27 Disember 2012

Birthday ke 21 Tahun

Assalamualaikum...

syukur Alhamdulillah...sekarang ni dah 21 tahun dah aku..officially ye...bkan ikut tahun..tapi ikut tarikh yang sebetulnya..

well..aku sangat-sangat bersyukur pada Allah...sebab apa yang aku nak selama ni...Alhamdulillah tercapai..walau ada antaranya..agak lambat..tapi..itulah...Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya...walaupun ada pelbagai rintangan...aku berjaya gak lepasi semua tu dengan tabah...

well..selama 21 tahun...aku bersyukur..aku dapat keluarga yang bahagia dan memahami aku...parents and my siblings yang sentiasa memahami and support apa yang aku lakukan...setakat nak sentap sikit-sikit dengan family tu..biasa la...tambah lagi time baru nak naik..baru nak tengok dunia..time tu la nak sentap..haha..but now..i'm okay...i have a perfect family in the world..

about kawan2..aku bersyukur...dari sekolah rendah sampai sekolah menengah...semua nya memahami aku..even ada yang benci kat aku...bak kata Azwan Ali... 'ADA AKU KESAH??' hahaha...not everyone like us...so..just pretend that people like us and we need to make them happy...i love you all..sesungguhnya..kenangan time sekolah yang paling banyak kenangan..

kawan-kawan aku time Diploma Pengurusan Pelancongan...thanks...sbb dah mengajar seorang budak kampung yang macam aku ni tentang kehidupan jadi mahasiswa macam mana...how we laugh, cry and smile together...one thing that we need to remember..we love each other..thanks..
buat cikgu and pensyarah dekat SMK Alor Pongsu n UiTM Penang..thanks sebab sudi bagi peluang dekat budak yang tak tahu apa-apa ni untuk lead program and pegang jawatan yang agak tinggi selama di sekolah dan UiTM...all the experienced i will use it in future...

and kawan2 dekat UiTM Shah Alam...thanks a lot..even dekat hujung2 sem ni banyak benda yang kita expect jadi..tapi..kita tetap keluarga..biasa la tu...bila dalam 1 keluarga ada bermacam2 idea, perangai and attitude..semua tu...dah jadi lumrah....thanks coz make my daily life as beautiful as Jannatul Firdausi....thanks a lot...

**dah macam ucapan terima anugerah plak..hahaha....well..thanks for all the wishes...insya Allah..nanti aku sambung lagi..maybe aku akan update satu lagi entry before aku balik semula ke Shah Alam..thanks...

Assalamualaikum...

21 Disember 2012

Hampir Tamat Sem 1 Degree

Assalamualaikum...lama tak berupdate blog ni...rasanya almost two weeks tak jenguk..kalau jenguk pun...tak sempat nak  update...

by the way...today is the last class for my first semester degree. a lot of experience, friends, and 'cable'...hehehehe...

sekarang ni..i need to get ready for my final exam...and u know what..i only have three final paper for my exam...which are Introduction to Masscommunication, Instructional, and also Psychology...yang lain cuma final test...

best gila macam ni...gaps between the final exam...ermmm..not bad..boleh la..paling lama...seminggu...memang menghafal je la kan..dah la paper CIT n Psycho...agak susah la...

by the way...selama aku first sem degree ni...aku rasa aku perlu improve kan diri aku..try to be better person...and the important thing is..try not to make a problem with anyone...including my classmates...hehehee...boleh macam tu??

well...a lot of things happen in my first semester...a lot of stories that i want to share with you...but i have no time before this...cuti sem nanti..aku akan cerita serba sedikit yang aku ingat...insya Allah...

by the way..i have sumthing to share with you...but..maybe not this time...need to confirm it first..and then..insya Allah..i will share it with you..maybe u need to wait another two years to hear this story...hohohoh....lamanya...

well...akan di update lagi lepas final exam..insya Allah....hope semua berjalan lancar...

