27 Disember 2010

Wedding vs Birthday

ok...erm...1st of all...lets we talk about my sis wedding...erm..semuanya berjalan lancar...hujan pun x..makanan pun suma cukup...it can be a perfect wedding..mmg la ada cacat cela skit...tp suma tu dpt d atasi dgn baik...aku happy sgt dgn kenduri ni coz at last..my sis dpt tercapai gak hajat dia..n hope my parents give their bless to my sis...amin ya rabb...erm...suma settle dah sal kenduri ari ni..mmg penat...tp seronok..yg bestnya..time kenduri smbut menantu belah lelaki,..kak aku menangis..hahaah.;.tp aku pun sedih gak...mmg la umah x jauh mna...tp rasa sedih tu ttp ada...suma sedih...arrgghhh..tp..nak bt cmna..smpai masa nnt...mmg dia nak kena tggl kan family ni jgak...huhuhuhu...dgn tema merah hitam..ramai ckp cantik...coz dia dpt attract ramai org,...erm..credit to my uncle coz sponsor artis thun 80/90-an utk kenduri my sis...A.Halim n L.Ramli...serta apa kejadah nama 2 org tu..ha chef zainal ngn sapa ntah..n Siti Fairus n sapa lg tah nama artis pompuan tu...at least mmg happy la jgak...then..siang ada live band...ngn artis2 tu...mlm plak ada ghazal parti...ok la..1st time aku dgaq...aku pun dh jatuh cinta ngn muzik tu..so happy..




then...lepas kenduri sebelah lelaki..27 tu...its my birthday...the 1st person that wish me a birthday was Fayee...2 jam awal..kira ok la..then..girl mula2 wish bday kat aku was _________________(fill in the blank please...)hahaha...ok la...at least dia igt gak kat aku,,,thanks syg...i love u so much,...erm..aku x dpt apa2 hadiah pun thun ni...tp...nak kata xdpt pun..xleh gak...coz my sis yg kawen tu..dah bg awal lg..hahaha..dia dh bg wallet kat aku last month n brother in law...hahaha..kira hadiah la jgak kan??hahahahha...erm..penat kenduri ni x abes lg..ntah bila la nak abes...hahahah...ok la...birtday aku pun...abah suh kak mia g beli KFC 50 ketul...seriusly bnyk..coz my dad thought all my relative wanna join us..but unfortunately..xde sape pun yg dtg..last2 g antar kat umah kazen aku,,,hahaha..ok la..aku pun makan 3 ketul ja..aku tringin nak makan cheezy wedges...huhuhuhu....k la..aku pun saja ja nak update blog ni..pas ni..ntah bila lg nak update blog..coz i still have a few days more to online...cewahhhh,...mcm kat penang x penah on9 ja...ahhahaha..k la..nak tdo dah..salam...

07 Disember 2010

Sometime...

Sometime...
Aku rasa happy sbb aku rasa aku ni dihargai....wlupun mungkin tidak...

Sometime...
Aku rasa aku ni di pinggirkan...wlupun sebenarnya tidak...

Sometime...
Aku rasa aku ni di perlekehkan...wlupun mungkin tidak...

Sometime...
Aku rasa aku ni x pernah di banggakan...wlupun sebenarnya tidak...

Sometime...
Aku rasa aku nak lari dr masalah...wlupun sebenarnya x mungkin...

Sometime...
Aku rasa nak bt keputusan sendiri...wlupun mungkin tidak...

Sometime...
Aku rasa mcm nak bercinta...wlupun ia nya xmungkin...

Namun...bukan itu yg menjadi persoalannya sekarang..yg menjadi persoalannya ialah..apa perbezaan antara MUNGKIN DAN SEBENARNYA...ada perbezaan antara 2 perkataan ini..namun..ianya terserah pada individu itu sendiri utk menilai maksud itu...

21 November 2010

Just Pretend...


Just pretend u are happy...even though u are not..
Just pretend u are ok...even though u are not...
Just pretend u are not fall in love...even though u are..
Just pretend u are strong...even though u are not...
Just pretend u are stupid...even though u are not...
Just pretend u are bad...even though u are not...

In this life..we need to pretend in front of ur family members, friend, your love, everybody...because we need to pretend to make them comfortable to be frens with us..if u are not pretending..they will slowly leave u..can u live alone without anybody around u??? i dont think so..so..u must pretend in everything the thing that u do...because..just pretend...it is a simple thing to do..n simple is beautiful..

19 November 2010

YahOOO......

Yahoo..esok p dgaq ceramah utk lesen keta..hahahha.. baru nak amek..apa daa aku ni..xpa2..at least aku amek gak..haahah

15 November 2010

bERAkhir Sudaaa Sem 3...

