24 Julai 2011

Keli !!!

Salam...ok..last entry for this weekend sebab esok dah nak lek kampus...cuti den dah nak habes ni ha...esok ptg dah nak lek penang dah...ok...xmau ckp bnyk..xtvt hari last cuti mid sem...abg aku n abg ipar aku p menimba kat kolam belakang umah aku...kolam ni ha...


ni kolam dia...dalam masa sejam setengah ja dah kering dah kolam ni (tp xda la kering sgt)...abg aku n abg ipaq aku bukannya menimba..tp guna menatang ni...


hangpa semua nak tau dak??benda ni cukup banyak masalah sebelum leh cari ikan dalm kolam tu..tali putus la..apa la..sakit hati... yg turun dalam kolam tu abg n abg ipaq aku n anak menakan aku...dah mcm apa lg depa turun..aku x turun sbb kaki aku luka..takut kuman masuk (cewahhhhh)....


yg kecik 2 org tu cuma cari ikan kecik2 ja..cari sepat ronggeng ngn ikan selat...usaha pencarian ikan keli di giat dilakukan oleh 2 org insan ni...


kami yg mana x turun ni dok menjerit ja klu nampak ikan keli...ni ikan pertama yg berjaya di tangkap..xberat pun..sekoq ni cuma berat 2 . 4 KILO ja...


nmpak macam kecik ja kan..tp angpa x tengok depan2...mmg terkejut kot..ikan yg besaq2 ni dapat dlm 5-6 ekoq ja..yg lain dpt yg dekat2 sekilo sekoq...paling bnyk dapat sepat ronggeng la..ni ikan yg berjaya ditangkap la..


amacam??nmpak besaq kan??haha..ada lg ni...ada lg yg sama saiz ni...malam tu...mak aku cuci ikan tu..bakaq..cicah ayaq asam..my sis yg tolong bakaq kan..aku tolong makan ja...ni dia keadaan sebelum bakaq..



dah habes bakaq..makan time....cicah plak ngn ayaq asam yg memang sedap..abg ipaq aku yg sulung buat..mmg best..isi dia...fuhhhhh...lemak berkrim di sukai ramai...


amacam??hahaha..abes kami 1 family makan...buat 2 ekoq pulak tu yg besaq..mmg terbaik arrr....hahahah...ada lg ikan yg belum mati lagi tu..xtau nak buat masak apa plak...sapa nak??haha..k salam...

20 Julai 2011

Bahasa Utaqa 1

ok..macam yg aku jnjikan...malam ni entry di postkan khas utk hangpa yg teringin nak tau maksud2 tersirat yg ada dlm bahasa utaqa..b4 that..negeri2 yg terletak dalam zon utaqa ni adalah Perlis, Kedah, Penang n Perak...ramai org dok ingat yg Perak ni bukan utaqa..depa silap la gamaknya tu..depa fail paper geografi...ok...jom start dgn word2 yg simple dulu..

1 : Depa / hangpa = Kamu semua...
2 : Pelaq (pair luck) = celaka...
3 : menyorok = sarapan pagi
4 : mengaji = belajar
5 : ceroiiii = cair
6 : cheq = aku
7 : loqlaq (lock luck) = loyar buruk
8 : nangoi = belum matang (utk budak2)
9 : mangkaq = belum cukup masak (utk buah2an)
10: baloq liat = malas
11: kutei = cubit
12: belemoih = selekeh
13: keleboq = lumpur
14: melengung = termenung
15: merap = manja
16: beretuh = tersentuh
17: segheyat = hujan reda / berhenti
18: eksyen = berlagak
19: awat = kenapa??
20: megheliq = berkilat/berkilau

tu ja utk hari ni..hangpa try la buat ayat..senang sikit utk hangpa sembang n paham bahasa org utaqa tambah2 lg klu hangpa ada ramai kawan n belajaq kat belah2 utaqa ni..k..kredit to alia sbb tolong aku...esok malam aku smbung lgi k..salam..

19 Julai 2011

Jom Berubah !!!

Salam..i dont know what happen to me tonight...malam ni aku xtau knp tetiba ja aku mcm nak jadi motivator...mmg salah satu cita2 aku (dulu la) nak jadi motivator / councelor...ak xtau cmna leh minat bnda ni..mybe sbb lepas aku bg talk aritu kot...apa??x pcya aku bg talk??jom intai balik..tekan sini..tambah2 2-3 malam ni pun aku mcm moody sikit....so aku nak jadi motivator utk angpa malam ni...masa utk berubah mcm mna nak jadi org yg berjaya...insya allah...

1. Amal Maaruf Nahi Mungkar..
yg ni dah memang wajib dah...buat apa yg di suruh..n tinggalkan apa yg di larang...aku tau..sbg manusia...kita mmg xdak yg sempurna...tp y not...we should try to be sum1 better...make sure esok lg baik dr hari ni...aku pun sntiasa cuba utk buat macam ni..kot...