"Ya Allah, Engkau permudahkanlah segala urusan hambaMu ini...Engkau berikanlah ujian yang mampu aku tempuh Ya Allah...Engkau berikanlah aku sahabat-sahabat yang memahami aku,yang selesa apabila bersama aku....Engkau jangan jadikan kami musuh Ya Allah..sesungguhnya mereka adalah sahabat aku dunia akhirat...meskipun mereka tidak menyenangi dengan sikap aku...

Ya Allah...Engkau ampunilah dosa-dosaku, dosa kedua ibubapaku, dosa saudara-saudaraku, dosa sahabat-sahabatku serta dosa Muslimin Muslimat sekalian.. Engkau tabahkan hati kami ya Allah...sesungguhnya, hanya pada-Mu aku berdoa dan memohon Ya Allah..."

Amin Ya Rabb...

11 Disember 2012

Akhirnya..Diploma Pengurusan Pelancongan UiTM

Assalamualaikum....kabare??lama tak berupdate kan?? so sorry..kesibukan yang melanda dan dengan ketidak adaan internet...menjadi halangan bagi aku....hehehe..ni pun update kat mcD...

just a simple story...Alhamdulillah...aku berjaya menggenggam segulung diploma in Tourism Management...aku tak dapat nak gambarkan perasaan ketika kaki mula melangkah masuk ke dalam Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC)..memang rasa bangga...

just tengok je gambar...


i got 4 bouquet of flower...


terima kasih mak abah....





Sekretariat Mahasiswa Darul Ridzuan...



well..ni je..just a simple update actually...

daa...maybe akan aktif semula after exam...hope ada kesempatan lagi...asssalamualaikum...

09 November 2012

Aku Tak Pernah Menyesal...so..jangan tanya aku lagi...

Assalamualaikum...lama blog ni tak berupdate...hahah..rindu...well...aku nak cerita sikit la..dari awal sem aku masuk degree ni..soalan yang sama yang ditanya pada aku...tambahan pulak bila orang tahu aku ada diploma lain...soalan cepumas tu berbunyi...

"tak menyesal ke tukar course?ye la...diploma lain, then degree lain..kan rugi masa n duit.."

ni soalan yang selalu aku dapat bila aku bagitahu yang aku ada diploma in tourism management and now..aku buat degree in journalism...lets me explain it to you and make it clear...

aku tak pernah menyesal pun even korang cakap benda ni buang masa and duit..well..aku suka and aku berpuas hati...diploma in tourism adalah course yang aku suka, but degree in journalism adalah impian aku..so i get both..what i like and what i dream in my entire life...so...korang tak perlu nak judge and said that i'm wasting my time or what so ever..at least i have two different knowledge, two different skills and maybe in future..aku akan combined kan skill and knowledge aku untuk jadi satu career..siapa tahu kan...

cakap pasal tak pernah menyesal ni kan...banyak sebenarnya yang aku dah decide..especially bab-bab yang melibatkan masa depan aku a.k.a tentang pelajaran aku..biar aku storykan secara simple...

DIPLOMA VS Form 6
well...biasa la bila result SPM dah keluar...ramai yang akan decide sama ada nak masuk form six or ambil diploma...well...aku dapat both..form six and diploma..diploma in tourism management...cikgu aku tak bagi aku ambil diploma sebab dia tahu aku minat untuk jadi journalist and dia suggest untuk aku masuk form six..tapi aku tolak and masuk UiTM...actually ada sebab lain jugak aku masuk diploma..and aku rasa aku dah buat keputusan yang betul..if aku masuk form six..belum tentu lagi aku akan apply UiTM or bahagian journalist ni..or even aku apply..belum tentu aku dapat..salah satu sebab aku rasa aku dapat journalist ni pun..maybe sebab CGPA aku agak ok and my confident level dari pengalaman aku buat diploma..even agak membazir masa..aku tak kisah..sebab aku minat...and aku tak pernah menyesal...