Alhamdulillah...akhirnya..tamat jugak sem 3 aku kat UiTMPP.....hermm..last paper..geography..ku sangkakan susah la sgt..tp..sederhana la..yg paling bengang skali...ada negara yg kami x blaja masuk..wt....tp xpa..at least aku yakin aku lulus..skg ni..aku cuma risaukan paper marketing aku...takut truk gila...takut fail..aku x kisah target aku utk dpt DL xsampai..tp jgn kena repeat paper sudah la...harap2 la...then..cuti sem mula..aku x tau nak bt apa..nak keja kat RnR..mak dah cakap dah kat aku..abah x bg aku keja kat sana sbb jauh..so..aku nak keja kat mana??stesen minyak depan kpg??erm..tgk la nnt cmna..kdg2 aku terpikir jgak.suma aku ikut keputusan org tua aku..aku ni mcm baby ja rasanya..erm..mybe org tua aku rasa aku ni x cukup matang lagi kot..muahahaha..biaq la..

11 November 2010

Aku Di Kaca Tv!!!


Akhirnya..setelah hampir erm..bapa mggu ha??3 mggu kot..ahhh lantak la...akhirnya rancangan Bersamamu & PYOTA di siarkan di TV..wlupun cuma 10 minit terakhir..ok la..agak happy..apa yg best...hasil interview kami 3 org..iaitu aku,nora n ain hamiza..kami 3 org di masukkan..tp syg..yg huda n min xdak...nak buat cmna..tp aku bnyk gak la terselit b4 interview tu..aku interprem..hahahah...best gak..xsabaq nak tggu cd...

09 November 2010

WeeKeNd aKtIvIti...



-agak lmbt update blog utk weekend ni..
-erm..ok..we start on saturday...
-mcm biasa..ada paper tour guiding..from 9 am till 12 pm..after that..going for lunch...then 2.30 aku g jomheboh kat batu kawan..so bored la jomheboh kali ni..x bnyk booth yg menarik..cuma aku stay dekat 1 booth tu ja yg lama..dekat booth Buletin Utama...aku bygkan aku ngh on air..hahaha...btw..lupa plak nak gtau aku g ngn sapa jom heboh tu...aku g ngn jen, kiah, pami n nad..1 keta..g jomheboh tu pun x lama..round2 ja...then jena ajk g pulau..aku ikut ja..kami g QB..for ur information..tu 1st time aku jejakkan kaki dekat QB...hahaha...dekat QB..kami buat apa ekk...ha...,main game..tu ja la...then balik...makan kat kapitan....tp aku x mkn..xlapar time tu..aku teman pami ngn kiah makan nasik beriani..balik umah..rehat2 jap..then jen call ajak g makan kat BM tomyam..baru aku g,..coz time tu mmg lapar gila...aku makan tomyam..sedpa jgk la topmyam dia...hahhaha
-Ari ahad plak...
-ahad pg kul 10, my housemate n i went to ropewalk at island...erm..aku ronda2 je...zuk beli speaker..ok la...kami g ikut jambatan....balik ikut feri...b4 balik..kami lepak kat padang kota lama kejap..dlm sejam..lepas penat.hahaha..balik dr pulau...aku duduk rehat..coz mlm tu ada jamuan..
-n u know what..during the jamuan..1st time aku karok depan org ramai..aku dpt rasakan yg muka aku merah gila..hahahatp lepas tu kan...aku rasa mcm gian plak nak karoke..hahahaha...lepas jamuan tu..kami 1 umah g karok kat pusat karoke kluarga
sihat..hahaha..aku dpt rasakan yg aku malu...ahahaha..aku nyanyi 2 lagu gak la mlm tu..2.30 pg baru smpai umah hhahaha...
yg tu je la..weejebd aktivti aku..hahaha...isnin aku balik umah...

02 November 2010

You Know What???

Salam..arrgghhhh..rindunya kat blog aku ni..dekat 3 mggu aku nak update..tp xleh..bz ngn final exam...nak update..tp malas sama...hahaha..tp aku mmg rindu...
you know what...aku skg ngh final exam..skg ni gaps 3 ari utk nex paper...erm...ok la...cuma pas paper MARKETING tu..i'm crying...n u know why i'm crying..xthu??sbb aku xleh jwab MKT..penat smmgu aku hafal hampir 80%..last2 time exam..1 haram jadah apa aku x ingat..tension nya aku...arggh..benci3..aku sebak time jawab..aku nangis time balik umah...arrggghhh tensyen...
n u know what..aku main bola sepak kat umah sewa ni..hahhaha..kaki bangku main bola..hahah..mmg lawak la..mula2 tu agak letih gak la..but after 2/3 days main..agak njoy wlupun still x reti..hahahaha..nsib baik agak njoy...
n u know what??aku baru dpt rasa yg bersukan ni pun dpt releasekan tensyen gak...aku baru sedaq kot..cita dia mcm ni...kan ptg yg aku tensyen sal MKT tu kan...my housemate ajak la aku g main bola...mula2 aku xmau sbb tensyen kan...then main jugak la..dah main baru aku slow2 lupakan sal marketing..untung gak la kan...
n u know what...aku agak tensyn kebelakangan ni...bukan sbb exam...tp sbb2 lain..sbb org yg aku xsgka...fikir aku smpai mcm tu skali..dont judge a book by its cover..wlupun aku mcm ni..tp aku bukan jenis yg mcm tu...wlupun aku sembahyag pun xpenuh...aku still igt Allah..aku x suka org igt aku mcm tu...mybe tu cuma lawak dorg..tp klu dah bnyk kali..mcm dorg igt btol2 plak...arrgghhh..benci aku...
n u know what...mlm esok (Rabu)..mungkin aku akan ke udara..hahaha..bukan terbang tau...tp masok tv la...hahaha....kelab pyota join bersamamu milik tv3 bantu family en azha dulu..klu x silap aku..aku dah gtau kan dlm post yg lepas...
k la..aku nak out dah...n mybe g main bola..hahahah...salam...

