19 Julai 2011

Jom Berubah !!!

Salam..i dont know what happen to me tonight...malam ni aku xtau knp tetiba ja aku mcm nak jadi motivator...mmg salah satu cita2 aku (dulu la) nak jadi motivator / councelor...ak xtau cmna leh minat bnda ni..mybe sbb lepas aku bg talk aritu kot...apa??x pcya aku bg talk??jom intai balik..tekan sini..tambah2 2-3 malam ni pun aku mcm moody sikit....so aku nak jadi motivator utk angpa malam ni...masa utk berubah mcm mna nak jadi org yg berjaya...insya allah...

1. Amal Maaruf Nahi Mungkar..
yg ni dah memang wajib dah...buat apa yg di suruh..n tinggalkan apa yg di larang...aku tau..sbg manusia...kita mmg xdak yg sempurna...tp y not...we should try to be sum1 better...make sure esok lg baik dr hari ni...aku pun sntiasa cuba utk buat macam ni..kot...

2. Do for urself & family....
utk menjadi org yg berjaya..kita kena dahulukan diri kitan family..biaq org nak kata kita ni pentingkan diri n family ka...apa ka..yg penting..kita buat utk diri kita n family dulu..baru pikirkan org luaq...sbb aku tau..mungkin ada antara kita xmau jadi selfish sbb slalunya kawan2 yg akan backup kita bila ada mslh..tp..penah dak hangpa terpikiaq yg family kita tlg kita lmbt sbb nak tgk usaha kita utk settlekan masalah tu??xkan??so..ni sebb dia knp family member kita xmau tlg kita dr awal2 kita didatangi musibah...

3. buat ikut keselesaan..
ni lg 1 yg penting...klu kita nka berjaya dalam sesuatu bidang..make sure kita usaha tu ikut keselesaan kita...but make sure..yg keselesaan kita tu yg bawak ke arah positif..bukan negatif...macam aku..selalu aku study dalam keadaan menerap (meniarap) sbb aku selesa even ada kawan2 aku kata aku akan ngantuk kalau study mcm tu..tp sikit pun aku x ngantuk..sbb aku selesa..so..make sure ikut keselesaan hangpa..xguna hangpa ubah perangai hangpa sbb kawan tp hakikatnya..hangpa sendiri x selesa..ada paham??

4. Sejarah lama..
ni satu lagi..kadang2 kenangan lama tu penting utk kita jadikan pengajaran dan teladan..tp klu sejarah lama tu yg buatkan kita lemah..just forget bout it..sejarah ni mengajar kita utk lebih berhati2 utk hadapi semua benda kat atas dunia ni...

5. Jangan mudah terpengaruh...
jangan terlampau mudah utk terpengaruh dgn ajakan kawan2..selidik dulu stiap apa yg kawan2 hangpa ajak..sbb klu silap..mmg naya...aku dah pernah kena bnda cmni..tp nasib baik aku sedaq cepat...alhamdulillah..so...jgn mudah utk percaya kawan2 even dia kawan baik hangpa...sbb...kawan adalah musuh sbb kita terlampau mudah utk percaya tp musuh adalah kawan sbb kita selalu berhati2 dgn musuh...

6. Biar apa org nak kata..
tajuk ni aku suka nak kupas...biaq apa org nak kata tentang kita...kita just pekakkan telinga...sbb..org yg mcm ni..makin dilayan makin menjadi...klu nak bg penampaq pun...xguna...kulit depa ni tebai mcm hippopotamus...hahaha...mcm aku..dulu time sek..mcm2 gelaran yg aku dapat..ejekan...tp skit aku xkisah..sbb tu hak depa nak kata kat aku...aku xdak hak nak tutup mulut depa..just do whatever u want...jgn sbb tkut org kata kat hangpa..ia dah halang hangpa untuk buat apa yg hangpa minat...ada paham??

7. Jadi Diri Sendiri..
utk jadi org yg berjaya...jadilah diri sendiri..xperlu nak ubah personaliti,ur attitude...xguna utk jadi org palsu klu hangpa sendiri x selesa...bnda ni pun leh guna utk yg mana bercinta tu...aku xmau jadi fake sbb klu aku fake..dia akan sbbkan ada bnyk lg masalah yg akan timbul lepas ni..so..jadi diri sendiri..xkira la org suka atau x dgn diri kita...depa harus terima diri kita seadanya..org yg paksa kita utk berubah adalah org yg hipokrit...tp klu dalam hati dah rasa ramai org yg dah x suka perangai kita...pikir2 la sendiri...

8. Jangan mudah menyerah..
and the last one..jangan sesekali mudah menyerah dgn apa yg dah jadi..org yg senang menyerah kalah adalah org yg pengecut..perlu di ingat 1 perkara..kekalahan n kegagalan dalm sesuatu perkara adalah pengajaran yg terbaik...klu kita betol2 berminat dalam sesuatu atau seseorang tu..even dah ditolak banyak kali...kita kena selalu mencuba utk dapatkan dia atau benda tu..selagi kita yakin kita leh dapat...kita cuba..try set tempoh waktu utk kita realisasikan benda tu...

the end...

tq...

p/s : next entry aku akan masukkan tentang bahasa2 / loghat2 bahasa utaqa pulak...bye...

Tiada ulasan:

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...