FAST TRACK VS Diploma
Waktu aku sem tiga kat UiTM Penang, aku hampir-hampir buat keputusan yang akan membuatkan aku tak dapat apa yang aku nak sekarang ni..aku nak pergi buat fast track kat kampus bandaraya melaka...but of course...same course...tourism management..kalau aku buat fast track...aku akan jimat satu sem untuk degree..but Alhamdulillah,..aku tak jadi pergi and now..aku dah dapat course impian aku..kalau aku pergi..aku terpaksa lupakan kewartawanan...antara sebab aku tak jadi buat fast track...my dad macam tak galakkan aku pergi and of course...result aku yang agak kureeennngggg akan buat aku re-seat dua tiga paper...and of course..aku takkan dapat journalism ni...and aku tak pernah menyesal...

KERJA VS Degree...

waktu aku kerja dekat Battuta Travel....aku pernah terfikir untuk postpone my study sebab aku nak relax kejap...and kalau boleh,..aku nak kumpul duit dulu and then baru study...tapi...Allah gerakkan hati aku untuk sambung study tanpa bertangguh dengan memberikan course yang aku minat...if aku dapat course yang sama..maybe aku akan berfikir lagi..even aku terpaksa habeskan tiga tahun lagi berbanding kalau aku amek tourism...aku tak pernah menyesal...

well..ni la sikit cerita yang aku mampu ceritakan..so..i hope jangan ada yang pernah tanya..sama ada aku menyesal atau tak tukar course ni...

my memory...memang takkan terhapus..i love you all..keep in touch...

happy, sad, boring, stress together...



01 November 2012

Apa Kerja Aku Selama Ni???

Assalamualaikum...

wahh...lama tak menjenguk blog...al maklumlah...busy teramat,..plus kat kolej wifi yg agak 'laju' ya....dengan ke'busy' an membuat assignment yg teramat..research bagai..memang la aku 'pandai' buat research kan...huh...tekanan aku dengan research ni...

ok...sepanjang hari ni..aku terpikir..almost 21 tahun aku hidup..kerja apa yg pernah aku buat...but dlm 21 tahun tu..kena tolak la dlm 7-8 tahun...sbb..masa kecik2 tu..takkan la aku nak p cari duit kan..so...tolak la siap2 umur aku...jom ikut aku..listkan kerja yang aku dah buat selama ni....

1. Mengagau Ikan...

kami dulu guna tangan ja...x guna alat apa pun... -mr google image-
see...time ni memang best...masa ni dari darjah dua sampai darjah 6 kot aku dok p mengagau lagi....selalunya kerja ni aku buat lepas orang amek padi la..lepas mesin menuai tu...aku and cousin aku beserta member2 masuk ke tengah sawah..cari lorong2 tayar mesin tu..kami cari ikan...tangkap ikan guna tangan ja...free..ikan yang senang nak dapat..sepat ronggeng, keli, puyu..paling best..ikan haruan..hingaq satu bendang...pastu..bila dah banyak...kami jual dekat orang kampung...dapat la dalam RM5-RM6..boleh la..time tu budak2 lagi..kira dah banyak la duit banyak tu...

2 : Sawit...

tak mampu la aku nak mengait kelapa sawit ni... -  mr. google image-
aku start amek sawit ni since aku form two kalau tak silap...dari form two sampai form 5...kebun sawit of course yang ayah aku..waktu aku mula start join bidang 'pensawitan' ni..aku cuma dapat upah dalam RM 20 - RM30 ja sekali amek..dari pukul 7 pagi smpai kul 2 petang...penat tu standard la...tapi aku tak pernah kait buah sawit..aku cuma ambik buah sawit, letak dalam kereta sorong..tolak ke depan and tunggu lori datang amek..dah makin besar..upah pun makin tinggi la..pernah sekali tu..abang aku ajak amek buah sawit bulan puasa...memang seriously penat gila...tapi..aku gagahkan diri untuk habeskan puasa....