18 Oktober 2010

BanYak BeNdA aKu nAK CiTa...

Salam..mybe tulisan kali ni agak panjang n mybe it will be a bit boring for u...ok..ermm..first of all..sal mggu terakhir study sem 3 ni...every day ada test..bengang tul aku...then ada slide presentation utk subjek tour guide..aku happy coz i got the simple one..bout coral reef..hahaha..best gila...yg aku pelik kan...mmg aku x nervous lgsg..skit pun x..sbb aku mcm dpt rasa aku akan dpt yg senang..hahaha...agak seronok la..then ari sbtu (16/10/10)ada;ah ari yg agak best wlupun penat...sbb kami wakil kelab pyota masok tv3 utk rancangn bersamamu..mmg best..n aku agak rasa mcm tekanan skit..sbb benda tu rancangn tv..so as u all know..aku kan minat bahagian2 penyiaran ni..so sepanjang masa penggambaran tu..aku cuba utk belajar how to act infront of camera..n u know wat..aku d interview oleh wartawan tu..hahahaha..best gak la..kami amek gmbar ramai2..mmg best...nak tgk pic??g la kat fb aku..aku dah upload dah gmbar..masa aku smpai kat umah kawan tu..aku agak mcm terkejut la..sbb aku tgk mcm family tu xlayak tau utk masok bersamamu..nak tau x sbb apa..sbb kawan tu ada carwash n everything..tp bila dah lama..baru aku dpt thu..yg family tu susah..si ayah ada paru2 berair..mak xda..umah dia kecik sgt2..nak duduk 5-6 org..mmg kesian gila..mmg patut pun masok...aku x sgka...dlm keadaan yg membangun dlm kawasan BM tu pun..ada lg family yg susah mcm tu..n aku igt lg aling ckp apa..."kami hidup susah..sedara mara pun xmau amek tau sal kami sbb kami idup susah.."..aku nak nangis time along ckp cmtu..baru aku bersyukur dgn apa yg aku ada selama ni..aku x sgka ada lg org yg idup susah smpai mcm tu skali..harap Allah dpt bantu keluarga tu...
Next story is bout fast track..smpai skg pun aku still survey..tny pendapat org ttg fast track..family aku pun 50/50 utk bg aku g fast track..kakak2 aku suh aku g..abg aku yg no2 tu xbg aku g..dia suh aku abeskan dip..dia ckp alang2 tggl lg 3 sem..mak n abg aku yg no 3 suh aku decide sendiri..aku xtau nak bt ap skg ni..klu ikut aku..aku nak g fast track...so leh abes awal...utang ngn PTPTN pun xbnyk jadinya..tp bila aku pikir2 balik..aku nak amek masscom..bukan tourism..tourism mmg la aku agak minat..tp ni bukan pilihan utama aku..my 1st choice is masscom..i wanna involve in broadcasting industry....gpun klu aku g..nak g fast track adalaha kat kampus bandaraya melaka..jauh..aku mcm xnak g sbb nnt umah aku 0..kak aku dah la nak kawen ujung thun ni..so tggl parents aku ja..btol gak ckp abg no 2 aku tu..ayah aku mcm x bg aku g sbb nnt xdak sapa dah kat umah ni... ntah la..aku cian kat mak ngn abah...mybe aku akan abeskan dip aku dulu..MAYBE...
n the third 1...erm..aku rasa xyah cita la..biarlah cmtu ja..aku simpan lg senang...xnak la masokkan apa2..nnt tkot jadik lg truk..jlu aku dah bersedia nnt aku masokkkan k..