2. Do for urself & family....
utk menjadi org yg berjaya..kita kena dahulukan diri kitan family..biaq org nak kata kita ni pentingkan diri n family ka...apa ka..yg penting..kita buat utk diri kita n family dulu..baru pikirkan org luaq...sbb aku tau..mungkin ada antara kita xmau jadi selfish sbb slalunya kawan2 yg akan backup kita bila ada mslh..tp..penah dak hangpa terpikiaq yg family kita tlg kita lmbt sbb nak tgk usaha kita utk settlekan masalah tu??xkan??so..ni sebb dia knp family member kita xmau tlg kita dr awal2 kita didatangi musibah...

3. buat ikut keselesaan..
ni lg 1 yg penting...klu kita nka berjaya dalam sesuatu bidang..make sure kita usaha tu ikut keselesaan kita...but make sure..yg keselesaan kita tu yg bawak ke arah positif..bukan negatif...macam aku..selalu aku study dalam keadaan menerap (meniarap) sbb aku selesa even ada kawan2 aku kata aku akan ngantuk kalau study mcm tu..tp sikit pun aku x ngantuk..sbb aku selesa..so..make sure ikut keselesaan hangpa..xguna hangpa ubah perangai hangpa sbb kawan tp hakikatnya..hangpa sendiri x selesa..ada paham??

4. Sejarah lama..
ni satu lagi..kadang2 kenangan lama tu penting utk kita jadikan pengajaran dan teladan..tp klu sejarah lama tu yg buatkan kita lemah..just forget bout it..sejarah ni mengajar kita utk lebih berhati2 utk hadapi semua benda kat atas dunia ni...

5. Jangan mudah terpengaruh...
jangan terlampau mudah utk terpengaruh dgn ajakan kawan2..selidik dulu stiap apa yg kawan2 hangpa ajak..sbb klu silap..mmg naya...aku dah pernah kena bnda cmni..tp nasib baik aku sedaq cepat...alhamdulillah..so...jgn mudah utk percaya kawan2 even dia kawan baik hangpa...sbb...kawan adalah musuh sbb kita terlampau mudah utk percaya tp musuh adalah kawan sbb kita selalu berhati2 dgn musuh...

6. Biar apa org nak kata..
tajuk ni aku suka nak kupas...biaq apa org nak kata tentang kita...kita just pekakkan telinga...sbb..org yg mcm ni..makin dilayan makin menjadi...klu nak bg penampaq pun...xguna...kulit depa ni tebai mcm hippopotamus...hahaha...mcm aku..dulu time sek..mcm2 gelaran yg aku dapat..ejekan...tp skit aku xkisah..sbb tu hak depa nak kata kat aku...aku xdak hak nak tutup mulut depa..just do whatever u want...jgn sbb tkut org kata kat hangpa..ia dah halang hangpa untuk buat apa yg hangpa minat...ada paham??

7. Jadi Diri Sendiri..
utk jadi org yg berjaya...jadilah diri sendiri..xperlu nak ubah personaliti,ur attitude...xguna utk jadi org palsu klu hangpa sendiri x selesa...bnda ni pun leh guna utk yg mana bercinta tu...aku xmau jadi fake sbb klu aku fake..dia akan sbbkan ada bnyk lg masalah yg akan timbul lepas ni..so..jadi diri sendiri..xkira la org suka atau x dgn diri kita...depa harus terima diri kita seadanya..org yg paksa kita utk berubah adalah org yg hipokrit...tp klu dalam hati dah rasa ramai org yg dah x suka perangai kita...pikir2 la sendiri...

8. Jangan mudah menyerah..
and the last one..jangan sesekali mudah menyerah dgn apa yg dah jadi..org yg senang menyerah kalah adalah org yg pengecut..perlu di ingat 1 perkara..kekalahan n kegagalan dalm sesuatu perkara adalah pengajaran yg terbaik...klu kita betol2 berminat dalam sesuatu atau seseorang tu..even dah ditolak banyak kali...kita kena selalu mencuba utk dapatkan dia atau benda tu..selagi kita yakin kita leh dapat...kita cuba..try set tempoh waktu utk kita realisasikan benda tu...

the end...

tq...

p/s : next entry aku akan masukkan tentang bahasa2 / loghat2 bahasa utaqa pulak...bye...

17 Julai 2011

My Best FRIENDS !!!!

Salam...disebabkan aku xdak topic utk dipost kan dlm entry kali ni...so aku create 1 topik..which is..my bestfriends or dlm shortform nya.. BFF...OK...dlm hidup aku...ok..aku nak start ngn kawan2 baik aku kat kampung @ sekolah...


ok...kita start ngn laki tu dulu...