3 : Ulam Ulaman and buah-buahan...

korang percaya tak...waktu aku form 3 sampai form 5..my mum kutip buah-buah yang ada area rumah aku...and beserta ulam-ulam and my mum ask me utk jual dekat pekan...tapi bukan time pasar minggu la...ada satu kedai ni..memang aku pergi hantar ulam je kat situ..ulam macam2..kalau aku sebut..hangpa tka kenai kot...macam buah pulak..buah pisang, limau risik, nenas..macam-macam la...and duit tu...aku akan letakkan dalam satu tin..and every the end of the month..aku dengan mak aku akan kira and bahagi dua...

4 : Catering...

pelamin yg aku n kakak sulung aku design utk wedding kakak aku
selain pada tu...family aku pun ada buat catering...aku macam biasa.bila ada yang melibatkan duit..aku akan buat...catering ni dalam form 3 jugak kalau tak silap...ayah aku jenis cuba macam2 bisnes...so..kami anak beranak..merasa la semua..susah senang...catering ni..aku apat upah dalam RM50 la sekali join..not bad..leh la sebagai sumber kewangan time sekolah...catering time kenduri kawen la selalu yg aku join...tapi..lepas kak aku kawen last two years..ayah aku dah stop...selain dari tu..aku pun tolong akak aku buat pelamin jugak....time cuti sekolah la paling banyak tempahan..tapi sekarang akak aku dh stop dah buat pelamin..tak cukup tangan katanya...

5 : Kerja R & R Gunung Semanggol

baju kerja...
kerja ni lepas aku habes SPM...aku start on 1 januari 2008 sampai 30 Apr 2008...ngam2 4 bulan...kerja aku ni macam-macam....mop lantai, serve makanan, buang sampah...macam2 kerenah orang aku jumpak.,..gaji aku RM 16 utk satu shift...OT plak RM 2.50 sejam...pernah sekali tu...ada member kerja aku tu pedajei aku...dia tak datang shift petang...so aku yang shift pagi ni terpaksa cover dia smpai kul 11.30 malam...aku kerja dari kul 8 pagi smpai 11.30 malam,..bayangkan..yg paling tragis skali..time tu last day Chinese New Year..orang memang gila ramai la...letih gila...tapi..gaji triple la...heheheh

6 : Ternakan

actually ternak ayam itik ni yang akak aku punya..tapi ayah aku yg lebih teliti sal ternakan ni...ayah aku pernah bela 300 ekor itik..tapi dah jual..sbb terlampau kuat makan...tapi ada tinggal dlm 20 ekor kat umah sekarang ni..itik ni itik telur..so..sementara tunggu matang tu...aku bagi makan dedak ja la...sama macam ayam...ternak ja...upah tu tak menentu..tapi..yang aku ternak this year..yg aku nak update week by week tu tp x menjadi..upah dia ialah laptop yg aku guna sekarang ni..hehehehe..berbaloi kan..ayah aku tak bagi duit..tapi laptop..jadi la...

7 : Proses ayam daging

proses ayam daging ni kesinambungan dari yg nombor 6 tadi...lepas dah matang ayam tu..aku tukang tangkap..and ayah aku sembelih...then tolong cabut bulu..upah pulak lebih kurang RM15 sekali proses...keja ni dari aku diploma kalau tak silap sampai sekarang..tiap kali aku balik cuti la....

actually..aku rasa ada benda lagi kerja yang aku buat..tapi ni yang major je la...yang minor tu..aku pun tak berapa ingat...tapi bila difikirkan balik..benda-benda camni la yang buat aku lebih matang and lebih pandai menilai orang...

aku ni orang kampung..anak kampung..so kerja-kerja aku...memang kekampungan...but i'm proud of it...aku bangga jd anak kampung...sbb anak2 bandar aku rasa majoriti tak da pengalaman macam aku ni..hehhhehe

and sesiapa yang merasa aku ni anak manja disebabkan aku anak bongsu..please change ur mind set...or if u cant to change ur mind set..please change ur brain...aku dah biasa kerja dalam tekanan..so aku leh handle tekanan tu..kot...kadang2 la...

aku tahu hidup susah macam mana..aku tahu susah nak cari duit...even my family x la susah sgt but at the same time..tak la senang sangat...parent aku tak pernah manjakan kami adik beradik,..kami dah di ajar utk berdikari dari dulu lg..so aku tahu macam mana hidup susah...and maybe sebab tu aku leh survive dalam apa keadaan sekalipun..tu pun dengan izin Allah...syukur alhamdulillah aku berjaya jugak dlm setiap new environment walau agak susah mula...