26 September 2010

KEpEnAtAn

Salam..hai blog..rasa mcm dah lama aku x update blog aku..hahahahha..sdgkan aku rasa aku ada updat 2,3 ari ni..k..erm..for this post there nothing much story that i can tell u..erm..the first one...aku balik umah utk buat asgnment tour guidin..keme, zuk n pdos pun ikut aku balik..ari sabtu mmg penat gila..pusing 1 taiping..bt documetary...zuk ngn keme bt kat zoo, lake garden n muzium..n aku ngn pdoih kat batu hampaq, penjara, ban pecah ngn pekan lama..2 ari kot nak bt asgnment ni..adoyai penat gila..kat batu hampaq kan..aku ada benda nak cita..masa aku ngn pdos kat batu hampaq kan..kami jumpak la sorg pakcik ni..kami igt nak tny la skit pasal sejarah batu hampaq ni..tgk2 dia cerita pasal silat gayong..yg tu ok lg..dia cita mcm2..sapa yg bawak ke malaysia..nama2 dia apa la..its a perfect story..tp bila dia cita sal latihan silat ttg seru2 benda ghaib ni..aku seram sejuk..aku takut..then dia bwak p gua ap tah..aku xmasok..xberani..mmg seram gilaa...tp nak bt cmna...terpaksa gak la...then kami abeskan documentary kami on dat day jgak...yg tu kat taiping ja..esok kat ban pecah n pekan lama parit buntaq..malam lepas dinner..kami 4 org kuaq p uptown bagan serai..dah xtau nak bt apa..lepak kat situ smpai dekat kul 11...then teman kemer makan kat buluh kunig..balik umah..bukak fb n then aku nak tidoq..k..bye...hahahaha..assalamualaikum...

03 September 2010

I'm Nothing..

Salam..dah lama aku xtulis dlm blog aku ni..maklumla.bajet aku lari utk beli wifi kat kondo ni..hahha..aku pun xtau cmna leh lari bajet 3-4 mggu ni..kali ni aku just nak luahkan apa yg aku rasa...cewah..ayat...hahhaa..x la..aku cuma rasa yang aku ni xda mkna bg apa2 pun..just tempat utk org happy2 ja...aku pun xthu knp aku terpikir mcm ni..i know that i have nothing interesting that will attract people to know me better..but at least.. sumtime aku nak jgk org amek tau psal aku..aku xda apa yg menarik pun..dlm kelas pun aku bkannya mnjadi perhatian sgt pun..aku pun xtau knp jd cmni..mybe sbb aku x menarik kot..or bukan mybe..tp semestinya..yg selalu menjadi perhatian adalah org2 yg ada attraction like handsome,macho,blalalala...tp aku..apa yg ada..cuma hudoh n ke'sihat'an ja yg ada..sbb tu la aku x menjadi perhatian sgt..klu ak jd ktua apa2 pun..aku just pgg je nama ketua..but alll the desicion base on other person..thats y i said that i'm nothing...ak xda apa yg org lain ada..aku sedar yg aku ni bkan mcm org lain..aku xda ciri2 yg menarik org utk tumpukan perhatian kat aku..aku cuma ada ciri2 yg org akan gelakkan aku..ak xda apa..kdg2 aku tringin gak org berckp sal akuor a least org akan fikirkan ttg apa2 yg ok ttg aku..tp..i dont think so..hahahha...
lepas tu yg aku pelik kan..knp ada org yg suka mengungkit bila kebaikan tu dah mula terjalin semula..knp perlu bibitkan balik titik2 pergaduhan??aku pun pelik ngn perangai org2 mcm ni..mmybe dia just saja2 nak cita..tp dia x fikir ke yg tu akan buatkan 1 lg masalah besar timbul..org mcm ni aku xtau la nak bt cmna..hh...

27 Ogos 2010

PeNaT!!!!!!!!!!

Salam..hai blogger..mggu ni memang penat gila..test saja..smpai naik muak aku..baru abes tour guiding..marketing plak menjelma..berlalu marketing..muncul pula geografi..last2 suma aku hentam..malas betol aku ni..hahahha..penat ooo...suma aku bnyk hentam kromo ja...aku kan pemalas...cuma bila aku pikir2 balik..aku takut gak ngn final exam nnt..huhuhuhuh....ak ad benda nak share ni..bukan sal aku..tp sal kawan aku..dia ni mmg agak rapat la ngn aku walaupun kdg2 aku selalu sakitkan ati dia..dia ni aku tgk kesian sgt..mcm x ramai suka kat dia..tp aku tau dia baik..cuma prangai dia tu skit ja yg shot..hahaha..dia ni tekanan sbb ada org amek kesempatan atas kepandaian dia...dia skg ni pun still tercari2 kwan yg btol..dulu xramai sgt..bila dia rasa dia makin ngam...dia mcm di pergunakan plak..wlupun aku x kenal kwn2 yg dia katakan tu..tp aku rasa mcm btol la plak..n i always dont know y aku sng sgt nak pcyakan org...
Selain tu..i think i already make a good relationshi[ with DT3A..mungkin x rapat mna..tp at least aku rasa ok la skit..aku agak kenal la 2-3 org budak kelas a..
ha..ari kamis 26 aribulan..kami 1 kelas g bukak posa kat pizza...best gak la..dlm piza tu 1 kelas kami bising.,.penuh dgn kebisingn kami ja 1 pizza tu..hahahha..bygkan =..23 org dlm pizza hut tu..mana x bising..lepas balik pizza..aku balik umah sewa packing barang n balik kpg..yg bestnya masa atas moto..aku sempat lg berangan2..aku berangan yg UiTM, JPA, Mara nak taja aku belajaq kat Australia dlm Masscom..hahahha..mmg lawak gila..tp aku dah jji ngn diri aku..aku aka n cuba sedaya upaya utk belar dlm Masscom.klux kat overseas pun..at least dlm negara..tu impian aku...

