26 September 2011

Hargai Ibu Bila Masih Ada Peluang

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian


Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, “Mana Mak?”
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.
Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.
Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, “Mana Mak?”
Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.
Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya “Mana Mak?” apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.
Mereka akan tanya, “Mana Mak.” Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.
Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ‘Mana Mak?”
Semakin anak-anak Mak besar, soalan “Mana Mak?” semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.
Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.
Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.
Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.
Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.
Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, “Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni.”
Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.
Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.
Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.
Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.
Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.
Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, “Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat.”
Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.
Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.
Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.
Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.
Beberapa tahun kemudian
Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.
Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.
Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.
Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.
Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.
Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.
Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
“Mana Along?” , “Mana Angah?”, “Mana Ateh?”, “Mana Alang?”, “Mana Kak Cik?” atau “Mana Adik?”. Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, “Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , “Mana mak?” “
Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, “Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal.”
“Ayah, ayah….bangun.” Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..
Terketar-ketar ayah bersuara, “Mana Mak?”
Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan “Mana Mak?” masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.
Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

p/s :aku suka cerita ni..cerita ni aku copy dari sini..

18 September 2011

Entry Terakhir...

Wah...tengok tajuk macam dah out dr blog je kan..hehehe..xda apa la..btw..this is my last entry utk sem 5 and bulan ni..lepas ni MAYBE aku x update dah utk 3 minggu...sebab aku skg ni 
FINAL EXAM!!! 
hahahaha..lepas ni aku akan update ttg cerita2 sem 6 pulak..ok..well then...wish me luck for this final exam...ok...n aku pun nak minx maaf klu ada terkasar bahasa, terganas tingkah laku..aku minx maaf..semua tu x aku sengajakan atau aku sengajakan..aik??apa aku merepek ni??hehehe...ok daaa....

16 September 2011

Finally (ETR) !!!

Akhirnya...setelah hampir 1 semester buat segala dokumen2 utk buka business...akhirnya...business aku berjaya d tubuhkan pada 12.9.2011..tp syg..business tu hanya mampu bertahan untuk 8 jaM sahaja...
TIDAKKKK!!!!!!

hehehehe...apa???aku psiko??aku memang suka psiko pun..hehehe..bukan apa..12.9.2011 tu..tarikh presentation aku utk subjuct ETR 300...ETR tu..ermmm..cmna nak ckp..entrepreneurship...hahahha..cmtu la..aku n geng2 aku...bukak business..nama company kami Super Fresh yg produce Rendang Roll...hehehe..sedap tau...btw..tgk la kami pny product k..xda kat tempat lain ni...nak try??try la..seriously sedap...yg group aku punya la..kalau korang..xtahu la sedap ke x...ngeeeee!!!!
ok...first of all...beli roti pita dulu...xkisah la apa jenis pun..aku guna roti pita bijan...
 then..PANGGANG atas kuali...minyak sikit je...jgn bg hangit pulak...
 then rendang ayam..terserah korang...kitorang punya
 rendang ala2 ayam masak merah...
 then mix vege yg dah d rebus 3 minit...
 lepas tu..apa lagi..roti pita tu potong 2...
then sumbat la bahan2 td tu dlm tu...pastu..ngappp la...
 ni product kitorang yg dh siap packaging n labelling...terbaik dowh...
 aku yg tengah siapkan Rendang Roll utk aku customer
 booth kitorang...tores n pitnon cuma berlakon je sibuk...
 General Manager FMR (Kiri) and Production Manager Faris (Kanan)

 errrr...fahmi yg suka menyebukkkk!!!!
 atikah....
Booth kami d penghujung hari...suma dah cabut dah...