01 Oktober 2012

Menerima dan Diterima

Assalamualaikum...dah hampir 3 minggu dah kat new faculty...i think aku dah boleh terima dengan suasana baru even at the same time, aku still rindu kawan2 tourism aku..but this is the fact...so...terima je la..

and aku rasa kawan2 aku pun dah boleh terima perangai aku and aku seadanya...nak jumpa yang sekepala tu mungkin a bit difficult but i hope...akan ada nnt...for now..assignment mcm tak berapa nak ada..tapi ada la jugak..banyak research..but...hope can go through for 6 semester...

kat bawah ni ada gambar skit...thanks to e-ha n phea...sori..curi gambar form ur fb...hahaha...





**my convo dekat UiTM Shah Alam in Dec 5...agak lambat lagi la..thanks for reading...

22 September 2012

Nak Update Tapi....Random je la..

Assalamualaikum....

aku teringin nak mengupdate blog..tapi macam tak ada topik..but just randomly the story i want to tell you...last a few days...i'm crying alone coz i'm really miss my friends...i'm alone...again...

ALONE !!!

i have no  bestfriend here..seriously..alone..i need someone that always with me to hear all my problems even they just dengar sahaja...sekarang ni even baru 2 minggu aku dekat new faculty...aku still tak boleh jumpa yang sekepala dengan aku...maybe still awal lagi..but...bagi aku...if aku nak jumpa kawan baik yang baru...there will have one feeling and then ur heart will said...

"he will be my new bestfriend"

but..unfortunately...there's no one..hahahah..so...need to wait la...

ok..selama dua minggu aku masuk kelas...aku paling bersemangat untuk kelas Journalist and News Writing...i dont know why...tapi memang bersemangat...hahahah...mungkin semangat tu datang sebab this is what i want..haha...well...like what i said...ni random ja...salam...

15 September 2012

Everything New Right Now !!!

Assalamualaikum...

agak lama aku tak mengupdate blog kan..almost a week jugak la...hehehe....just a simple update coz sekarang aku kat cc....everything new right now, i have new friends, new faculty, new lecturers and new subject of course and definitely new courses...

as all of you know, aku sekarang buat Bachelor In Masscommunication (Journalism) kat UiTM Shah Alam..so tempat baru memang aku tak familiar sangat...memang tak tahu.. i meet a new friends with a variety of attitude but they are funny...new faculty of course...if dulu aku dekat Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan UiTM Pulau Pinang, but now.. Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM Shah Alam..nak cakap aku ni cultural shock, ermmm maybe not coz i have an experience during my diploma...so tak ada apa sangat la kan...

lecturer pulak aku rasa macam ok la..sporting...well...baru seminggu aku masuk kelas...so...cannot judge a book by its cover..macam subject2 during my degree...i think quite interesting...aku suka kelas news writing...hehhe...agak menarik la..maybe coz i love to write???hahaha...

well thats all for now...i'll update later....bye...

04 September 2012

Technology??Hai Hai Bye Bye

To the old technology, my Nokia E-52..thanks sbb sudi temani aku selama 1 tahun 3 bulan...aku try dah untuk repair, but kedai tu cakap tak boleh repair...huhuhuhu...sedih jugak....well..Nokia ni yang paling lama aku guna...more than a year..



and welcome to my world my new lappy..Compaq Presario CQ45..i will take care of you as i can...welcome to the new world...

31 Ogos 2012

Bila Kawan Seusia Berkahwin...