23 Ogos 2010

Dah SeLeSai sEMuA!!!!!!!!!!

hAI...dah seminggu aku x tgok blog aku ni..wlupun xda follower..aku tetap nak update jugak blog aku..hahahha..1st of all..benda yg aku nak cita sal program bukak posa kat umah kanak2 taman bakti...mmg best gila..penat tetap penat..tp enjoy..eventhough there have a few things that i feel disspointed, but i'm satiesfied enough..ni mmg 1st time aku handle n aku puas ati...waktu prog mmg best..dpt layan adik2 kat situ...main2..sembang2...tp yg sedeyh bila nak balik..aku nak nangis waktu nak balik..tmbh2 lg tgk budak2 kat situ nangis waktu kami nak balik...balik umah aku buat slide ctu..smpai kul 2.30 pg..mmg letih..esok tu bangun kul 11 pg..bangun..mandi n baca tour guiding..sbb apa tau??mggu ni penuh ngn test..test tour guide, geo n marketing..lepas ni aku just nak kena buat repot..n hope xkena reject bnyk kali mcm kemer pny report...klu nak tgk gmba..nnt aku upload..sama ada kat blog ni or kat fb aku..tgk la nnt tau..k la..aku nak g study jap..bye...

20 Ogos 2010

Susah SangAt Ke???

Salam..dah lama rasa aku xtulis kat blog kesayangan aku nieh..hehehhe...aku bizi sgt2 ngn prog esok ni..sgt2 bizi.. sampaikan nak bukak fb pu x sempat..bengang gila..pas ni mybe aku leh rehat skit..pas siap repot utk prog ja la...kot..
dlm masa prog ni yg aku handle..aku sgt bengang ngn prangai certain2 org ni..as a leader for this prog..aku nak la org respect kat aku dlm apa2 hal yg berkaitan dgn prog. wlupun benda tu simple mcm hadiah ke apa..tp at least dgr la dulu pendapat ketua...bukannya aku gila kuasa ke apa..tp aku rasa mcm aku ni xda gunanya jadi ketua utk prog ni...aku pny pendapat pun kdg2 mcm d campak ke tepi ja..mmg geram...kdg2 aku rasa nak nangis bila pikir balik..tp mybe ni jugak first time aku handle sebuah prog..tp yg lain tu mcm xnak kerjasama ngn aku..dog just dgr arahan dari org lain..pentingkan arahan yg bukan dtg dari ketua prog..bukan aku nak bangga ke apa..tp mcm aku ni x wujud bila ada sesetengah perkara yg berkaitan dgn pog..aku cuma pelik..susah sgt ke nak dgr aku pny pendapat...aku pelik la..
lg 1 yg aku rasa smpai aku mati pun ramai sush nak bt ni...susah sgt ke nak pcya kat aku ni??aku pelik..klu hal yg berat2 tu ok..aku pham..sush nak pcya kat aku..tp ni hal nak beli kuih pun sush sgt ke??nak beli kuih je pun...aku pelik..bukannya nak beli barang kemas ke apa..just nak beli kuih bukak posa ja pun...klu ada org yg baca ni or terasa..aku minx maaf siap2..bukan nak kutuk2 ke apa..tp..aku pelik...mcm aku ni org yg penah buat 1 kesilapan paling besar..tu yg paling aku geram...aku memang bengang sgt2...aku nak menjerit..tp x mampu..apa yg mmpu aku buat just diam..aku xnak melawan..takut keruhkan persahabatan kami..apa pun aku minx maaf..
harapan aku esok..harap prog esok berjalan dgn lancar dan sempurna..tu ja aku minx...amin..k nak g kampus..salam...

07 Ogos 2010

MaCaM2

Hello haaa my blog....kali i aku nak cerita mcm2..ada seronok ada sedih...1st yg aku nak cita ari khamis aritu..untuk ke'1st time'nya..aku derma darah kat LP..mmg best..mula2 agak takut la...tp then ada ramai gak teman aku..igtkan lama la sgt derma darah..last2 x smpai 5 minit..gila la....aku pun xcya..tp best la..n mmg niat aku pas ni..aku akan derma darah ku ada event..tu pun klu cukup syarat...tp mmg best...then ptg aku tlg pojan buat carwash..penat gila..kami ponteng 2 kelas kot ari kamis aritu..kelas mandarin n geo..mandarin mmg la xdpt pengecualian...tp geo..aku kol puan..puan cakap ok...ari jumaat amek kuiz..ok la tu kan..hahahhaha..penat gila ptg tu..mlm tu igt balik nak tdoq la sat..last2 nak kena buat BEL plak..ya ALLLAH..memang geram tul..dah la sush nak aprove..tp memg penat la ari kamis t..
then ari jumat plak...pg2 kul 7.40 aku ah g kelas...saja p awal..bengang ngn sir pny psal...then nasib baik aku ngn tores pny term paper dah lulus..nasib baik dia x bnyk tny..klu x...then tgh ari pas lunch aku amek kuiz geo..pas smyg kat PI..aku nora farid n min trus tggu En saiful kat lobi hotel..nak g umah Kanak2 taman bakti..utk tinjau tempat..tp yg xbest tu.org kat sana mcm x alu2kan kedtgn kami..mmg geram..btol2 geram...tp ok la...kami akan buktikan dekat dia yg kami akan lakukan yg terbaik utk kanak2 kat situ...itu jnji aku sbg ketua projek...balik dr kpla batas..aku trus g library cari buku...then tlg pojan kat carwash...tlg smpai ptg gak la..balik umah dekat 6.30...kemas2 brg..kul 7 baru gerak balik umah..atas moto aku karoke sorg2.....hahahaha....k la..nak tdo lu..babai...