well...sini ada beberapa trivia sepanjang persediaan kami utk report ni..lets check it out...
  • Super Fresh ambil masa cuma 2 jam utk mencari nama syarikat...
  • Rendang Roll adalah pilihan yg ke 4 dr 4 pilihan..yg lagi 3 telah di tolak oleh lecturer..
  • General Manager n Admin Manager keja paling senang...lega aku...
  • Tidur yg x cukup 3 ari sebelum presentation...plus tgk korean drama...
  • kami sndiri x pernah makan roti pita ngn rendang n mix vege...pagi presentation baru kami try for the first time... (nasib baik sedap...)
  • tester yg dibuat abes dalam masa 2 jam setelah di kontrol...
  • pagi presentation tu kami kluar rumah sewa kul 7 pagi..even tdor kul 4 pagi...
  • persiapan booth adalah last minit..and kami try to make it as creative as we can...
thats all...well..thanks to my group member....Torres, Ariff, Pitnon n Faris...korang dah buat yg terbaik...apa2 pun..aku minx maaf klu sepangjang aku lead project ni aku ada pksa2 or apa2 la..i'm so sorry...

k..salam..

Review Raya Tak Jadi

ok...for the first time aku terupdate review pasal filem2 kat Malaysia ni..ok..this time aku nak bg komen n kritikan ttg filem yg aku tengok semalam...cita ap?? cita dia...Raya Tak Jadi..for me..cita ni quite interesting..there have some joke sampai aku x tersedar pun aku ketawa sambil tepuk tangan..but..there have some part yg quite boring..oppsss...before that... blog aku ni xde niat nak berubah jadi blog hiburan k...just for fun...

cita ni yg sedia maklum..maklumat kat atas ni...
JOHAN N APEK !!!
For me..johan n apek mmg terbaik..maklum lah...antara pelawak terbaik kat malaysia ni...lakonan yg menjadi...xpernah fail...cuma apa yg aku nmpak..apek agak tenggelam dgn lakonan johan...but he still the best...
WAN SHARMILA n DATO' JALALLUDDIN HASSAN
Actually..character Wan Sharmila ni aku xrasa pun dia patut ada..mcm xda fungsi apa2 pun..hehehhe...sori to say..but..thats true..bagi aku la kan..bg orang lain xthu la...lagi 1..wan sharmila punya lakonan mcm x brapa menjadi sikit ....Dato' Jalal ni...xperlu kata apa2..senyum..lakonan yg mantap..even tenggelam jugak sikit2..hehehe..tp dia terbaik...sporting gila dlm filem ni...

LAWAK YG BEST !!!
Lawak dlm filem ni sumpah kelakar sgt2..especially dialoq yg kluar dari mulut apek ngn johan..yg lain tu....errrrr (bunyi cengkerik..)... even ada dialoq yg ulang2..still org leh gelak..ada 2-3 part yg buat aku gelak smpai aku tepuk tangan...

ADA PART YG BOSAN !!!
sori to say...ada sikit part yg bosan dlm filem ni..compared ngn Hantu Bonceng...dr first aku masuk panggung..mmg gelak smpai kluar..tp dlm filem ni..aku sempat menguap dekat 1-2 scene...

okay..overall...aku bg 3 1/2 bintang utk filem ni..n aku rasa Prof Madya (lupa nama..) dah otw nak buat comeback...n i think this film leh dpt box office....k..tq...

10 September 2011

Review Hantu Bonceng

Sorry...mybe lambat update tentang review hantu bonceng yg aku janjikan..maklum la..ada 2 sebab knp aku lmbat update ttg review cita ni..first..aku tgk cita ni seminggu lepas di tayangkan...2nd..kesusahan nak dapat internet..ni pun aku pinjam broadband kawan aku...ok..lets start the review...for me...movie ni best..mmg antara movie lawak yg terbaik yg ada kat Malaysia ni..
TAPI !!!
ada a few scene and dialog yg xptut ada dalam movie ni...