Assalamualaikum..

well..aku ada satu story kat sini..ni pasal kawan sekolah and seusia dengan aku dah bernikah...sorry..just straight to the point la...heheheh...kawan aku ni sama umur dengan aku.. baru 21 tahun..muda remaja lagi..and kawan aku ni lelaki..kawen muda kan..if perempuan aku x heran sangat...tapi nak buat macam mana..jodoh sampai awal...takkan nak tolak pulak....




bila tengok member seusia dah kahwin, rasa macam member aku tu lebih matang dari aku, and aku, still childish..sometime la..hehehe..or always??even dia bukan classmate aku and bukan BFF aku, tapi dia sekampung dengan aku...kami still bermember sekarang ni..heheheh...hidup bersosial dengan orang kampung katakan...dengan keputusan yang dia buat ni..aku harap dia bahagia dengan isteri tercinta...semoga cepat dapat anak ok...

27 Ogos 2012

Reunion 2012

Assalamualaikum wbt..

agak lama aku tak mengapdet blog ni...bukan apa...nak cerita pasal raya, korang pulak rasa jemu kan, tambahan pulak raya tahun ni memang bosan...aku lebih banyak stay kat umah compare berjalan umah member-member...

just nak update tentang reunion tahun ni, Reunion 2012..reunion ni di buat pada raya ke...errr...raya pertama,kedua,ketiga, keempat, yup..raya kelima... cadangnya just untuk geng-geng Sekolah Rendah je..but bila macam tak cukup ramai, then ajak sekali dengan budak sekolah menengah... venue untuk tahun ni, kami buat dekat KFC Bagan Serai, and this is the first time aku pergi KFC Bagan Serai yang baru ni since dah bertukar tempat...

Planning aku pada awalnya ni just untuk kali terakhir before nak postponed for a few years, maybe dalam lima or sepuluh tahun, baru la ada perkembangan sikit..ni asyik jumpa every year, macam bosan sikit la..sebab kita tahu yg most of our friends still study, bila dah lama, dah lost contact haaa....time tu la baru buat reunion..baru best...

tak pe la...just enjoy the pic...









credit to Asyraf and Wan Jali...

15 Ogos 2012

Cara Nak Jadi Kacak Dan Cantik

Assalamualaikum,

tetiba je nak update blog malam ni...just cara nak jadi KACAK or CANTIK..simple rule and simple technique.. Just...

BE YOURSELF !!!

sebab kita takkan nampak menarik if kita berubah mengikut tempat dan cara orang..expecially for those who are in love, your lover fall in love with you bila kau jadi diri kau sendiri, dia mesti terima kau dengan apa cara sekalipun. Jika dia nak ubah diri kau untuk jadi apa yang dia nak, itu bermaksud dia tak ikhlas dengan kau...sebab tak mustahil dia akan tinggalkan kau dengan alasan..

Kau dah berubah...

so thats why just be yourself, and of course, people will ever judge you..just jangan ambil kisah..bak kata Azwan Ali...

Kau Hadooo....


06 Ogos 2012

Makin Lama Kau Makin Teruk kan??

assalamualaikum...wahh...hari ni..aku memang agak sakit hati la..especially dari err...musuh la senang cakap..aku tau ni pun dari kawan aku jugak..kawan aku cakap...dia ni kutuk senior aku yg dari tourism tukar course ke masscom @ journalism...aku pun tak tahu apa motif dia untuk kutuk2 senior aku..for me..bila ada orang yang kutuk kita, maybe sebab dia tak dapat apa yang dia nak..and from bad to worst, benda yang dia nak tu, dapat kat orang lain, ditambah lagi..musuh dia..aku rasa la kan..dia tak tahu lagi kot yang aku ni pun dah terkeluar course..dari Diploma Pengurusan Pelancongan ke Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Kewartawanan)...kalau kau tahu...mesti kau kutuk aku jugak kan??


antara sebab aku back-up senior ni..mamat yang kau kutuk or perli ni..senior aku n kau waktu time diploma dulu...and now...dia akan jadi senior aku dekat shah alam..thats why aku kena backup..bukan sebab tu jugak...sebab aku dah muak dengan perangai kau yang memang perasan bagus...