22 Julai 2010

My Bad Day...

ari ni (malam especially)...memang ari paling malang bg aku..sakit ati teramat sgt...pg g kelas cam biasa...g UK amek ubat demam, selsema n sakit tekak..igt leh la kurg skit..ptg plak...tggu pny tggu lecturer..last2 kelas cancel...
mlm plak aku igt nak g la wat keja ngn pika n ayu...last2 ujan...time tu ak otw nak g McD..ak pny la control xmo bg basah baju..last2 ada 1 keta ni mmg laju dia bawak...bushhhh..habes lencun 1 badan..klu aku jumpak driver tu..mmg aku maki terus la org tu..mmg sakit ati teramat sgt...dah la demam ak x baek lg...dtg plak camni..pas tu.laptop aku plak bt hal...isnin ni baru ak nak antar kedai..nak suh dia format lain..then my gf plak dia ceramah kat aku mcm dia nak minx break up ngn aku..mmg aku rasa ari ni mmg bad day aku....arrggghhhhh..........

19 Jun 2010

MaaF???CuKuP KaH haNYa 1 perkaTAAn ini??

Assalamuaalikum...kali ni aku cuma nak bertanya pada semua..apa bila kita melakukan kesilapan atau kesalahan yg menyakitkan perasaan org lain..kita akan segera meminta maaf..cuma sekadaar menyebut 'aku minta maaf' ataupun 'i minta maaf'...hanya itu sahaja yg mampu kita lakukan..tapi bila di fikirkan..apa lg yg perlu kita lakukan selain hanya mengucapkan perkataan 'keramat' itu...adakah kita perlu memeluk, mrnyembah kaki untuk menunjukkan yg kita benar2 menyesal d atas segala kesilapan kita...adakah kita yakin bahawa selepas kita meminta maaf itu,semuanya akan kembali seperti sedia kala..aku rasa tidak..di sini biar aku ceritakan sebuah cerita yg mungkin ada yg pernah mendengarnya..cerita ini berkisarkan tentang seorang anak yg amat pemarah tetapi mudah memaafkan..

Alkisah...terdapat seorang anak yg amat mudah 'meletup' jika seorang atau orang sekelilingnya melakukan sesuatu yg beliau tidak ingini..ataupun menyerang hanya kerana salah faham..namun apabila si anak ini mendapat tahu akan cerita yg sebenarnya,dia akan segera meminta maaf dan menyesali akan segala perbuatannya itu..pernah si anak ini memukul rakannya kerana terlewat sampai pada hari mereka melakukan perbincangan,si anak ini terus memukul,,namun si anak meminta maaf setelah megetahui mengapa rakannya lewat ke perbincangan itu..
suatu hari si ayah ingin menegur anaknya dengan cara yg paling halus..si ayah memanggil anaknya..
"setiap kali kamu marah,ayah nak kamu ketuk satu paku di dinding rumah.."kata si ayah
anak:baiklah ayah..
lalu si anak melakukan apa yg disuruh oleh ayahnya..pada hari pertama,dia mengetuk hampir 50 batang paku di dinding rumahnya..si anak melakukannya setiap hari..sehinggalah tiada lg paku yg mahu di ketuknya di dinding rumah kerana si anak tidak memarahi sesiapa..
kemudiannya si ayah menyuruh si anak mencabut kesemua paku itu semula..si anak melakukannya dengan perasaan yg sungguh aneh..namun si anak hanya diamkan..
si anak pun bertanya:apa tujuan ayah lakukan semua ini..
ayah:cuba kamu tengok dinding tu..dahulunya dinding ini amat elok..namun setelah kamu memakukan dan mencabutnya,ia menjadi buruk dan berlubang2..meskipun ia masih lg sebuah dinding batu..namun ia masih menyakitkan mata kan apabila kita melihatnya..
anak;apa maksud ayah.
ayah:sama juga dengan manusia anakku..meskipun kita mearahi dan kemudiannya meminta maaf..perasaan mereka terguris sebenarnya walaupun sejuta kali kita meminta maaf..orang tetap terasa dengan apa yg telah kita lakukan terhadap mereka..oleh itu..berubahlah anakku..

kesimpulan di sini cukup mudah...memang mudah untuk mengucapkan kata maaf..namun adakah kata maaf itu sudah memadai untuk menhapuskan sengketa yg ada..tapi jika bukan sekadar maaf..apa lg yg mmpu kita lakukan...fikir2 kan lah..

p/s:sesiapa yg xpaham cita di atas..xapalah..paham2 kan ap yg aku tulis k..