1 - lawak yg menggunakan banyak ayat2 Al-Quran
  • skrg ni kan sensitif skit bab2 agama ni..especially ttg agama Islam..tp..aku pelik kenapa pengarah filem ni yg dah konfem2 beragama Islam..buat ayat2 lawak dalam filem ni??klu ada 1-2 ayat mybe still can accept..tp ni..aku leh cakap hampir 85 % dialog2 dalam movie ni guna ayat2 quran..AZAN, ISTIGHFAR and etc...terlampau banyak kali..mybe jadi panduan utk pengarah2 lain...
2 - ayat2 yg x sepatutnya....
  • perkataan2 yg x sepatutnya..contohnya macam BAB* yg dah terang lagi sportlight x di sensored oleh pihak yg sewajibnya...klu korang perasan...dialog tu Jue Aziz yg cakap time kat hospital...filem ni semua lapisan masyarakat akan tengok even dah dinyatakan yg bebudak xleh tgk..tp bila dah ada VCD haram??download movie??budak2 tetap leh tgk jugak..ermmmm

                                         
3 - Lakonan pelakon yg SUPERB!!!
  • Semua pelakon2 yg berlakon (xkan menyanyi pulak kan??) mmg best..semua nya menjadi...especially Zizan..semua nmpak natural...except scene bergaduh yg last scene tu..x berapa nak menjadi...

 4 - WAJIB TENGOK !!!
  • to those yg minat filem Malaysia macam aku ... g la tengok filem ni..berbaloi ngn harga tiket wayang yg korang bayar tu...seriusly aku cakap..berbaloi..tp..macam aku cakap td la...ada benda2 yg x ptut ada dlm filem ni..

as a conclusion...filem ni aku bg 4/5 star..sama macam cita Hantu Kak Limah...lepas ni..aku tunggu cita 8 Jam ngn Bini2 Ku Gangster..tengok macam best je...tu pun klu leh tengok la..sebab filem tu kuar time aku tgh practical...

ok la...nnt aku nak update ttg minggu2 terakhir kat UiTM Penang...n maybe aku nak buat skit ttg kenangan2 aku kat sini..ok..nak sambung tgk Running Man... salam..

03 September 2011

Makan2 Family !!!

Ok...jom..aku nak start blogging aku ni..semalam aku nak update..tp malas..letih sgt2...ok..ni xtvt family pulak..bila??ala..semalam la..elok ja lepas reunion yg aku organise tu..ni la pulak...x buat apa pun..just sup gear box, keli bakar, sosej panggang, keropok lekor, lemang, rendang..
 sup gear box 1 periuk besar...
 antara spesies makanan yg dijumpai...
 salah satu mangsa serangan orang ramai....sup kotak gear..
 "jangan kacau...ni aku punya...", kata firzz radzi...
 makan time sesama sedara mara...
 sesi menganyam ketupat oleh kaum bapa...

aku yg tersandar keletihan selepas abeskan seketul tulang...

THE END !!!

p/s : ni mungkin entry last utk 2 mggu ni..klu sempat nnt aku update entry ttg review Hantu Bonceng...sbb ptg esok dah nak lek kampus dah..k salam...

02 September 2011

Reunion 2011 !!!

Ok..lets the story begin...tahun ni raya..xda dah berjalan beraya umah kawan2 sgt dah...sbb ada reunion antara geng2 ex-student SKAP 98-03 n ex-student SMKAP 04-08...even anggaran yg aku anggarkan xsama mcm yg kata nak datang...aku tetap puas hati..makan suma habes...kot...hahahaha....jumaat pagi aku g beli brg kat market bagan serai ngn kat SK frozen food...then petang tu..mulalah adegan2 kami semua..hampir 20 org jgak la..hahaha...jom saksikan...
aku ngn dayah g beli barang...errr abaikan perut aku tu...
p/s: V6 ayah aku jadi mangsa... :)

 sebelum upabaca pembakaran mangsa bermula..gotong-royong...
 1st group pembaran mangsa!!!
 mangsa pertama...ayam 4 ekor...mangsa dipotong 16!!!
 dari kiri : aini,dayah, munirah..er...action ja lebih..
 semua mangsa...ayam dan sosej..
 kebakaran serius ke atas mangsa..api dapat di kawal 5 minit kemudian..
 aku n sharifah..
 demo ja lebih...dr kiri dayah n anizah..yg blkg tu munirah..
 makan time...bebudak laki yg gelojoh...
 makan time...geng pompuan yg sopan..kononnya..
upacara penutup..