if dia dapat fakulti dengan aku..aku rasa aku tahu sebab apa..jeng jeng jeng..kau kan laki...then...opss...terlebih sudah...bagi aku..kau tak payah la nak kutuk2 bila orang dapat course lain..yang dah tentu2 berbeza dengan course time diploma dulu..dah takdir kami untuk masuk ke fakulti tu...yang aku pelik tu..bila orang dah tak layan kau (senior), yang kau nak kutuk2 tu buat apa...biarr la..kau memang tak boleh tengok orang hidup dengan aman ke?? owh lupa plak..sekarang ni kan tengah cuti..so before masuk degree...kau mesti nak cari kontroversi kan??supaya nama kau hot balik...supaya orang boleh cari kau balik to hear all the f*cking explanation from you...kau tak perlu la nak cari publisiti..

ok2..untuk buat kau tenang kan..apa kata nanti, time aku dah kerja dengan Utusan ke, Metro ke or Kosmo..aku interview kau and i'll make ur story as a frontpage..so that u will be popular and orang akan cari kau..al-maklumlah..kau kan ATTENTION SEEKERS...hahahha

bagi aku..kau tak perlu la nak kutuk-kutuk orang yang tak sehaluan dengan kau..kalau kau still buat macam ni..jangan pelik if kawan-kawan kau tinggalkan kau...

hai..kau ni...bulan2 puasa ni kau buat aku maki kau...nasib baik la aku ni masih baik skit kan..aku blurr kan nama kau,..tapi sorry la..kau tak boleh popular sebab aku dah blurrkan nama kau...so sorry k...

p/s: sesiapa yang baca ni...maaf la kalau entry kali ni kasar...
bagi aku..
kadang-kadang
bila orang dah kutuk kawan2 kita...kita kena back-up to show
how we appreciate our friends..tak kira la dia senior 
or junior kita...

05 Ogos 2012

Tahniah Lee Chong Wei...kan bagus kalau semua bersatu...

Assalamualaikum...

malam ni cukup ramai orang update status and tweet berkaitan dengan Datuk Lee Chong Wei (LCW) vs Lin Dan (LD)..even aku ni tak minat sport, but when i know he loose to LD...aku agak kecewa but at the same time, i'm proud of him..he make us as a Malaysians unite tanpa kira agama, bangsa and the most important thing is, tak melibatkan politik..

at the same time, aku pun agak sedih jugak tengok tweet dia..LCW tahu yang rakyat Malayia mengharapkan dia untuk emas pertama rakyat Malaysia (maaf kalau salah) for this Olimpik, tapi..dah bukan rezki untuk Malaysia..tapi yang aku bangga, orang Malaysia ni, dia support LCW even just got a silver Medal...thats it..
rasa sebak pulak baca tweet dari DLCW

it shows how Malaysian support him even he loose...


at the same time, aku pun agak sedih jugak tengok tweet dia..LCW tahu yang rakyat Malayia mengharapkan dia untuk emas pertama rakyat Malaysia, tapi..dah bukan rezki untuk Malaysia..tapi yang aku bangga, orang Malaysia ni, dia support LCW even just got a silver Medal...thats it..

apa pun...tahniah Datuk Lee Chong Wei...kami bangga dengan kamu...

01 Ogos 2012

Kecewanya...

Assalamualaikum...

petang ni ada berita yang agak mengecewakan bagi seluruh family sebelah mak aku..memang agak mengecewakan and i know how it feels when u are really hope for something, then tak dapat..memang akan rasa kecewa sangat...

Cerita dia camni..tok aku dapat surat untuk pergi haji tahun ni..then setelah berbincang sesama anak-anak tok aku...memang semua setuju nak bagi tok aku pergi...before that..my grandma almost 80 years old.. if i'm not mistaken...semua ayah saudara n mak saudara aku dah setuju nak bagi pak tih and maktih aku yang pergi..surat tu dah bagi dah kat Tabung Haji and dah dapat surat supaya suruh buat passport and medical check-up..so the story begin..