04 Jun 2010

perubAhAn...

Assalamualaikum..
dah lama rasanya aku x tulis kat sini..di sini aku nak buat perubahan kat blog aku ni..aku xnak lagi tulis something yg akan memeningkan kepala korang..aku akan still tulis ttg ap yg aku rasa n apa2 yg berkaitan ttg ragam manusia yg aku temukan dalam kehidupan kita sehari-harian...aku menukar semua ini bukan kerana kepentingan seseorang..but i think this is the best for me to write here.
as my first story for today is..aku rasa segala apa yg aku lakukan tidak pernah dihargai..aku tidak mengharapkan apa2..cuma aku mengharapkan hanya 2 patah perkataan sahaja iaitu ungkapan TERIMA KASIH...ungkapan itu amat sukar aku terima walaupun atas segala usaha yg aku lakukan selama ini..
taku ada cubA bertanyakan pendapat beberapa orang.ada yg beranggapan bahawa aku melakukan semua itu kerana hanya untuk mendapat penghargaan atau dalam erti kata lain adalah tidak ikhlas..salahkah aku mengharapkan sesuatu yg mudah utk menghargai seseotrang tanpa mengeluarkan wang dan tenaga..hanya ungkapan terima kasih..sukarkah ungkapan itu untuk diberikan..
aku amat pelik..terlalu pelik..terutama dari seseorang yg aku benar2 ingin mendengarnya..namun aku hanya berharap dan bermimpi sahaja...
aku rasa cuma sampai sini sahaja aku tulis utk kali ini.sekian..assalamualaikum...

05 Mei 2010

RAGAM MANUSIA

Manusia pada masa kini mempunyai ragamnya yang tersendiri..kadang2 kita sendiri x pernah menduga yg kadang kala ragamnya boleh sampai ke tahap itu..namun sebagai manusia..kita cuma mampu menerimanya dengan hati yang terbuka dan yg paling penting..ikhlas dalam menerima segala kerenah nya...
Ragam manusia yang berbagai membuatkan hidup ini menjadi lebih ceria..dengan perangai yang suka mengusik,mengacau dengan niat untuk menceriakan dan merapatkan lagi hubungan silaturrahim sesama manusia..namun kadangkala hubungan ini ada di salah anggap kerana ada orang menganggap ianya sesuatu yang serius...pastinya..golongan orang yg seperti ini akan sentiasa beradadalam keadaan yang tidak boleh menerima pendapat orang lain...orang seperti ini akan merasa bahagia dgn 'usikannya sendiri...walaupun pada hakikatnya ia nya amat lah menyakitkan hati orang yang mendengarnya...
Ragam manusia ini akan berubah pada setiap detik,masa dan ketika..walaupun kita ingin menghindari...tidak mustahil ia akan berlaku dalam hidup kita..ada manusia yang merasa cemburu melihat kemesraan antara dua orang sahabat..insan seperti ini akan sentiasa merasa ragu-ragu pada pasangannya..walaupum insan yg disayanginya itu cuma berhubung untuk meluahkan perasaan pada temannya...
Selagi bergelar manusia..selagi itulah kita akan berhadapan dengan pelbagai ragam dan kerenah...kita haruslah bijak memilih dan memikirkan sama ada ragam itu adalah untuk menghiburkan or untuk menyakitkan hati...namun andai ragam itu menyakitkan hati dan mengeruhkan hubungan antara dua insan..kemaafan haruslah di pohon seberapa pantas yang mungkin bagi mengelakkan perkara yang tidak di ingini...
sekian...

25 April 2010

Adam dan Hawa..

