...
Kedai kampung je..tepi jalan....

kedai tu setentang dengan pam minyak ni dekat Sungai Pinang...
kalau tak tahu..tanya ja dekat orang situ...

kat sini specialty dia..ada tiga jenis laksa...iaitu...
laksa pedas (yang biasa kita makan) 
yang mira punya...

laksa kuah lemak (kuah laksam) 
yang aku punya...

 Laksa goreng....yang ni tak order...
aku pun tak pernah makan...

aku pergi makan laksa mak unggai ni masa aku balik dari Raudhah Camp...tanya 2-3 orang kat situ..then baru jumpa..kecil je kedai ni...and lupa bagitahu..kat kedai ni cuma ada dua jenis minuman je...sirap dengan barli...tak ada air lain..air kosong pun...ermmmm...laksa dia bagi aku..errr....biasa je..kuah dia pun kurang sedap..dekat pangkor yang sedap laksa dia dekat Teluk Nipah..sedap kuah dia..pekat...cuma beza laksa mak unggai ni aku rasa dari segi laksa kot..hand-made...kalau kuah..tak best sangat...tapi korang boleh try...ni cuma pendapat aku je...

yang lagi satu special tentang pangkor..nanti aku dah ingat aku bagitahu...

1 ulasan:

Alin Marlini berkata...

dah lama tidak ke sana..semakin seronok..

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...