Pagi tadi..my parents bawak tok aku pergi klinik untuk buat medical check-up..first..pergi klinik swasta sebab my dad really want my grandma pergi Mekah..sebab if pergi klinik swasta, bayar je berapa pun..asalkan check-up tu lepas..then klinik tu tak boleh...then pergi klinik kerajaan pulak...tetap tak boleh..my mom said, if anything bout blood pressure, diabetes or anything, maybe boleh lepas...memang trick la skit kan...tapi ni sebab buah pinggang...darah my grandma betul kurang...buah pinggang pun rosak..memang agak kecewa..

my grandma balik rumah memang menangis..terperuk je dalam bilik..tok aku berpuasa kat rumah aku sebab nak belajar tentang haji dengan mak aku...sebab tok aku ni buta huruf...orang lama la katakan..then mak aku telefon la ayah saudara aku n mak saudara aku...semua macam kecewa la...kami adik beradik pun..bagi support kat tok aku..kami cakap..lepas raya haji, kami nak bawak tok aku pergi umrah..cukup la..tok aku teringin sangat nak pergi Mekah..so i hope..harapan dia tercapai la...

30 Julai 2012

Cuak Pun Ada...

Assalamualaikum...

tetiba rasa nak update blog pulak since abes terawih tadi...bukan apa..aku rasa cuak untuk masuk degree nanti..even i still have another 4 weeks before register...but still nervous...i dont know why..maybe sebab nak masuk environment baru and tak ada kawan2..al maklum la..almost 3 years since masuk UiTM Penang..aku asyik berkawan dengan member sekelas aku je..and..tipu la if aku cakap..tak kawan dengan orang lain...ada...tapi..more kepada classmate aku la..

yang buat aku cuak...aku je yang keluar course dapat masuk ke Masscom..opss...sorry,..4 orang classmate aku yang keluar dari Tourism...but..alhamdulillah...still ada kawan2 yg tourism UiTM Penang dapat kat Shah Alam jugak...at least..sementara nak cari kawan baru..at least aku kena ada back up friends..hahaha

Yang buat aku cuak...can i be a good student in Journalism??aku takut jugak sebab..for a 3 years,aku involve in tourism industry and suddenly..terjebak pulak dengan Journalism..xpe la..tourism impian aku, but journalism cita aku..so...

Kejarlah cita-cita anda daripada mengejar impian yang belum pasti..thats it..

thank you..

20 Julai 2012

Luahan Malam Puasa

Korang pernah rasa tak bilamana korang hanya diperlukan hanya pada waktu-waktu tertentu sahaja?? and bila dorang dah habes gunakan khidmat korang..they will never and ever to cantact you till they meet another problem??

mesti pernah kan?bagi korang, apa yang korang lakukan untuk handle orang yang macam ni..normally orang yang macam ni selalunya orang yang berada di sekeliling kita, kawan-kawan kita la selalunya..dorang ni tak pernah ada kawan baik, so when they face with a problem, they will find some one that will make them feel better, and after we give a lot of advice,action or something to help them, and after that...bye...

their principle just simple "HI,HI..BYE BYE.."

kita ni bukan apa..even dorang bukan sahabat kita, tapi kita tolong atas dasar kawan..an at least, just make kita ni rasa dihargai..bukannya minta hadiah or belanja makan minum..at least just a word

THANK YOU...

Simple as that...ni tak..bila dah habes apa yang dorang rasa, dorang just blah dari situ like nothing happen...kita ni kaunselor ke??even kaunselor pun dapat payment for every session, and we just hope that you said, 'Thank You', is it really difficult for you to say it?? apa dorang fikir kita ni tak ada masalah lain selain dengar masalah dorang??

Sometime i feel so tired with all this..mungkin sebab aku terlalu baik untuk mendengar masalah orang sampai orang berani pijak kepala...aku rasa dipergunakan all the time..boleh tak aku jadi jahat..just be feeling-less without thinking about other people..because i know, even i take care of all my friends, no one of them will think about my feelings...

p/s : SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 
AL-MUBARAK..SELAMAT BERPUASA....


*emo malam puasa ni elok gak..supaya tenang jalani puasa esok hari...hahahaha

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...