Assalamualaikum...dah lama rasanya insanmalam tidak menulis di sini...untuk artikal kali ini..insanmalam akan berbicara tentang apa yang perlu adad di dalam perhubungan kita sesama manusia...
Memang sebagai manusia kita memerlukan cinta dalam hidup untuk memastikan hidup kita ini menjadi lebih indah dari biasa..namun masih ada orang yg bertanya..apa yg perlu ada dalam setiap perhubungan antara Adam dan Hawa..bagiku..dalam setiap percintaan kita perlu menggunakan formula 5K1P...baca untuk penjelasan...
the first K..KEIKHLASAN...dalam memulakan sesuatu perhubungan..keihklasan mesti lah wujud bagi memastikan perhubungan itu berkekalan..andai keikhlasan itu tiada dalm percintaan..nescaya perhubungan itu hanya satu kepura-puraan dan ia hanya akan bersifat sementara..namun andai cinta itu wujud di atas landasan keikhlasan dan faktor2 lain..Insya Allah ia akan berkekalan...
K yg kedua ialah KEJUJURAN...kejujuran mesti ada dalam perhubungan..semua yg insan malam nyatakan di sini adalah faktor yg perlu ada dlam hubungna Adam dan Hawa.Kejujuran dalam perhubungan akan membuatkan alam percintaan itu akan menjadi lebih indah dari apa yg kita sangkakan...dengan hanya satu penipuan sahaja..ia akan memusnahkan hubungan percintaan antara Adam dan Hawa..justeru itu..Kejujuran amat penting dalam percintaan..
Keikhlasan dan kejujuran yg ada akan mewujudkan KEPERCAYAAN dalam perhubungan..kebanyakan cinta pada masa kini hanya percaya pada nama..namun bukan dengan perlakuan..disebabkan itulah perhubungan antara Adam dan Hawa akkan musnah jika rasa percaya itu hanya senipis kulit bawang..kepercayaan pada takdir dan pasangan masing-masing...Kepercayaan akan membuatkan pasangan itu merasa dirinya betul-betul bermakna...justeru itu kepercayaan pada pasangan masing-masing adalah penting dalam perhubungan antara Adam dan Hawa..
Setelah lahirnya kepercayaan didalam hati..ia akan mewujudkan pula KESETIAAN..setia bukan hanya pada nama..namun setia pada perlakuan hati dan perasaan..kesetiaan akan membuatkan perhubungan itu berkekalan...
K yang terakhir ialah KEBERANIAN..Keberanian di sini adalah untuk melakukan sesuatu yang mungkin kita tak pernah menduga ataupun terfikir untuk melakukannya..namun di sinilah akan terbukti segala keikhlasan,kejujuran,kepercayaan dan kesetiaan kita pada pasangan kita..namun keberanian ini haruslah bertempat...
dan P itu ialah PENGORBANAN..pengorbanan di sini ialah kita kena gabungkan kesemua K itu barulah ia boleh di gelar pengorbanan demi cinta..pengorbanan di sini mungkin dalah untuk melepaskan insan yg kita sayangi demi untuk membahagiakan dia walaupun kita yang terluka..namun itulah erti pengorbanan yng sebenar di dalam cinta...
Amalkan 5K1P ini..insyaAllah ia akan mengekalakan cinta antara manusia yang digelar Adam dan Hawa..sekian sahaja dari InsanMalam buat masa ini...sekian..Assalamualaikum..

15 Mac 2010

Kebencian vs Persahabatan...

Dalam kehidupan kita sebagai manusia pasti ada seseorang yang kita sayang dan benci...namun apabila kedua-dua unsur ini bertemu pada masa yang sama...apa yang akan terjadi...persahabatan yang kita sayang ataupun kebencian yang baru sahaja wujud yang membuatkan kita keliru untuk memilih yang mana satu yang harus kita pilih...yang membuatkan ia lebih tragis apabila persahabatan dan kebencian itu wujud pada insan yang sama...
Persahabatan harus ada dalam kehidupan kita kerana dalam hidup kita kerana kita memerlukan insan yang bergelar sahabat untuk berkongsi segala masalah,mendapatkan segala pandangan, bersama ketika suka dan duka..sahabat yang sejati akan bersama walau aoa pun yang terjadi..sama ada ketika kita susah mahupun senang..walaupun ramai orang menganggap lelaki dan perempuan takkan jadi sahabat yang sejati..namun kalau kedua-dua insan ini bijak dalam mengehadkan perasaan..ia akan berjaya dalam mengekalkan persahabatan itu...
Perasaan benci hanya wujud untuk orang yang kita paling kita tak suka untuk melihat dalam hidup kita..namun perasaa ini tidak seharusnya wujud dalam diri insan yang bergelar manusia kerana perasaan ini akan memudaratkan kedua-dua pihak...namun setiap perassan itu tidak boleh dipaksa..perasaan benci itu hanya akan wujud untuk orang yang betul-betul patut dibenci...
Kesimpulannya...berdasarkan segala huraian itu..apa yang patut ada dalam persahabatan..andai kata insan yang bergelar sahabat itu membuatkan perasaan benci itu wujud..jadi apa yang akan terjadi apabila kebencian vs persahabatan???

09 Mac 2010

prinsip hidupku

Hidup kita ni penuh dgn segala dugaan dan cabaran..so bg aku..untuk cekalkan hati dlm nak menghadapi semua ni..aku hanya amalkan satu prinsip hidup... dan mungkin prisnsip aku ni boleh digunakan untuk berjaya dlm hidup...

Jangan pandang masa silam....
Dengan 1000 penyesalan....
Dan jangan pula kita pandang masa hadapan...
Dengan 1000 ketakutan....
Tapi pandanglah sekeliling...
Dengan 1000 kesedaran...

Aku rasa dengan prinsip inilah yang akan buatkan aku untuk terus bertahan untuk terus belajar dalam tourism..this is my desicion..kadang2 aku menyesal..tp ak yg buat semua keputusan..aku kena tamatkan apa yang aku mulakan...
Meskipun hidup ini tak sebahagia seperti yang kita impikan...namun harus kita tempuhi untuk kehidupan kita yang mendatang...so..assalamualaikum..

Jom Usharrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...