Sharill...
Dia kawan baik aku kat sek..kami duk semeja dr form 3 smpai form 5...dia ni suka berahsia..cuma ada sesetengah part tu ja dia akan cita kat aku...kdg2 la...kami terpisah lepas SPM..aku masuk UiTM n dia form 6...skg ni..dia dah keja...n insya Allah dia akan smbung blajaq the end of this year..ada sebab2 knp dia terpksa postponed study dia...dia ni anak yatim..his dad passed away when we were at primary school..dia anak sulong...skg ni dia tgh berjuang utk sesuatu...utk apa..nak tau tny aku sndiri...xleh letak dalam ni..hahaha

Afeefa
afeefa ni yg berdiri sebelah sharill..yg chubby2 but still cute tu..dia ni pun anak yatim..her dad meninggal lebih kurang 5 bulan b4 kami amek SPM..mmg sedih.,.n this year..kakak dia baru meninggal..bulan 5 aritu...aku dah anggp family dia dah mcm family aku sndiri..dia ni bnyk gak tau cerita2 aku..espeially dr segi cintan cintun ni...aku syg family dia...dh bnyk dah dia bersedih..klu leh..aku nak dia simpan ayaq mata dia tu utk sumthing yg happy...aku harap dia ni tabah slalu...hope so...yg ni pun dah ada boyfren n boyfren dia baru ja dpt offer study kat UPSI...dia ni amek Diploma Pendidikan Awal Kanak2 kat UPSI..lepas ni..date skan la angpa kan...hahahaha

Nurul..
nama dia n nurulatikah...dulu masa sek rendah smpai form 3 aku panggil dia nurul..pastu aku panggil dia tikah..mybe sbb ikut kawan2 len panggil tikah kot..skg ni dia blajaq kat UiTM Arau course Diploma Perbankan...dia ni actually dua pupu aku...dia ni mmg baik ngn aku...suka share mslh ngn aku..tp x semua la...sbb dia dah ada boyfren...n boyfren dia tu pun kawan aku...hahahaha..jodoh2...baru2 ni..dia dpt cabaran paling besaq dlm hidup dia..aku harap dia bersabaq ja..as a frens..tu ja aku leh ckp sbb aku xdak kat tmpat ang...well...sabaq ja k...

Next..kita g tgk my bestfriends aku kat UiTM plak..jom...


Firdaus @ Torress @ Ruben
ok..kita start ngn mamat ni dulu..nama dia Mohd Firdaus Bin Mazlan..mmg nama kami sama smpai kadang2 aku nak panggil nama dia pun sgan sbb mcm aku panggil diri aku sndiri..hahaha..dia ni org perlis...dia bnyk tau cerita pasal aku..dr family, kawan2 n cintan cintun...most stiap malam ada ja bnda yg aku nak cita kat dia..al maklum lah...dia ni.. classmate aku merangkap housemate aku dan juga roomate aku beserta coursemate aku...dia ni pandai...erm..kadang2 aku mcm segan nak cita ngn dia..bukan apa..sbb tiap2 malam aku share mslh ngn dia..but he is a good listener..even kdg2 menyakitkan hati sbb dia xmau bg pendapat..tp aku happy sbb dia sudi dengaq masalah aku even kdg2 xkata apa2...



Dayah @ Dee
minah ni nama dia dee...dia ni pun...kawan baik aku gak..even kdg2 rasa mcm nak bg penampaq sbb suka cubit n pukul2 aku (bukan aku sorg ja)..tp dah tu prangai dia..nak buat cmna..trima ja la..wlupun pedih..aku suka gak share mslh ngn dia ni..tp x bnyk..sbb xdan cita aku nak abes..dia dah potong..dia masukkan pulak masalah dia...adoyai..tp di sebabkan dia ni kawan baik aku..aku dengaq ja..aku bg pndapat aku..lupa nak gtau..dia ni org ampang...pandai sgt2...every sem dekan..dia baru ja lepas masalah terbesaq dia baru2 ni...




Sha
ok..sharul shafarida..org panggil sha..dlm gmbaq ni dia yg pakai baju kaler hijau..yg mcm rangka tu..hahahhaha..sorry sha...dia ni kawan baik aku..even aku jarang nak share masalah ngn dia...tp dia slalu ada (dgn kiah) utk bg pendapat kat aku..dia ni ok..cuma bg org yg xkenal dia..org akan kata kat dia macam2...btw..dia ni pandai masak..sedap plak tu..tp jrg mai antaq kat aku..huh...