abes upacara semua kul 7 ptg  malam...semua makanan cukup ja...well..10 minit pas abes bbq ptg td...ada mesej masuk..dari sorg budak laki kim salam kat sorg budak pompuan ni..hahaha..jatuh cinta dah..hahahaha...bgus la tu...ok la..nnt malam sikit klu aku rajin aku update lg blog..sbb skg ni kat umah aku ada makan2 family skit..ada buat sup gear box..resipi family..ngn bakar2 ikan keli..nnt aku update...

01 September 2011

Cerita Raya 2011 : Cerita 2 (Beraya)

Ok...lets start it again...sekang ni hari 2nd and 3rd raya..2nd day aku g braya kat kawan2 umah aku yg dekat2 kawasan kampung aku ja @ alor pongsu punya area..x g jauh2 pun..aku g umah tikah, nana, munirah, safinah, azimah, lela n umah firdaus mat radzi ...apa??semua member pompuan??mmg la...sbb bila aku ajak budak laki..semua xmau..so??aku jalan ja la..hahaha..mcm biasa..tahun ni x bergambar sgt..aku cuma amek gmbar time raya ke-3...raya ke-3..baru ramai yg join...
 azizah n asri (7 years couple)
 errr...abaikan aku yg tgh penat tu...
 kat umah herri..

 rumah terakhir..

Seriusly...mmg penat gila..bukan penat sebab apa..sebab makan bnyk n gelak2..n yg best skali..kami semua ingt balik cerita2 time sekolah menengah dulu..hahaha..mmg best..baru 3 tahun tinggalkan sekolah..tp dah mcam2 ingat kenangan..lagi 5-6 tahun,..reunion semua bawa anak isteri..hahaha...

ok..nak tdo awal..esok ptg ad reunion kat umah aku..geng2 SKAP 98-93 n SMKAP 04-08...hope semua berjalan lancar..amin..

p/s :thanks to nana,azizah,asri,azimah,zakuan,apit,pejai,harry,fara,sharill,azizah, n sesapa yg bagi kami beraya kat rumah dia...thanks...

Cerita Raya 2011 : Cerita 1..

Salam..dah selamat dah berpuasa sebulan 29 hari tahun ni...Alhamdulillah..dapat berpuasa penuh di mata manusia..tp di sisi-Nya..belum tentu lagi di terima ke x..ok..jom kita story mori ttg raya tahun ni...ok..tahun ni macam biasa..aku balik kampung..kampung aku kat Parit Haji Kassim, Alor Pongsu, Bagan Serai, Perak, Malaysia, Bumi Allah...ok..tahun ni aku ada buat ucapan raya sikit for raya this year..nak dengar??click sini...
ok..tema aku tahun ni kaler hitam..skali tengok macam Pengawal Istana pun ada..hitam semua...sampin merah..hahaha...tgk bawah ni...
smart kan??nampak kurus..hehehehe

Macam biasa...umah aku every year ada open house lepas je semayang raya...semua serbu umah aku dulu...n macam biasa...lontong kat umah aku mmg sold out abes...

 aku yg gelojoh makan ketupat...
 geng surau yg menyerbu umah aku..

makan time!!!

tahun ni..1st day raya..aku x kluar g umah kawan2 pun...aku g umah sedara mara aku ja...tu pun dah kenyang gila bab*...hahaha....ok..tahun ni x bnyk amek gambar...ok..next story pada next entry..

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...