Kieyah
dia ni kawan aku yg paling baik yg pernah aku ada sepanjang 20 thun aku hidup...dia ni xpernah nak marah aku..dia ni suka bg nasihat kat aku...dia ni suka tolong aku..especially bab cintan cintun..dia ni baru dekat 2 bulan couple...pasangan yg sesuai...oh lupa plak..nama dia Sharifah Zakirah..asal aloq Setaq..haha..btw..dia ni mmg kawan baik aku dunia akhirat...sama ngn firdaus mazlan...cuma dia ni...gila skit..jrg nak serius...ada aritu aku marah dia skali sbb x serius...tp skg..bila aku serius..dia pun ikut serius...mybe dah matang kot(matang ka)...hahahaha....dah bnyk benda yg aku share ngn dia...dr sem 1 lg...dia bnyk tau rahsia aku ngn minah tu..rahsia aku ngn minah ni...snang kata dia ni org tengah la...hahahahah....



p/s : aku syg angpa semua...angpa semua kawan baik aku dunia akhirat...for those yg xtermasuk dlm list ni..aku tetap kawan hangpa semua...

15 Julai 2011

3rd : Pulau Bersejarah Jerejak !!!

finally..akhirnya for the 1st time..aku update 3 entry dlm 1 malam n kurang dr 2 jam...hahahaha....ok..last program aku adalah p pulau jerejak..hangpa tau dak kat mana??apa kat Pahang??taik hang..kat Penang la..pulau yg sejarah..hangpa tau dak sejarah pulau tu..
actually pulau tu adalah pulau buangan utk org yg sakit kusta (a kind of sakit kulit) n penjara lama yg di bina tahun 1930...cuba hangpa kira tgk??brapa lama??xdekat 100 tahun..ok..jom wusha2 apa yg kami buat kat sana...





for the first time..aku try buat wall climbing...mmg sakit badan...8 meter kot..tp aku berjaya panjat 4 meter (kot...)...ahahahah...pastu kan...malam tu..ada persembahan abang api...dia sembuq ya hado..n then ada night solo drop...aku yg first time..mmg tkut kot...tp..bila aku dpt rasa yg abg2 tu ada kat area tu..aku dah jadi besa..utk 10 minit mula2..mmg sgla surah yg aku baca berteraboq habes..ayat kursi aku baca leh termix plak ngn doa iftitah..hahahaha....

btw..makanan kat jerejak agak kurang la...tgk la lg...ada sikit lagi gmbaq kat bawah ni...





ok..nak tdo dah...esok pagi nak proses ayam..owh..lupa gtau..skg cuti mid sem seminggu..dpt la update blog bnyk kali...esok malam insya allah aku update lg k...bobai....assalamualaikum...

2nd : Cruise jom

ok...seminggu lepaih program anak angkat (actually 4 hari)..aku naik cruise utk lengkapkan assignment (assignment la sgt kan??) utk subject transportation...mmg best la..tp bnyk benda2 lagha atas cruise tu..klu hangpa nak naik utk merasa..its ok la..btw...mmg best...lets the story begin...





mcm besa..b4 naik kena la amek gmbaq lu..skg ni gmbaq2 atas cruise..sorry la..ada gmbaq sensored xleh masuk dlm ni...





yg paling buat aku btoi2 rindu adalah benda ni...

serius..dia pny makanan sgt2 sedap..buatkan aku slalu compared makanan kat tmpat lain..tp apa pun..makanan ibu adalah terbaik...
owh lupa nak gtau..atas cruise tu..aku ada main game..n i won the game..nak tau game apa??sebut Superstar Libra paling pnjg..n aku adalah selama 18 saat..pencabar terdekat adalah auntie chinese tu 14 saat...hahahahaha.....

1st : Anak Angkat !!!

Salam...sorry..mybe dah agak basi, mual n loya utk hangpa semua baca utk entry kali ni sbb kisah ni dah dientrykan oleh pojan, nora n ain...ni pasai program anak angkat yg aku lead which is my last prog yg aku lead kat uitm...n bagi aku...ni adalah program aku yg terbaik yg pernah aku lead kat uitm if nak compared ngn program2 lain..even aku x merasa sebagai peserta..tp at least aku berjaya buat kawan2 aku happy..n btw...aku dah dpt merasa jika ada adik cmna...hahahah..ok lets the story begin...

1st DAY..just xtvt penyerahan anak angkat n malam tu ceramah agama...






2nd DAY...gotong royong utk sambut TPM n MB Perak...btw..aku dpt salam 2 kali ngn TPM tp xdan nak amek gambaq ngn TPM.. :( n malam tu ada ceramah motivasi sikit...





3rd DAY...macam besa..majlis penutup..but pagi tu..ada sukaneka n perang tepung n perang ayaq..n ptg tu ada penyerahan balik ank angkat...





The end...ok...lupa nak gtau..utk prog ni..aku dpt 2 org adik angkat..yg kecik tu nama Qurratul Umira n yg chubby comel tu nama dia syaza aiman..n sorg abg angkat (ya ka??hahahaa) en saiful bahri yakni lecturer aku n penasihat pyota beserta penasihat akademik kami...

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...